Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Adventní hrátky v norském hávu! Seznamte své děti s nezbedným skřítkem

Info ikona
Elf

Předvánoční čas se nese ve znamení adventních kalendářů, návštěvy Mikuláše a čerta, a také netrpělivého vyhlížení Ježíška. Pokud chcete svým potomkům toto nekonečné čekání na Štědrý den alespoň trochu zkrátit, pozvěte si domů nezbedného skřítka Rampenisse.

Narodil se v Norsku, ale hravě se zabydlí i v české domácnosti. Každý den nadělá více škody než užitku. A svými lumpárnami zamotá hlavu dětem i rodičům. Skřítek Rampenisse je jednoduše skvělý společník, který každoročně navštěvuje skandinávské rodiny s dětmi. Navíc to vypadá, že jeho kouzlu osobnosti propadají i Češi.

Žádné dárky, pouze legrácky

Zatímco české děti se každoročně nemohou dočkat adventního kalendáře, norské děti netrpělivě vyhlíží malé schůdky. Právě ty značí, že se v jejich domě na čtyřiadvacet dnů zabydlel skřítkem jménem Rampenisse. Nečekejte ale hodnou postavičku z pohádky, která bude děti rozmazlovat drobnými dárečky nebo cukrátky, naopak se připravte na pořádnou smršť legrácek a vtípků. O Rampenisseovi je totiž známo, že lumpárny jsou jeho doménou

Mohlo by se vám líbit

Skřítek Rampenisse v českých podmínkách

Zaujal vás skřítek Rampenisse a chtěli byste mu na několik týdnů poskytnout azyl? Pak vás předem upozorňujeme, že vás čeká čtyřiadvacet dnů plných kreativity a vymýšlení lumpáren. Řádění skřítka Rampenisse totiž spočívá v tom, že každou noc vyvedete nějakou neplechu, kterou oficiálně spáchal skřítek. Nutno podotknout, že kreativitě se meze nekladou, a tak můžete po bytě vysypat mouku a udělat v ní malé obtisky chodidel, omotat stromeček toaletním papírem, obarvit jídlo do nevšedního odstínu nebo nechat Rampenisse, aby náhodně spadl do hrníčku s nedopitým čajem. Možností, jak děti zaujmout, je opravdu nespočet. Jistou výhodu ale mají norské maminky, které si mezi sebou vyměňují tipy na další skřítkovské lumpárny.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Oblíbená tradice nejen v Norsku

Skřítek Rampenisse neběsní pouze ve Skandinávii, jeho mladšího sourozence skřítka Elfa totiž můžete zastihnout také ve Velké Británii a ve Spojených státech amerických. O vznik této tradice se pravděpodobně zasloužila americká dětská knížka Elf on the Shelf od Carol Aebersoldové a Chandy Bellové, která vyšla v roce 2005. Od té doby mnoho britských i amerických rodin nedá na zlobivého skřítka Elfu a jeho lumpárny dopustit.

Mohlo by se vám líbit
Zdroj článku