Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Desatero zdravého spánku aneb Spěte tvrdě jako Šípková Růženka

Také před spaním přemýšlíte nad vším, co jste během dne nestihli a jaké povinnosti vás další den čekají? Rádi se do noci koukáte na seriály a ládujete se nočními svačinkami? Je na čase s tím skoncovat. Pokud se totiž chcete kvalitně vyspat a ráno nevypadat jako zombie, měli byste dodržovat naše desatero zdravého spánku.

1. Mějte pravidelný režim. Choďte spát ve stejný čas a ve stejný čas také vstávejte. Ano, i o víkendech. Je to trochu drastická rada, ale pravidelný režim vám zajistí snadné usínání a minimální buzení během noci.

2. Ložnice je místo pro odpočinek. Není to pracovna, jídelna, studovna, ani kinosál.  Přesuňte proto všechny svoje aktivity, mimo spánku, za dveře ložnice.

3. Kdo občas neodolá odpolední siestě, že? Přestože si myslíme, že si díky ní odpočineme, ve skutečnosti má opačný účinek. Nejenže si rozhodíme pravidelný režim a tělo je pak zmatené, ale ubereme si i hodiny spánku v noci. Místo toho pak nemůžeme usnout a není nic otravnějšího než nekonečné počítání oveček.

Frozen

4. Vytvořte si večerní rituál, který vám pomůže uklidnit mysl a jednoduše "vypnout mozek". Můžete si před spaním třeba číst, dát si horkou koupel nebo poslouchat relaxační hudbu (pozor, rozhodně se mezi uklidňující aktivity nepovažuje sledování televize). Vaše tělo si tyto činnosti spojí s nadcházejícím spánkem a samo pozná, že má vypnout.

5. Lékem na nespavost je pohyb. Pokud se během dne budete dostatečně hýbat, unavíte se a budete spát jako mimino. Nemusíte se denně potit v tělocvičně, je na vás, jakou pohybovou aktivitu si zvolíte. Důležité však je necvičit krátce před spaním, mělo by to opačný efekt.

6. Klidný spánek podporují bylinky. Spolehlivý pomocník pro usínání je heřmánkový nebo meduňkový čaj. Při nespavosti vyvolané přepracováním, stresem a nervovým vyčerpáním je vynikající tinktura z kozlíku lékařského. A pokud máte před spaním rádi horkou koupel, přidejte do ní pár kapek levandulového oleje, který má utišující účinky a navíc budete krásně vonět.

Tired

7. Dbejte na tzv. 3T faktory.  Tma, ticho a teplota. Mějte zatažené závěsy nebo žaluzie. Pokud totiž nebydlíte na samotě u lesa, světelné znečištění pronikne i k vám do ložnice. Ticho pro spánek je samozřejmost a nezapomínejte ani na teplotu. V přetopené místnosti se nevyspíte, ideální je 18 °C.

8. Spěte na pohodlné a hlavně kvalitní matraci a polštáři. Při jejich pořizování na nich rozhodně nešetřete. Obraťte se na odborníky pro zdravý spánek. Poradí vám, která matrace je ideální a umožní vám si jí v prodejně i vyzkoušet. Probouzet se s bolavými zády totiž není nic příjemného.

Sleeping

9. Myšlenky na noční návštěvy ledničky nebo spíže se sladkostmi rychle zažeňte. S plným žaludkem se vám dobře spát nebude. Na druhou stranu hlad vám usínání také neusnadní. Jezte proto k večeru lehká, snadno stravitelná jídla a vyvarujte se pití černých čajů nebo kávy.

10. Na závěr je dobré podotknout, že je důležité i to, s kým usínáte. Ať už je to partner, pes, kočka plyšák (nebo lahev vína), vždycky je hezké se mít ke komu přitulit.

Sleeping