Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Honba za nejlepším vánočním stromečkem! Víte, jak ho vybrat?

Info ikona
Vánoční strom

Živý, či umělý? To je to, oč tu běží. A když k této otázce připočítáme ještě další možnosti jako stromeček v květináči, případně extravagantní strom v dřevěné podobě, pak lze bez ostychu prohlásit, že vybírání vánočního stromečku se rovná jaderné fyzice. Pokud stále nevíte, jakou možnost zvolit, pak přichází nejvyšší čas tento vánoční oříšek rozlousknout.

Nejméně čtrnáct dnů se stává plnohodnotným členem rodiny. Kocháme se jeho vzhledem, trávíme v jeho zelené blízkosti dny i noci, a především střeží nadílku od Ježíška. Není tedy divu, že chceme, aby vánoční stromek byl dokonalý! K tomu nám dopomohou nejen vánoční ozdoby, které stromečku dodají ten správný šmrnc, ale především samotný výběr stromku. A vzhledem k tomu, že se rok od roku nabídka vánočních stromků rozšiřuje, není honba za ideálním stromkem vůbec jednoduchá! Přesto existuje několik faktorů, které vám s výběrem vánočního stromku pomohou. 

Mohlo by se vám líbit

Vánoční stromeček má mnoho podob! Podívejte se, jak vypadá u chemiků či farmářů

Zdobení vánočního stromu nemá žádná pravidla...a tady je důkaz!
marianne.cz

Nadčasově a ekonomicky

Je lehký, skladovatelný a bez problému vám vydrží řadu let. Řeč je o umělém vánočním stromku, který se může stát vaším nadčasovým společníkem. Výhodou umělých stromků je také skutečnost, že po celý vánoční čas vypadají stejně a neměnně. Nemusíte se tedy obávat padajícího jehličí, případně jeho seschnutí. Zároveň je tento stromek velmi stabilní a není třeba ho jakkoliv upevňovat v prostoru.

Na druhou stranu je důležité zmínit absenci lesní vůně, které je charakteristická pro živé stromky. Pokud si ale příliš nepotrpíte na přírodní vůni a chcete stromeček, který bude přesně pasovat do vašeho interiéru, pak je umělý stromek správnou volbou.

Extravagantně

Někdo miluje stromky zelené, jiný se nebojí experimentů. Pokud patříte do druhé skupiny lidí, pak můžete v letošním roce sáhnout po bílém stromečku, který je taktéž umělý. Obzvláště se tento typ stromku hodí do zajímavých interiérů, ve kterých by zelený stromek mohl splynout s výmalbou. Kromě zcela bílých vánočních stromů seženete také „posněžené“ stromky, které jsou leckdy skvělým kompromisem.

Info ikona
Vánoční strom

Originálně a voňavě

Živý vánoční stromek bezpochyby rozzáří váš obývací pokoj, a navíc mu dodá přírodní nádech díky zelené barvě a charakteristické vůni. Pokud se rozhodnete pro tuto možnost, která sice není ve jménu udržitelného životního stylu, avšak je velmi lákavá, pak si s výběrem vhodného stromu dejte doopravdy záležet. Jedině tak budete mít jistotu, že vybraný strom „přežije“ celé svátky a po čtyřiadvacátém prosinci se nesvalí k zemi.

Obecně se radí, abyste stromek nakupovali v osvědčených zahradnických centrech, kde budete mít jistotu, že nabízí čerstvě uříznuté stromy. Dále se ujistěte, že je stromek krásně zelený a při drobném zaklepání z něj nepadá jehličí. Doma ho uskladněte v chladné místnosti, například v garáži nebo ve sklepě, případně ho můžete dát na balkon nebo zahradu. Pokud bude v místnosti, kde teplota nespadne k nule, pak stromeček nemusíte umístit do kýble s vodou. V neposlední řadě vodu pravidelně dolívejte, možná vás samotné překvapí, jakou „žízeň“ stromek má.

100% udržitelnost

Umělý vánoční stromek je na vás příliš umělý? A živý stromeček považujete za plýtvání přírodními dary? Nezoufejte, skvělou možností je dřevěný vánoční stromek, který váš interiér může zdobit nejen o Vánocích. Na trhu seženete hned několik typů dřevěných vánočních stromků, které jsou zcela udržitelné, a především vzhledově výjimečné. Dobrou zprávou je, že mnoho dřevěných stromků jde jednoduše rozložit, a tak je vhodný také do malých bytů nebo pro mladé páry, které nepotřebují velké vánoční stromečky.

Mohlo by se vám líbit

Vánoční rituály, na které královna Alžběta II. nedá dopustit

Zapomeňte na lití olova, pouštění skořápkových lodiček nebo házení bačkorou. V královské rodině si potrpí na jiné vánoční rituály.
marianne.cz