Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Peníze: mají vliv na to, jestli jsme šťastní?

V roce 1964 Beatles ovládli hudební žebříčky s písní Can’t Buy Me Love (Nemůžeš mi koupit lásku). Když se tehdy Paula McCartneyho zeptali, jaká je myšlenka textu této skladby, řekl: „Pointou je, že hmotný majetek je sice skvělý, ale nemůžu si za něj koupit to, co opravdu chci.“ Nicméně později si uvědomil, co všechno mu peníze a sláva přinesly, a dodal, že se píseň přece jen měla jmenovat Můžeš mi koupit lásku.

Redakce Marianne | 7. 05. 2014


Paul McCartney a Beatles nejsou jediní, kdo mají protichůdné názory na letitou otázku, zda je možné si za peníze koupit lásku. Jinými slovy řečeno, mají peníze (nebo jejich nedostatek) vliv na to, jestli jsme šťastní? Psychologové, filozofové i obyčejní lidé hledají odpověď už notnou řádku let.

Štěstí je největší odměna

Podle odborníků zabývajících se pozitivní psychologií je štěstí ta největší odměna. Nejenže si šťastní lidé víc užívají života, ale také v něm praktikují pozitivní návyky a mají silnější imunitní systém. Jakmile na tyto lidi udeří nemoc, jsou zodpovědnější, co se lékařské péče týče, lépe jim sedí medikamenty i samotná léčba, rychleji se uzdravují a vykazují lepší zdravotní výsledky. Takže pokud chceme být zdravější a šťastnější, musíme si uvědomit, kdy do hry přicházejí peníze.

Životní spokojenost versus chvilkové štěstí

Když mluvíme o štěstí, je potřeba se na něj podívat ze dvou různých úhlů pohledu – životní spokojenost jako taková versus chvilkové nálady. Můžu být vcelku spokojená se svým životem, ale přesto jsou chvíle, kdy šťastná nejsem. Nebo naopak někteří lidé mohou být v životě nespokojení, přestože je jejich život plný i šťastných momentů. Zajímavé je, že peníze ovlivňují oba tyto aspekty.

Příjem jako měřítko štěstí

Za vhodné měřítko štěstí a pohody bývá považován náš příjem. Nicméně průzkumy ukázaly, že příjem není tak důležitý, jak se původně předpokládalo. Přesto lidé s vyšším příjmem byli v životě spokojenější než ti s příjmem nižším, ale zároveň také prožívali větší stres. Kdy náš příjem ovlivňuje stupeň našeho štěstí? Když se dřeme až do morku kostí, abychom měli dost peněz na domácnost, jídlo a vzdělání, naše nálada i životní spokojenost klesají. Psycholog Edward Diener zjistil, že jakmile si člověk zajistí základní lidské potřeby, zbytek platu už mu lepší náladu nezajistí.

Čím víc máme, tím víc chceme

To, co skutečně ovlivňuje naše štěstí, nejsou peníze, ale náš přístup k nim. Pokud se budeme hlava nehlava držet přesvědčení, že peníze jsou klíčem ke spokojenosti, budeme se celý život potýkat s pocitem „chci víc“. Takže – kdy už je dost skutečně dost? Martin Seligman, zakladatel oboru pozitivní psychologie, říká: „Další překážkou, která nám brání zvyšovat naši úroveň spokojenosti, je tzv. požitkářské vnímání, kdy velmi rychle přivykáme dobrým věcem tak, že je bereme jako samozřejmost. Jak se hromadí náš majetek a úspěchy, vzrůstá i naše očekávání. Skutky a věci, kvůli kterým jsme tvrdě pracovali, nás už netěší. Potřebujeme získat ještě něco lepšího, aby naše úroveň štěstí opět poskočila. Na základě tohoto názoru si můžeme říct, že peníze jsou cestou do pekel. Na druhou stranu existuje velké množství lidí, kteří z celého srdce tvrdí, že ‚kdo si myslí, že si nelze koupit štěstí za peníze, ten jich nikdy neměl dost na to, aby to zkusil‘.“

Jak si vytvořit správný vztah k penězům a udržet si ho?

Pokryjte svoje potřeby

Pokud bojujete s představou, jak zaplatíte všechny svoje životní potřeby, udělejte vše pro to, abyste si zajistili bezpečnější budoucnost. Ať už plánujete kariéru, tvoříte finanční plán, nebo řešíte státní podporu, poraďte se s odborníky. Existuje spousta agentur, kde vám rádi poradí.

Šetřete do budoucna

Určete si výši úspor, která vám bude vyhovovat a která vám dodá pocit bezpečné budoucnosti. Ať už se pak vyskytne jakákoli nenadálá situace, budete připravení.

Utužte vztahy

Zaměřte se na budování pevnějších vztahů se svými blízkými. Průzkumy ukázaly, že nejšťastnější lidé mají pevné vztahy v rodině i mezi přáteli. Peníze vám možná štěstí nezaručí, ale dobré vztahy určitě ano!

Nesrovnávejte

Vychutnejte si potěšení, které vám utrácení za příjemné věcí přináší, a nesrovnávejte se s ostatními. Porovnávání téměř vždy vede k pocitům nedostatečnosti. Užívejte si radost, kterou máte z nového auta, a nepřemýšlejte o tom, že soused má dražší. Mějte radost z víkendové dovolené a neteskněte po cestě kolem světa.

Vytvářejte si nové zkušenosti a vzpomínky

Vynaložte svoji energii na nabírání nových zkušeností namísto nabírání nových věcí. Ta největší životní potěšení stojí většinou pár korun, anebo jsou dokonce zadarmo.

Pár příkladů toho, za co stojí za to utrácet:

– Zkušenosti, které nám pomáhají růst a rozvíjet se, ať už se jedná o vzdělávání, nebo podnikání.

– Malé radosti, jako je třeba masáž nebo hodina pilates.

– Dárky pro druhé namísto pro sebe.

– Dary charitativním organizacím, které nás oslovily.