Recept na vánoční perníčky s rumovou polevou podle Josefa Maršálka
Seznam potřebných surovin
Perníčky:
- 100 g moučkového cukru
- 60 g změklého másla
- 80 g medu
- 2 vejce velikosti M
- 6 g jedlé sody
- 5 g mleté skořice
- 3 g mletého hřebíčku
- 3 g mletého zázvoru
- 2 g soli
- 275 g hladké pšeničné mouky
- 75 g hladké žitné mouky
Poleva:
- 300 g moučkového cukru
- 70 g rumu
- 15 g oleje
Jak na to:
Do mísy rozklepneme celá vejce, přisypeme k nim moučkový cukr a přilijeme med. Vše společně prošleháme metlou, aby se suroviny propojily. Po rozmíchání přidáme na menší kousky pokrájené změklé máslo o pokojové teplotě. Může být i tekuté, pokud necháme těsto uležet přes noc. Podle chuti přidáme koření – mletý zázvor, skořici a hřebíček. Odhadem v gramáži 2–3 g. Přidáme sůl, jedlou sodu a obě mouky. Vše zpracujeme do hladkého těsta. Těsto necháme asi 30 minut odpočinout v uzavřené dóze v lednici, aby neoschlo. Mezitím předehřejeme troubu na 160 °C. Plech vyložíme pečicím papírem. Z odleželého těsta odebíráme kousky o hmotnosti asi 10 g a vyvalujeme z nich v dlaních kuličky. Kuličky klademe na připravený plech v dostatečných rozestupech. Perníčky pečením nabudou na objemu. Plech vložíme do trouby a pečeme 12–15 minut. Po upečení je necháme vychladnout. Mezitím připravíme polevu. Cukr, rum a olej prošleháme v misce do hladké konzistence. Zchladlé perníčky postupně namáčíme do polevy a pomocí vidličky je vytahujeme ven. Odkládáme na mřížku a necháme okapat a zaschnout. Vršek perníčků ozdobíme na ještě čerstvé polevě špetičkou sušených růží, případně sušenou levandulí nebo chrpou. Na závěr je můžeme postříkat cukrářskými třpytkami. Hotové perníčky uložíme do plastových krabic a necháme do Vánoc uležet.