Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Jaké jsou kořeny mikulášské nadílky?

Existuje jeden den v roce, kdy děti sekají latinu, nezlobí a vzorně si uklízí pokojíček. Ano, datum 5. prosince je neodmyslitelně spjato s návštěvou čerta, anděla, a především Mikuláše. Kde se ale tato tradice vzala?

Začátek prosince se pro mnoho dětí nese ve znamení mírné nervozity. Není divu, vždyť Mikuláš a pekelníci mají dobrý přehled o všech prohřešcích, kterých se malé děti v uplynulých dvanácti měsících dopustily. Naštěstí Mikuláše doprovází i hodný anděl, v jehož popisu práce je omlouvat a konejšit. Všichni ale tak nějak tušíme, že mikulášské „oficiality“ se odbydou rychle, a následně přijde doslova sladká odměna v podobě čokoládových postaviček, vánočních perníčků, lízátek, bonbonů i ovoce. Pouze u největších hříšníků zanechá Mikuláš také bramboru nebo kousek uhlí jako výstrahu proti případnému zlobení. Možná vás ale překvapí, že podobný scénář mikulášské nadílky má poměrně dlouhou historii.

Mohlo by se vám líbit

Proti času! Proč chodí Mikuláš den před svým svátkem?

marianne.cz

Kdo byl sv. Mikuláš?

Traduje se, že se sv. Mikuláš narodil okolo roku 280 v Malé Asii. Důležitým milníkem jeho života byla smrt rodičů, po které rozdal rodinný majetek chudým a potřebných. Údajně nechtěl slyšet slova díků, a tak se vydal na pouť do Palestiny. Během cesty byl Mikuláš požádán, aby se ve městě Myra stal biskupem. Mikuláš nabídku přijal a zbytek svého života zasvětil víře a pomoci bližním. Jedna z legend dokonce praví, že Mikuláš pomohl zadlužené rodině, a to tak, že jim do okna položil měšec s penězi. I když z této legendy mohla vzniknout mikulášská tradice nadílek, stále není jasné, zda nejde jenom o lidovou povídačku. Na druhou stranu je evidentní, že si lidé Mikuláše považovali a vnímali ho jako svatého, i když nikdy za svatého nebyl oficiálně prohlášen.

Život sv. Mikuláše je stejně tajemný jako tradice mikulášské nadílky. Některé zdroje uvádějí, že první mikulášská nadílka proběhla v 10. století na klášterní škole v Porýní, kde se každý rok jeden z chlapců převlékl za Mikuláše a pokáral všechny, kteří si to zasloužili.

Info ikona
Krampus

Mikulášské tradice v zahraničí

Mohlo by se zdát, že většina evropských zemí slaví Mikuláše obdobně. Pravdou ale zůstává, že Mikuláš s čertem a andělem chodí pouze po českém a slovenském území. Děti našich jižních sousedů navštěvuje Mikuláš a Krampus, což je napůl člověk a napůl kozel. Tato děsivě vypadající bytost zastává podobnou úlohu jako čert, a tak chodí s pytlem a velkými řetězy. „Pohodového“ Mikuláše naopak zažívají švýcarské děti, které se každoročně těší na Mikuláše a jeho pomocníka Schmutzliho, jenž je oděn do mnišské kápě. Polské děti nadílku dostávají z noci 5. na 6. prosince, kdy Mikolaj společně se Sněhovou vločkou naplní jejich punčochy. Nutno dodat, že Sněhová vločka se až nápadně podobá andělovi. Pomocníka s sebou má i nizozemský Mikuláš, který nadílku rozdává s Černým Petrem. Obdobná dvojka navštěvuje také belgické děti, pro které je Mikuláš důležitější než Vánoce, neboť naděluje velké dárky. 

Mohlo by se vám líbit

Adventní hrátky v norském hávu! Seznamte své děti s nezbedným skřítkem

marianne.cz

Související články

Zábava

<span>Kam v květnu vyrazit s rodinou za kulturou? Přinášíme 5 tipů na nejlepší akce</span>

Kam v květnu vyrazit s rodinou za kulturou? Přinášíme 5 tipů na nejlepší akce

Zábava

<span>KVÍZ: Jak by se vám vedlo v opakovacím testu z dějepisu pro 6. ročník ZŠ?</span>

KVÍZ: Jak by se vám vedlo v opakovacím testu z dějepisu pro 6. ročník ZŠ?

Zábava

<span>Láska v květnu: Exkluzivní měsíční výklad z karet pro všechna znamení zvěrokruhu</span>

Láska v květnu: Exkluzivní měsíční výklad z karet pro všechna znamení zvěrokruhu

Zábava

<span>Kvíz: Jaro je tady a s ním i jarní květiny. Poznáte je všechny podle obrázku?</span>

Kvíz: Jaro je tady a s ním i jarní květiny. Poznáte je všechny podle obrázku?