Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

8 potravin, které pomáhají snížit krevní tlak

Naměřil vám lékař náhodně při preventivní prohlídce zvýšený krevní tlak? Pak vás možná také varoval, že hypertenze vede ke zvýšenému riziku onemocnění srdce a mozkové mrtvice. Ovšem nemusíte se hned ‚dopovat‘ prášky, stačí, když budete konzumovat následující potraviny, které dostanou krevní tlak do normálu.

Redakce Marianne | 26. 02. 2014


Celer

celery-natural-healing-food_copy

Podle dr. Marka Houstona, ředitele Ústavu pro hypertenzi v Saint Thomas Hospital, není celer žádnou převratnou novinkou v léčbě hypertenze. V tradiční čínské medicíně se předepisuje zcela běžně pacientům s vysokým krevním tlakem už po staletí. Studie ukázaly, že celer obsahuje fytochemikálie známé jako ftalidy, které uvolňují svalové tkáně v cévních stěnách, což umožňuje zvýšit průtok krve, a tím i snížit tlak. Stačí prý konzumovat čtyři stonky celeru denně.

Sladkovodní ryby

salmon-mini-fillets-10_4

Tyto ryby jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které jsou známé pro kardiovaskulární výhody. Zejména snižují krevní tlak a riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice. Patří sem například lososovité ryby, pstruh, halibut, sleď, cejn či platýs. Omega-3 mastné kyseliny jsou esenciální mastné kyseliny, které působí jako přírodní lék na ředění krve. Méně viskózní (hustá) krev znamená menší pravděpodobnost vzniku sraženin v žilách a tepnách. Podle odborníků z Harvard School of Public Health stačí konzumovat 2 g omega-3 mastných kyselin každý týden, a snížíte tak riziko srdečního onemocnění a vysokého krevního tlaku o 36 %. To odpovídá jedné až dvěma porcím mastných sladkovodních ryb týdně.

Brokolice

broccoli

Tahle brukvovitá zelenina je považována za ‚superfood‘, protože má silné antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Pokud jde o snižování krevního tlaku, pak je brokolice skvělým pomocníkem. Obsahuje hodně vápníku, hořčíku a vitaminu C, což jsou látky, které pomáhají snižovat krevní tlak. Jeden šálek dušené brokolice obsahuje více než 200 % denní dávky vitaminu C. Odborníci se domnívají, že vitamin C podporuje vylučování, což vede k uklidnění sympatického nervového systému, ochraně cév a k normalizaci krevního tlaku. Jezte aspoň jednu porci brokolice každý den – syrovou s omáčkou nebo ji poduste s olivovým olejem a citronem.

Pampeliška

dandelion

Používá se v mnoha kulturách jako lék, zejména v Asii a Evropě. Jedlá je celá rostlinka – listy i kořen. Kromě snížení krevního tlaku je dobrá i pro játra, oči a pokožku. Pampeliška působí jako přírodní diuretikum – uvolňuje přebytečný sodík bez ztráty draslíku (jako je tomu u jiných diuretik). Přebytek sodíku zvyšuje krevní tlak zúžením krevních cév, zatímco draslík pomáhá tlak regulovat. Hořčík též rozpouští krevní sraženiny a stimuluje produkci oxidu dusnatého, pomáhá relaxovat, zlepšuje průtok krve. Nevíte, jak s pampeliškou naložit? Čerstvou ji můžete přidat do zelených salátů, můžete si z ní uvařit čaj nebo můžete kořeny smažit.

Celozrnná ovesná kaše

Oatmeal-1

Dvanáctitýdenní studie, která sledovala konzumenty celozrnné ovesné kaše, ukázala, že 73 % osob s vysokým krevním tlakem zaznamenalo snížení krevního tlaku a snížení léků až o polovinu. Oves obsahuje vlákninu a hořčík, které mají blahodárné účinky na krevní tlak. Kromě toho funguje jako prevence před aterosklerózou. Zkuste jíst asi tři čtvrtiny šálku denně, nebo aspoň šest porcí týdně. Vhodné je kombinovat s banánem. Mimochodem, oves je také vhodný k zahušťování polévek a dušených pokrmů.

Černé fazole

blackbeans

Luštěniny se mohou pochlubit vysokým obsahem vlákniny a sacharidů v poměru, který nenajdete v žádné jiné potravině. Tato kombinace dělá divy s regulací hladiny cukru v krvi a se snížením hladiny cholesterolu. Obojí má pak vliv na udržení normálního krevního tlaku. Fazole jsou významným zdrojem vlákniny a hořčíku, které jsou nezbytné pro udržení zdravého tlaku. Kromě toho obsahují kyselinu listovou a komplex vitaminů B, které snižují zejména hodnoty systolického krevního tlaku. Doporučená denní dávka je 400 mikrogramů kyseliny listové, ovšem až 800 mikrogramů denně má prokazatelný významný přínos při snižování krevního tlaku. Jeden šálek vařených černých fazolí obsahuje 256 mikrogramů kyseliny listové.

Jogurt

yogurt2

Lidé, kteří jedli aspoň 6 dl nízkotučného bílého jogurtu každý den, měli o 31 % nižší pravděpodobnost vzniku vysokého krevního tlaku než ti, kteří jedli jogurt jednou za měsíc. Jedním z důvodů je fakt, že jogurt je dobrým zdrojem vápníku, draslíku a hořčíku, tří důležitých minerálních látek, které pomáhají regulovat krevní oběh.