Přejít k hlavnímu obsahu
Venkov & styl

Sváteční stálice, kterou milujeme v mnoha podobách: Vyrobte si vlastní vaječný koňak

Vaječný koňak patří mezi tradiční vánoční nápoje, ale hodí se samozřejmě i k jiným příležitostem. Jeho domácí příprava je celkem snadná a receptů mnoho. Pokud se u vás „zaručený návod na vaječňák“ nedědí z generace na generaci, můžete se pustit do výroby podle našeho dnešního receptu.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 4. 12. 2025

Nemusí být zrovna Vánoce, vaječný koňak se dobře hodí pro každou oslavu. Pokud zvolíme nealkoholickou variantu, tak dokonce i na oslavu dětskou. Vaječný koňak je navíc všestranná krémová klasika: Vylepší a dochutí dezerty, může posloužit jako přeliv na zmrzlinu i jako ingredience při její výrobě. No a samozřejmě chutná skvěle i coby samostatný nápoj či součást koktejů. Je běžně k dostání v supermarketech, farmářských obchodech a akcích, ale během adventu se pochopitelně objevuje i na vánočních trzích.  Ve spoustě domácností se ovšem dědí tradice jeho výroby, samozřejmě i s tím správným rodinným receptem. Jestliže žádný takový nemáte, doporučujeme vyzkoušet dnešní recept na skvělý „Nejlepší vaječný koňak“ podle Toprecepty.cz. Postup není složitý a výsledek je lahodný!

Mohlo by se vám líbit

Domácí pohoda, hřejivá nálada a jedna velmi zdravá kombinace: Zkuste jablečné lívance

Spojení jablka a skořice nejen lahodí našim smyslům, ale je také mnohočetným přínosem pro naše tělo. Existuje nekonečné množství nápadů, jak zařadit kombinaci jablka a skořice do našeho jídelníčku co možná nejčastěji. Jedním z nich je dnešní recept na jablečné lívance.
marianne.cz

Na počátku možná bylo avokádo 

Jedna z teorií původu vaječného likéru má za to, že jeho historie sahá do 17. století a inspirací pro jeho vznik byl jihoamerický nápoj zvaný „abacate“ (původní americký název pro avokádo), který se vyráběl z avokáda, cukru a rumu. Když tento typ nápoje doputoval do Evropy, bylo nutné nahradit avokádo, které zde v té době k dostání nebylo. Evropští gurmáni tedy upravili recept použitím žloutků, smetany, cukru a alkoholu a vytvořili tak vaječný likér. Podle jiných teorií se obdobný nápoj připravoval v západní Evropě už dávno předtím. Jedna z legend říká, že král Ludvík IX. Francouzský odmítl na smrtelné posteli pít vaječný likér, aby neporušil půst. Ať to bylo jakkoli, tento sametový nápoj podobný pudinku zůstává sváteční stálicí a oblíbeným pitím i ingrediencí. Čistý se obvykle podává chlazený, bývá ale i součástí koktejlů či horkých nápojů (např. bombardino), patří do tzv. alžírské kávy, milujeme ho v dezertu zvaném špička a v mnoha dalších dobrotách. 

Mohlo by se vám líbit

Avokádový dip ze zakysané smetany: Dokáže oživit celou řadu jídel a navíc je zdravý

Přemýšlíte, jakým dipem si osvěžit jídlo? Zkuste avokádový ze zakysané smetany. Hodí se k mnoha pokrmům, jak k masu a rybám, tak k zelenině nebo jako náplň do sendvičů. Skvěle chutná k hranolkům, topinkám i jako součást salátů.
marianne.cz

Recept na nejlepší vaječný koňak

Seznam potřebných surovin

(cca 1,75 l)

  • 8 žloutků
  • 40 g vanilkového cukru (volitelně)
  • 0,5 vanilkového lusku
  • 397 g Salka (1 plechovka)
  • 1 l plnotučného mléka
  • 210 ml smetany ke šlehání 31%
  • 300 ml rumu (nebo podle chuti)

Jak na to:

Žloutky našleháme šlehačem do pěny. Poté přilijeme Salko, mléko, smetanu ke šlehání a vařečkou vše smícháme. Pak směs přelijeme do hrnce se silným dnem, přidáme dřeň z vanilkového lusku a pomalu za stálého míchání prohříváme na mírném plameni. Směs by neměla vřít, ale prohříváme tak dlouho, dokud nezačne houstnout a tvořit pěnu.Poté hrnec přendáme do studené vodní lázně a za stálého míchání chladíme. Když je směs studená, vmícháme rum v množství podle chuti. Hotový likér uchováváme v chladnu.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×