Na počátku možná bylo avokádo
Jedna z teorií původu vaječného likéru má za to, že jeho historie sahá do 17. století a inspirací pro jeho vznik byl jihoamerický nápoj zvaný „abacate“ (původní americký název pro avokádo), který se vyráběl z avokáda, cukru a rumu. Když tento typ nápoje doputoval do Evropy, bylo nutné nahradit avokádo, které zde v té době k dostání nebylo. Evropští gurmáni tedy upravili recept použitím žloutků, smetany, cukru a alkoholu a vytvořili tak vaječný likér. Podle jiných teorií se obdobný nápoj připravoval v západní Evropě už dávno předtím. Jedna z legend říká, že král Ludvík IX. Francouzský odmítl na smrtelné posteli pít vaječný likér, aby neporušil půst. Ať to bylo jakkoli, tento sametový nápoj podobný pudinku zůstává sváteční stálicí a oblíbeným pitím i ingrediencí. Čistý se obvykle podává chlazený, bývá ale i součástí koktejlů či horkých nápojů (např. bombardino), patří do tzv. alžírské kávy, milujeme ho v dezertu zvaném špička a v mnoha dalších dobrotách.