Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Co se děje ve vašem mozku, když jste zamilovaní

Možná to znáte sami, možná jste to viděli u svých přátel. Zamilovaní lidé se chovají jako blázni. Co se děje s vaším mozkem, když propadnete lásce?

Veronika Hong | 4. 08. 2017

Zamilovaní lidé jsou známí tím, že se často chovají iracionálně. Dokonce i před tím, než se projeví ty opravdu viditelné známky zamilovanosti. Při odchodu z bytu se zapomenete obout, uprostřed konverzace několikrát v myšlenkách odcestujete jinam a najednou se přistihnete, jak pořád dokola posloucháte hudbu z filmu Láska nebeská. Co vlastně způsobuje tenhle festival bláznovství? Je to náš mozek. 

Závislí na lásce

Už jste někdy slyšeli, že být zamilovaný je téměř totožné jako být na kokainu? Zdá se to možná trochu přehnané, ale podle renomovaného magazínu Psychology Today není tento výrok daleko od pravdy. Když propadáte citům pro jiného člověka, část vašeho mozku, která kontroluje uvolňování dopaminu, se abnormálně aktivuje. Tato mozková část pak vyšle nezvykle velké množství dopaminu do mozkového centra potěšení. V tomto okamžiku se doslova ocitáte na kolotoči lásky.

z

Zajímavé je, že je to v podstatě stejná dávka dopaminu, kterou obdrží mozek po užití návykové drogy.   

Štěstí se mísí s úzkostí

Jedna z nejnepříjemnějších vlastností zamilovanosti je pocit nejistoty. Miluje mě? Ví vůbec jak moc ho/ji miluji já? Jak se budete cítit, když zjistíte, že vaše láska není vzájemná? 

š

Už jste slyšeli o serotoninu, látce, kterou mozek postrádá, když má člověk deprese? Bude to znít divně, ale během zamilovanosti ji mozek produkuje stejně málo jako při depresivním stavu. Podle doktorky Donatelly Marazziti má mozek v počáteční fázi zamilovanosti mnohem méně serotoninu než obvykle. To může zapříčinit projev úzkosti a negativních myšlenek. 

Takže pokud na někoho nemůžete přestat myslet a tyto myšlenky vám způsobují jak radost, tak strach a úzkost, na vině je serotonin. 

Já se určitě červenám

Známe to skoro všichni. Červenáme se při kontaktu s vytouženou osobou a není nic, co proti tomu můžeme udělat. Je to asi jeden z nejkontraproduktivnějších projevů zamilovanosti a může za to opět mozek.

č

Když totiž zaznamená první náznaky přitažlivosti, uvolní již zmíněnou dávku dopaminu. Důsledkem toho se do hry zapojí také adrenalin a norepinefrin. Právě tyto látky můžou za zpocené ruce a rudé tváře. Je jedno jak moc se snažíte vrátit do normálního stavu, vaše tělo se v tuto chvíli nedá ovládnout. 

Nemůžu spát, jíst a přemýšlet

Ačkoliv je dopamin spojován s radostí a euforií, souvisí také s těmi nepříjemnými stavy ve vašem životě. “Dopamin je sice úzce spojený s euforií, ale také s nespavostí a ztrátou apetitu,” říká antropoložka, doktorka Helen Fisher z Rutgerské univerzity. Dalo by se tedy říct, že je to takový Red Bull emocí. Cítíte se díky němu úžasně, ale zároveň trpíte. Opravdu vytoužený stav. 

s

 

Opilí láskou

Už jste někdy pozorovali zvláštní chování zamilované kamarádky nebo kamaráda a museli jste se zeptat, kolik těch panáků vlastně měli? Je velká pravděpodobnost, že byli opravdu opilí…láskou. Podle studie Univerzity v Birminghamu hormon oxytocin vylučovaný taktéž během zamilovanosti (často nazývaný droga lásky) může snížit vaše zábrany a pocity úzkosti stejně, jako to dělá alkohol. Jsme potom odvážnější, uvolněnější a často plácáme nesmysly.                                

o

Takže je to jasné, ty zamilované blázny z nás dělá koktejl chemických látek a hormonů, které způsobují, že jsme doslova zdrogovaní láskou. Příště, až propadnete romantickým citům a někdo vám řekne, že se řídíte více srdcem než hlavou, můžete ho úspěšně vyvézt o omylu. Za vše může hlava, tedy mozek.