Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Aplikace, které by vám neměly chybět v mobilu – podle 3 žen pracujících v IT

Ženy, které pracují v IT, se dobře orientují i v mobilních aplikacích. A tak jsme tři požádali, aby prozradily, které z nich mají samy stažené ve svých chytrých mobilních telefonech a pomáhají jim každý den.

Foto: Pexels
 
Lucie Jurystová,
projektová manažerka Czechitas
14555822 10154588115903648 567692607 n
 
1. OneNote
OneNote je digitální blok, do kterého může zapisovat a nahlížet více lidí zároveň. Pracovní sešit sdílím s kolegyněmi v práci, do osobního si píšu různé nápady, s kamarády ve OneNote plánujeme výlety a s mámou si už nevyměňujeme recepty přes mail, ale děláme si ve OneNote on-line kuchařku. Dají se tam totiž nahrát fotky, videa, poznámky rukou, pokud máte dotykový displej a digitální pero.
 
2. Lightbot
 V Akademii programování učíme děti základům tak, že si vlastně hrají. Inspirace není nikdy dost, tak s oblibou testuji různé herně-vzdělávací aplikace, které učí děti základům programování zábavnou formou. Třeba Lighbot nevyžaduje žádné předchozí znalosti programování, zabaví děti i rodiče a má pěknou grafiku. Kdo se chce učit něco složitějšího, s aplikací už si nevystačí, ale na internetu je spousta kurzů i zadarmo, třeba na www.akademieprogramovani.cz.  
 
3. Vinted
Chození po obchodech není nic pro mě. Radši nakoupím online nějaký originální kousek. Baví mě prohlížet si a kombinovat v klidu z domova buď na webu, nebo na mobilu cestou z práce. Na Vinted najdu vždycky něco zajímavého. Podobně taky brouzdám na Letgo, najdu tam věci s historií a to se mi líbí.
 
4. Restu
Kam půjdeme na jídlo? S odpovědí na tuto otázku mi pomáhá aplikace Restu. Vždy tu najdu inspiraci na novou restauraci, kavárnu, bistro nebo bar. Můžu si vést seznam svých oblíbených míst, stejně jako vyhledávat nové podle různých kritérií (francouzská kuchyně, sushi, vegetariánská místa, drinky). V databázi vidím detaily, včetně jídelního lístku a především recenzí od návštěvníků, což je pro mě obzvlášť podstatné. Do deseti minut od naklikání času, počtu osob, preferencí dostanu potvrzení své rezervace. A jako bonus v Restu sbírám body, které je možné využít k placení v některém z míst. 
 

 
Jana Rydlová,
PR konzultantka pro značku Microsoft
Jana copy 
 
1. Pocket
Znáte ten pocit, když si koupíte knížku v dobré víře, že ji otevřete o víkendu, o svátcích, na dovolené, ale nakonec se vám na ni v knihovničce práší, ale vy se stále uklidňujete, že jednou snad, možná v důchodu všechny ty hezké knížky přelouskáte? Pocket je vlastně taková knihovnička pro články, které si určitě chcete přečíst, ale právě na to nemáte klid nebo čas. A po pravdě, k článku máte mnohem větší šanci se propracovat ještě před důchodem. V prohlížeči Edge si můžete navíc v článku i podtrhnout zajímavé pasáže a poslat nebo nasdílet myšlenku, která vás zaujala.
 
2. Office Lens
Jestli něco nemiluji, tak je to administrativa. Nejsem prostě typický archivář. Tahle appka mi pomáhá mít všechny účty nafocené pro případ reklamace a roztříděné podle data, kdy jsem za zboží platila. Takže sbohem, má krabice od bot! Myslím tu, kam jsem volně odhazovala účty, a pak, když končila záruční lhůta, po hodinách přehrabování konečně našla vybledlý papírek, který mi v obchodě neuznali. Teď mám v plánu archivovat i smlouvy, snad se k tomu někdy odhodlám. Office Lens je prostě takový inteligentní foťáček, který umí i z nekvalitní fotky (článku v časopise, informační tabule, prezentace) přetvořit na velmi dobře čitelné pdf, případně obrázek převést přímo do textu. Doporučuji také všem studentům k nafocení přednášek.
 
3. QuickRoute
Není ani tak appka jako spíš program, ale je to můj oblíbený. Je to taková specialitka pro orientační běžce. Dokáže totiž zobrazit vaši trasu běhu nebo  jízdy na kole z GPS hodinek v křivce, která se dá přizpůsobit mapě jakéhokoli měřítka. Vidíte nejen, kudy jste přesně běželi/jeli, což je na orienťáku kolikrát překvapeníJ, ale taky jakou rychlostí v kterémkoli bodu trasy. Křivka je totiž pěkně barevná podle toho, jestli jste do toho pořádně šlápli, nebo jste trochu zvolnili. Ideální pro notorické analytiky jakéhokoli sportovního výkonu. Pro méně náročné, avšak estéty, doporučuji vyběhávání obrazců na mapě, tj. použijete běžnou aplikaci typu Endomondo nebo Runtastic a snažíte se vyběhnout do mapy obrázek. A k plánování pěších výletů používám Mapy.cz s aktuálními turistickými trasami.
 
ČTĚTE TAKÉ: 
 

 
Jasna Sýkorová,
digital consultant v rámci projektu Rok jinak
Jasna
 
1. Záchranka 
V případě nouze jedním stisknutím zavolá nouzové číslo 155 a zároveň odešle moji polohu v souřadnicích GPS. Ne, že bych to někdy potřebovala, ale uklidňuje mě to, když bruslím na inlinech krajinou mimo cyklostezky.
 
2. Blockchain 
Jednoduchá peněženka v aplikaci na placení na bezpečnou a rozšířenou virtuální měnu Bitcoiny. Oscanuju QR kód a je zaplaceno. Těším se, až bude Bitcoin ještě rozšířenější a půjde s ním nakupovat i v mých oblíbených obchodech. Zatím Bitcoinem hlavně podporuji neziskové projekty, například české Lékaře bez hranic.
 
3. iTunes U 
Aplikace, která je v Česku pořád nedoceněná. Obsahuje nekonečné množství výukových materiálů od renomovaných odborníků, a to včetně světových univerzit. Materiály se dají číst nebo poslouchat v podobě podcastu a videí. Spousta materiálů je zdarma, takže když mám volnou chvilku, můžu se ponořit studia téměř čehokoliv.
 
ČTĚTE TAKÉ: