Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Móda

Barefoot, polobotky, tenisky i sandále. Znáte tyto méně známé obuvnické značky?

Lokální značky s menší výrobní kapacitou, které dávají důraz především na kvalitu a transparentnost výroby, si nyní zaslouží podpořit více než kdy dřív. Proto jsme se rozhodli vám představit jednu britskou a dvě české značky, jejichž boty rozhodně stojí za pozornost: Vivobarefoot, Vasky a Plove.

Eliška Vrbová | 29. 04. 2020

VIVOBAREFOOT

Stále více se do povědomí dostává fenomén "barefoot" obuvi, tedy takzvaných "bosých" bot. Taková obuv je navržena tak, aby neomezovala chodidla v jejich přirozeném pohybu a umožnila jim pracovat pro ně nejpřirozeněji, tedy jako by byla naboso. A právě boty v duchu této filosofie vyrábí britská značka Vivobarefoot, jejíž boty se vyznačují velmi tenkou a přesto pevnou podrážkou. K výrobě využívá recyklovatelné i recyklované materiály, kvalitní přírodní materiály, rostlinné složky a také materiály z místních zdrojů. Výrobní procesy probíhají s minimálním dopadem na životní prostředí s důrazem na funkčnost, komfort a kvalitu. U Vivobarefoot najdete uzavřenou obuv vhodnou na turistiku či sport, sandály, ale i minimalistické tenisky, které se hodí k outfitům na procházky do města.

V České republice je šest kamenných prodejen, a to v Praze, Brně, Ostravě, Českých Budějovicích, Plzni a Hradci Králové. Na Slovensku je značková kamenná prodejna v Bratislavě. Obuv značky VIVOBAREFOOT je dostupná také ve vybraných multibrandových obchodech a na e-shopu www.vivobarefoot.cz.

Boj za zdravá chodidla s Vivobarefoot

Vasky

Jako o novodobém Baťovi se mluví o Václavu Staňkovi. Ten už ve svých 18 letech ve Zlíně založil značku Vasky, pod níž tvoří ručně vyráběné kožené boty z materiálů od českých dodavatelů. Od doby, kdy Vasky měly v portfoliu pouze pět párů bot, které si zákazníci zkoušeli po kavárnách a u Václava doma v předsíni, se hodně změnilo. Nyní Vasky tvoří přes padesát lidí včetně dvaceti zkušených ševců. Vasky za čtyři roky představily sedmdesát párů bot a prodaly přes 20 tisíc párů. V rámci udržitelnosti se značka snaží zužitkovat každý kus kůže co nejvíce, a proto ze zbytků vysekávají také klíčenky, podložky pod myš nebo deníky. Nejnovější kolekce je minimalistická, černobílá a hodí se di období kdy zima už není zima, ale do léta je ještě daleko. A pro teplejší dny u Vasek najdete i barevné stylové pantofle.

Prodejny Vasky najdete v Praze, Brně, Ostravě a i v domovském Zlíně, zakoupit je ale můžete i na e-shopu www.vasky.cz.

Zlínská tradice

PLOVE

Pavlína Miklasová založila značku před pěti lety a patří mezi hrstku českých návrhářů, kteří se věnují ryze autorským plavkám. PLOVE začalo jako školní projekt během studia na pražské UMPRUM pod vedením Liběny Rochové v ateliéru designu a obuvi a značka se rychle stala nedílnou součástí české designérské scény. PLOVE v sobě spojuje funkčnost, vytříbenou estetiku a materiálový experiment. Ze stejného materiálu jako plavky totiž Pavlína společně s Barborou Veselou vytváří také sandály. Na letošní léto návrhářky přidaly čtyři barvy. K oblíbeným zlatým a černým sandálům tak přibyly mentolové, mocca, oranžovo-růžové a světle modré. 

Produkty PLOVE jsou k dostání na www.plove.cz a od letošního jara exkluzivně i na nově spuštěném mezinárodním e-shopu www.plovestudio.com. Plavky a boty je možné zakoupit i v showroomu Oneday na adrese Františka Křížka 8, Praha 7.

Sandále z plavkoviny

Souvislející články

Móda

<span>Nadčasové trenčkoty, zdobené korzety i vysoká krejčovina. Co nás nadchlo na MBPFW?</span>

Nadčasové trenčkoty, zdobené korzety i vysoká krejčovina. Co nás nadchlo na MBPFW?

Móda

<span>Hudební festival, nebo módní přehlídka? Nejlepší trendy z letošního ročníku Coachelly</span>

Hudební festival, nebo módní přehlídka? Nejlepší trendy z letošního ročníku Coachelly

Móda

<span>Nejkrásnější kabelky na telefon: Trendy módní doplněk, který ozdobí každý outfit a uvolní vám ruce </span>

Nejkrásnější kabelky na telefon: Trendy módní doplněk, který ozdobí každý outfit a uvolní vám ruce

Móda

<span> Trend léta 2024: Vrací se oblíbené kalhoty Audrey Hepburn a Marilyn Monroe</span>

Trend léta 2024: Vrací se oblíbené kalhoty Audrey Hepburn a Marilyn Monroe