Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Den otců se blíží aneb Připravte pro svého tatínka nezapomenutelné odpoledne

Info ikona
otec

Zatímco Den matek máte v diáři třikrát podtržený červenou propiskou, na Den otců pravidelně zapomínáte? Věřte nám, nejste v tom sami! Naštěstí máte ještě posledních pár hodin na to, abyste pro svého tatínka připravili nezapomenutelný den plný aktivit, které má rád.

Den otců není v našich končinách masově oslavován jako Den matek nebo Den sv. Valetnýna, přesto není od věci, když svého tatínka třetí červnovou neděli překvapíte. A pokud vám neustále opakuje, že "nic nepotřebuje", pak zkuste jít cestou zážitků a nehmotných dárků. 

1. Vyrazte na brunch

Vyrazit si na snídani nebo víkendový brunch je pro naši generaci naprostou součástí víkendů a volných dnů. To ale neplatí o generaci našich tatínků, pro kterou je leckdy nemyslitelné, aby lidé chodili snídat do kaváren a restaurací. Zkuste svému taťkovi tento zážitek dopřát a pozvěte ho na královský brunch plný vajíček, křupavého chlebíku a drinků mimosa. Uvidíte, že na tento start dne jen tak nezapomene. 

2. Domácí ochutnávka vín

Pokud váš tatínek na každé oslavě dlouze pohlíží do tekutého moku, míchá sklenkou a nezapomene si k vínu přivonět, pak je na čase ho jmenovat someliérem rodiny! K tomu je ale zapotřebí, aby ochutnal rozmanité druhy vín z celého světa. Stavte se ve vinotéce, a po konzultaci s prodejcem vyberte vína, která můžete v pohodlí domova degustovat. V ideálním případě vám profesionální someliér o každém vínu něco prozradí a vy informace tatínkovi přetlumočíte. Když navíc k vínům přikoupíte i sýr, máte cenu za "nejlepší Den otců" v kapse!

3. Rozmazlujte ho

Jsou pánové, kteří si na wellness příliš nepotrpí...a pak jsou také muži, kteří by ve vířivce a na masážích strávili klidně celý den. Pokud váš táta patří do druhé skupiny, pak neváhejte a rychle zamluvte odpolední hýčkání. Je jedno, jestli mu rovnou koupíte víkend v lázních, nebo ho "pouze" objednáte na masáž. Oba poukazy ho jistě potěší. 

Info ikona
Otec

4. Rozpalte gril

Občas člověk zbytečně přemýšlí nad veledary, a přitom má skvělé dárky na dosah ruky. Snad všichni totiž víme, že nejvíce u srdce zahřeje, když se sejde celá rodina pohromadě. Využijte toho a připravte pro svého tatínka tajnou grilovačku. Krkovička na grilu, vychlazené pivo a oblíbený dezert mu vykouzlí úsměv na tváři!

5. Hurá na výlet

Má váš tatínek oblíbené místo, na které vás jako malé děti bral? Vzpomíná často na rodinný výlet, který si užil? Zkuste zapátrat v paměti a zorganizujte rodinný výlet! A pokud si tatínek potrpí na překvapení, pak mu o vašem plánu dopředu neříkejte. 

6. Kdo si hraje, nezlobí

Mariáš, kanasta, šachy nebo dáma. Vzpomínáte, jak vás tatínek učil hrát tyto hry? I když už nejste malé dítě, zkuste si naordinovat hráčské odpoledne. Přizvěte sourozence, maminku nebo třeba babičku a alespoň na malý moment se přeneste zpátky do dětských let. 

Mohlo by se vám líbit

Jaká je historie Dne otců?

Tradice oslav tatínků sahá až do roku 1910. Za oslavami tatínků stojí Američanka Sonora Smart Doddová, která se rozhodla, že tímto vzdá hold svému ovdovělému otci. Ten se o ní a o její čtyři sourozence krásně staral, a tak měla Sonora pocit, že by si zasloužil veřejné uznání. První oslava se uskutečnila 19. června 1910 v městečku Spokane ve Washinghtonu, a to na den narozenin jejího táty.

O padesát let později americký prezident Lyndon Baines Johnson oficiálně uznal třetí červnovou neděli za Den otců. V České republice se svátek pomalu dostává do povědomí, avšak stále není tak masivně oslavován jako například Den matek nebo Den sv. Valentýna.