Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Jaký je rozdíl mezi příjmem žen a mužů v České republice?

"Statistika nuda je, má však cenné údaje, neklesejme na mysli, ona nám to vyčíslí."

Platové rozdíly v České republice jsou stále aktuálním tématem. Obzvláště příslušnice něžného pohlaví se pravděpodobně někdy setkaly tím, že za svou práci nebyly ohodnoceny stejně jako jejich mužští kolegové. Pokud jste se domnívali, že tento nešvar postupem času zmizí, pak pro vás máme špatnou zprávu. Údaje z měsíčníku Českého statistického úřadu totiž hovoří o tom, že ani v loňském roce nebyly české ženy za svou práci odměněny stejnou částkou jako muži. 


Genderové rozdíly jsou stále aktuální
I když by se na první pohled mohlo zdát, že rozdíly v ohodnocení nebudou výrazné, opak je pravdou. "Ve všech krajích České republiky byly zaznamenány genderové rozdíly v odměňování. Muži ve srovnání se ženami dostávali v republikovém mediánu vyšší odměnu za práci v podnikatelské sféře o 5 977 Kč a v nepodnikatelské sféře o 5 135 Kč," zní v prohlášení ČSÚ. 

Peníze

Jaký pracovní obor patří ženám?
Zároveň stále převládají obory, které jsou spíše "ženského" či "mužského" charakteru. Asi málokoho překvapí, že u pánů dominuje sektor průmyslu a stavebnictví (48,3 %). Naopak neuvěřitelné tři čtvrtiny žen (74,3 %) jsou zaměstnány v sektoru služeb. Dále ženy naprosto vládnou mateřským školkám, ve kterých je zaměstnáno pouze 0,6 % mužů. Opačný jev můžeme spatřit u učitelů vysokých škol, kde nalezneme 64 % mužů. 


Řekněte si o vyšší mzdu
Pokud se ptáte, jak bojovat proti platové nerovnosti, pak je odpověď naprosto jasná! Jednoduše si o vyšší mzdu řekněte. I když se zprvu může zdát podobný rozhovor se zaměstnavatelem nepříjemný, věřte, že výsledek bude stát za to. Pokuste se svému nadřízenému podat relevantní důvody, proč by vám měl přidat, a zároveň se nesnažte své požadavky zbytečně "přestřelit". Dobrou zprávou je, že váš rozhovor může mít jenom dva závěry. Buď doopravdy dostanete přidáno, nebo ne. Nic horšího se stát nemůže. 

ČTĚTE TAKÉ: Peníze: mají vliv na to, jestli jsme šťastní?

Související články

Životní styl

<span>Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?</span>

Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?

Životní styl

<span>Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?</span>

Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?

Životní styl

<span>Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život</span>

Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život

Životní styl

<span>Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?</span>

Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?