Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Brát se je trendy, říká spolumajitelka svatební agentury a blogerka Ejvi Freedom

Info ikona
SVATBA

Svatební sezóna je v plném proudu, ať už vás den D čeká ještě letos nebo až příští rok, jistě se vám budou hodit rady a tipy od sester Evy Mchitarjan a Zuzky Dragounové, majitelek svatební agentury Sparkle Events.

                                      Autoři úvodní fotky: Nikola Bílková, Martin Faltejsek (uprostřed)

Proč jste se rozhodly založit svatební agenturu?

Právě díky zkušenostem, které jsme získaly na některých svatbách. Ať už to byla absence jakékoliv hudby, nedostatek jídla a pití pro hosty, děti neměly kde sedět, protože se s nimi v zasedacím pořádku nepočítalo, nevěsta lítala mezi dodavateli, kteří v průběhu dne přijížděli, tu někdo přivezl dort, který si pak sama nevěsta musela přinést mezi hosty, tu dorazila kapela, tu barman potřeboval vyřešit, kde si může rozložit bar atd. Pak samozřejmě i proto, že některé svatby nám přišly celkově nekoncepční, stylově překombinované.

Takže jste to celé chtěly vzít do svých rukou?

Ano, to všechno nás inspirovalo k tomu, že bychom rády byly ty osoby, které budou stát za krásnými a vkusnými svatbami, které si nevěsta s ženichem užijí bez starostí.
Navíc se ségrou jsme správná dvojka a k nějakému společnému projektu nás to táhlo už dávno. Vlastně tohle byl takový osud. Skvěle se doplňujeme a vášeň, kterou máme pro organizaci a kreativitu se zdála jako ideální spojení právě pro svatby.
 

Sparkle events
Zuzana Dragounová a Eva Mchitarjan
©Nicole Kotrbová

Proč je praktické mít svatební agenturu a koordinátorky?

Našim cílem je, aby si nevěsta a ženich svůj den užili bez komplikací, bez starostí. Ať už ten čas před svatbou, kdy veškerá příprava a organizace zabere dost času, tak v neposlední řadě svatební den samotný by měl být opravdu pro snoubence radost a ne starost. Všechno mohou s klidným svědomím proto přenechat agentuře nebo koordinátorkám/koordinátorům a nestresovat se organizací.

Koordinátorky mají už také spoustu zkušeností...

Ano a mohou proto dobře poradit, také zajistí spoustu věcí, které by pro nevěstu byl akorát stres, protože například zapůjčit si postupně všechny možné dekorace, jezdit je vyzvedávat poté vracet, případně něco kupovat, vyrábět, zařizovat veškeré tiskoviny, to jsou starosti, které si mnohdy dopředu neuvědomují a i kdyby to pro ně byla radost, tak jim to bezpochyby zabere spoustu času, se kterým dopředu nepočítají a který by mohly při přípravách svatby využít jinak. Také třeba jednání s dodavateli před svatbou je věc jedna, zajišťovat hladký chod dodavatelů ve svatební den je věc druhá, opět je to něco, co si na starost bere koordinátor a nevěsta s ženichem se tak mohou v klidu bavit a užívat si svůj den.

Jaké jsou momentální svatební trendy?

Řekly bychom, že trendy je teď i to, se brát. Je to krásný a je to dobře. Opět lidi oslavují lásku i tím, že si řeknou své ano a řádně to oslaví s nejbližšími přáteli a rodinou. Nebojí se do manželského svazku vstoupit, naopak, vnímají to opravdu smysluplně.

Co se týče ale konkrétněji těch trendů na svatbách samotných, tak určitě je teď stále hodně v kurzu více uvolněnosti, více přirozenosti, svatba v přírodě, využití přírodních prvků. A také je teď velké přání většiny, aby se svatba i oslava odehrávaly na jednom místě. Je to pohodlné pro všechny strany a naštěstí dneska většina míst tohle dokáže nabídnout, že civilní obřad lze udělat prakticky kdekoliv.

U těch církevních je to pak třeba s kombinací s kostelem nebo kapličkou, což má ovšem docela jinou atmosféru a pojetí, takže tam je to jasné, že bývá obřad a následná hostina a party na odlišných místech a není to žádný problém.

Sparkle events
©Nikola Bílková

Kolik jsou dnes lidé ochotní za svatby utrácet? 

Dost. Je vidět, že jim opravdu záleží na celkovém pojetí svatby a nebojí se do toho investovat. Je to klidně několik set tisíc které si na svatbu vyhradí.

Dá se na svatbě na něčem ušetřit?

Náš názor je takový, že by se na svatbě šetřit nemělo. Když se dva rozhodnou svou lásku oslavit svatbou, měli by k tomu přistupovat tak, že to bude jednoznačně nezapomenutelný zážitek, jeden z dní, na které budou rádi a často vzpomínat a že by následně neměli litovat toho, co si na svatbě nedopřáli. Je to (většinou) jednou za život :) a tak to má stát za to.

Takže přistupovat ke svatbě rovnou tak, že svůj rozpočet budou chtít nevěsta s ženichem stlačit na minimum asi není úplně nejšťastnější...

Ano, ale samozřejmě každého rozpočet je jiný, každý má jiné možnosti a podle toho lze zohlednit některé věci. Jedna z věcí, která v rozpočtu hodně hýbe nahoru a dolů je vůbec samotný výběr svatebního místa. Jsou svatební místa, která si lze pronajmout za pár tisíc, pár desítek tisíc a pak několik stovek tisíc až třeba k milionu. Samozřejmě záleží, co takové místo samo o sobě pro nevěstu s ženichem v ceně nabízí, ale celkově také platí, že čím honosnější místo, tím dražší.
Čím více hostů, tím bude svatba dražší, protože bude více stolů, více jídla, více pití.
Záleží také i na samotném stylu svatby. Ten, kdo bude chtít křišťálové lustry, populární hudební kapelu, zlaté příbory a ústřice, je jasné, že nemůže očekávat, že ušetří. Což bývá občas problém, že představa o stylu svatby se s rozpočtem snoubenců neslučuje, ale na druhou stranu, dá se většinou najít nějaký kompromis.

Na čem by se naopak rozhodně šetřit nemělo?

Naše doporučení je vždy, aby se nešetřilo na službách. Kvalitní fotograf něco stojí, dobře udělané video něco stojí, servis u cateringu něco stojí. Pokud se někdo snaží ušetřit třeba na fotkách, tak poté už to těžko napraví, až nebude s výsledkem spokojený, když se neobjedná dostatek personálu, tak se to projeví na celkovém průběhu svatby, protože se to dříve či později někde projeví, až zůstanou na stolech stát špinavé skleničky, až lidé nebudou mít co pít. Na svatbě by mělo všechno fungovat a vzpomínky na ten den by měly být co nejkrásnější a ne naopak.

Sparkle events
©Martin Faltejsek

Jak dlouho dopředu by se svatba měla plánovat?

Úplně první věc, která je potřeba zajistit je místo a termín svatby. To klidně rok dopředu, protože populární lokace jsou opravdu rozebraná velmi brzo, zbývá pak třeba už jen pár termínů a snoubenci už nemají na výběr z tolika variant. Samozřejmě vždy jsou nejdříve pryč letní termíny. Ale dnes už bývá opravdu populární brát se i na jaře a začátkem podzimu, takže záleží na preferencích nevěsty s ženichem.

Pak je postupně na řadě řešit dodavatele, protože to opět souvisí s tím, že spousta z nich už bývá zamluvených na jiné svatby. Cca 2 měsíce před svatbou doporučujeme rozeslat svatební oznámení.

Jinak je to individuální, protože každá svatba je jinak náročná, jinak velká a žádá si jiné přípravy. Nikdy se to však neobejde bez toho hlavního organizování a finalizování hlavně tak měsíc před svatbou, kdy se ladí detaily, řeší finální zasedací pořádek, seznam hostů, vyzvedávání květin a tak podobně.

Jakých chyb se při plánování snoubenci nejčastěji dopouští?

Asi nejvíce to, že nepřemýšlejí koncepčně. Vnímají ze všech možných stran různé inspirace, chtějí všechno, ale zároveň neví, co chtějí. Pak také to, že například týden před svatbou začnou být ve stresu, tak ještě hledají co by se dalo doplnit, doobjednat, protože mají pocit, že toho mají málo. Nebo na druhou stranu na poslední chvíli ruší některé služby, nebo nějakou výzdobu, protože začnou mít pocit, že je vše moc drahé.

Sparkle events
©Martin Faltejsek

Obě jste vdané, je něco, co byste teď na své svatbě udělaly jinak?

Zuzka: Je to už 7 let, takže hodně věcí bylo jinak, už jen to, že v tu dobu nebyl instagram, nevyhledávala se hojně inspirace na Pinterestu, celkově svatební trendy byly jiné, takže bych to nesrovnávala. V tu dobu to bylo podle našich představ. Jen co bych udělala dneska určitě jinak je to, že bych si objednala i kameramana. To mě trochu mrzí, že nemáme tuhle památku. A pravda, zvolila bych i jinou fotografku, výsledek nebyl takový, jaký bych si představovala.

Eva: U nás jsou to 4 roky a byla to svatba přesně podle našich představ. Asi bych dneska akorát uvažovala nejen o DJ, ale i o nějaké živé hudbě, která má na svatbách neuvěřitelnou atmosféru.

Mají Češi, co se týče svateb, vkus? Museli jste někdy snoubencům vymlouvat nějaký požadavek/barvu/styl, protože se vám to nelíbilo?

Nevymlouváme, ale když se nám něco nelíbí, tak se snažíme doporučit něco jiného, nebo nějak nasměrovat. Případně se snažíme vymyslet nějaký kompromis, abychom splnily požadavek klientů, ale nebylo to proti nějakému našemu přesvědčení.
Nevěsta má ale vždy hlavní slovo, a tak k tomu přistupujeme. Ona musí být maximálně spokojená. Máme ale velké štěstí, že si nás najímají lidé, kteří očividně souzní s naší prací, líbí se jim náš styl, proto se obracejí na nás a tedy díky tomu si ve většině ohledech rozumíme. Musíme si sednout i lidsky a ona ta komunikace pak jde daleko lépe a o všem se dá lépe bavit a hledat ideální řešení. Takže určitě je spousta lidí, která nemá na svatby vkus a vznikají pak takové ty svatby, které se právě nám vůbec nelíbí a dělat bychom je nechtěly, ale s takovými klienty jsme se zatím nesetkaly.

Co se aktuálně na svatbách jí? Pořád vládne převážně klasika nebo se snoubenci nebojí experimentovat? 

Ve většině případech je výběr jídla natolik bohatý, aby si každý přišel na své. Experimenty vidíme málokdy, spíš převládá klasika, která je jistotou a chutná nejvíce lidem. Ale nejsou už dávno výjimkou různé druhy jídel pro vegany, vegetariány, hosty s alergií na lepek a opravdu nikdo nestrádá.

Obracejí se někdy na vás lidé se ztřeštěnými nápady, které se jim snažíte vymluvit? Nebo se řídíte heslem: náš zákazník, náš pán?

Zatím jsme nic takového nezažily, tak se necháme překvapit, co nás ještě čeká.

Svatby podle Sparkle Events