Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

7 tipů, jak se chovat šetrněji k životnímu prostředí

Žít víc "eco-friendly“ většinou nelze ze dne na den. Stačí ale postupovat malými krůčky, které vás dovedou k životnímu stylu šetrnému k Matce přírodě.

Karolína Peřinová | 21. 04. 2022

V dnešní době je celá řada trendů, které lidé následují. Některé jsou krátkodobé, jiné se drží několik sezón. Pak jsou tady také ty, u kterých doufáme, že už z módy nikdy nevyjdou. Patří mezi ně i způsob života, který je šetrný k životnímu prostředí. O to se snaží čím dál víc lidí. Je mezi nimi hlavně mladší generace, která tuto osvětu šíří skrz své instagramové účty. A světe div se, díky nim se lidé snaží např. omezit používání mikrotenových sáčků v obchodě, nosí si svoje vlastní znovupoužitelné tašky na nákup, vlastní kelímky na kávu apod. Toto je jedna z výhod moderní doby a vlivu sociálních sítí. Samozřejmě to není zásluha pouze Instagramu. Spousta lidí si samo uvědomí, že příroda se k nám chová tak, jak my k ní, a když ji zahltíme odpadky, vrátí nám to i s úroky.

Ze začátku to mohou být opravdu maličkosti, které stačí ve svém každodenním životě změnit, abychom byli ekologičtí. Zde je pár tipů:

Mohlo by se vám líbit

Nejčastější mýty o ekologii a třídění odpadu

Opravdu je žádoucí, abychom kelímek od kávy vyhodili do modrého kontejneru? A máme mít hrůzu z všudypřítomných „petek“? Seznamte se s nejčastějšími mýty o ekologii a třídění odpadu, díky kterým zjistíte, co jste v posledních letech třídili (ne)správně.
marianne.cz

Používejte šetrnější čistící přípravky

Všichni si stěžují na znečištěné ovzduší ve městech, ale málokdo ví, že kvalita vzduchu uvnitř domu může být desetkrát horší. Část tohoto znečištění způsobují čistící prostředky, které používáme na úklid domácnosti. Jsou to přesně ty, které mají strašidelné výstražné štítky na etiketách. Dnes už existuje spoustu netoxických alternativ nebo si některé z nich můžete doma vyrobit.

Volte častěji maso z volného chovu

Výroba masa je jedním z nejničivějších průmyslových odvětví na planetě. Je zodpovědné za velkou část světové spotřeby vody, emise skleníkových plynů, chemické znečištění apod. Tím rozhodně nikoho nenavádíme, aby se stal vegetariánem. Přijatelným řešením je kupování masa u farmářů a vyhybání se velkochovům. Jistě, pořizovací cena je vyšší, ale když si vezmete, kolik vody často maso obsahuje, zbude z něj polovina původní váhy. To se vám u masa od farmářů nestane. Navíc není vyhnané hormony a antibiotiky, které vám zdravotně jistě neprospějí.

Omezte nákupy v supermarketech

Pokud je to možné, raději navštěvujte farmářské trhy nebo lokální obchody s místními surovinami. Přeprava potravin a jiných produktů do běžných obchodů vyžaduje velkou spotřebu fosilních paliv. Při nákupu na trzích si navíc můžete popovídat s prodejci, kteří vám rádi povypráví o své produkci a o pěstování. Místo mrkve v plastovém pytlíku ze supermarketu tak získáte mrkev pěstovanou s láskou a ještě s příběhem, jak farmáři pomalu rostla před očima.

Info ikona
Eco

Snižte spotřebu energie v domácnosti

Zaměřte se doma na to, jestli někde zbytečně neplýtváte elektrickou energií. Zbavte se světel nebo spotřebičů, které nepoužíváte a pokud si to můžete dovolit, nainstalujte úsporná zařízení, která energii šetří. Také si naprogramujte svůj termostat tak, aby topení zbytečně neběželo, když nejste doma.

Vyhněte se věcem na jedno použití

Jednorázové plastové příbory, lahve, sáčky, tašky, kelímky atd. Toto vše lze nahradit věcmi, které můžete používat opakovaně. Investujte do udržitelné alternativy pro vše, u čeho je to možné. Co takhle při nakupování ovoce, zeleniny nebo pečiva použít znovupoužitelný sáček, díky kterému se vyhnete košíku plnému mikrotenových sáčků, které se pak rozkládají v přírodě i několik desítek let. Do kavárny si zas můžete přinést svůj kelímek, čímž ušetříte přírodu dalšího odpadu. V některých vám díky tomu dokonce dají na kávu slevu.

Šetřete vodu, jako byste žili na Sahaře

Velmi jednoduchý způsob, jak žít udržitelněji, je šetřit spotřebu vody v domácnosti. Pokud si to můžete dovolit, nainstalujte zařízení na kohoutky, které spotřebu vody omezí, a začněte s kratšími sprchami. Perte pouze tehdy, když opravdu musíte. Opravte také kapající kohoutky, každá maličkost se počítá.

Jezděte méně autem

Pro obyvatele měst, kde je vše v docházkové vzdálenosti nebo tam dobře funguje městská hromadná doprava, by to neměl být problém. Zkuste někdy jet do práce na kole. Pokud ho nevlastníte, můžete si ho na vybraných místech, pomocí šikovné aplikace, půjčit.

Zdroj: hellomagazine.comredandblack.com

Mohlo by se vám líbit

Eko na oko aneb Dokážete rozpoznat greenwashing?

Kupujeme si trička z bio bavlny, kávu pijeme z recyklovatelných kelímků a namísto klasického hamburgera si dopřejeme rostlinný burger, díky kterému nemáme výčitky ze skleníkových plynů. Doopravdy jsou ale zmíněné a námi zakoupené produkty ekologické? A jak často firmy bruslí na tenkém ledě greenwashingu?
marianne.cz

Související články

Životní styl

<span>Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?</span>

Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?

Životní styl

<span>Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?</span>

Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?

Životní styl

<span>Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život</span>

Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život

Životní styl

<span>Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?</span>

Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?