Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Jste v práci? Zacvičte si office yogu

Svému tělu škodíte špatným stravováním, vysokou mírou alkoholu, nepohodlným oblečením, vysokými botami a přitom toužíte vypadat zdravě a fit. Chcete být maximálně produktivní, ale je tomu přesně naopak. Jste přepracovaní a vyčerpaní. Víme, co vám pomůže!

Dominika Bártová | 7. 11. 2018

Office yoga – pro všechny, kteří mají sedavé zaměstnání. “Z praxe vím, že kdokoliv začne cvičit jógu a zůstane u toho, pociťuje změnu,” říká Helena Nehasilová, podnikatelka, inovátorka, ale taky úspěšná lektorka jógy, jež napsala knihu Jóga mezi e-maily. Tam sdílí své tipy na cvičení v práci, kterému se věnuje již čtvrtým rokem.

“Protože když začnete pravidelně cvičit, zlepší se vám kromě “fyzičky” taky nálada, celkově přístup životu, vztahy v rodině, s přáteli a o to přece usiluje většina z nás,” zmiňuje autorka v předmluvě své první knihy, jež vznikla na popud široké veřejnosti, protože bolestí těla trpí dnes v kancelářích téměř každý člověk. 

Poprvé se zaměstnanci cvičila klasickou jógu a vůbec s tím neuspěla. Obávali se totiž alternativního přístupu a ezoteriky. Uvědomila si, že se to musí brát víc sportovně, takže sestavila několik cviků, které budou vyhovovat všem. 

Neodkládejte cvičení na doma, zacvičte si hned teď! Tady je malá ochutnávka.

Esemeskový krk

Též známý pod termínem “text neck”. Čím dále tím víc lidí se krčí a ohýbá směrem ke svému oblíbenému smartphonu. Z hrůzou zjistíte, že jsou všichni kolem vás zkroucení a ohnutí.

Tip 1: dívejte se na telefon jen pětkrát denně – přečtěte si veškeré zprávy současně a snažte se na ně odpovědět najednou. 

Tip 2: pokud si z pracovních důvodů nemůžete dovolit nebýt online, vždy, když sledujete mobilní telefon, mějte ho na úrovni očí. Nesklánějte se nad něj a nelámejte si krk. To samé platí i při práci s počítačem, tabletem či knihou. 
jogaTip 3: cvičte. Vyzkoušejte například jemné kývání ve tvaru půlkruhu nejprve s hlavou v záklonu. S nádechem začněte s uchem u jednoho ramene, s výdechem přesuňte hlavu tak, aby se dotýkala trapézu na druhé straně a toto zopakujte pětkrát. A následně to samé s bradou k hrudníku. Dále zakývejte hlavou jako kdybyste říkali ano a ne. Nakonec si udělejte co největší kruhy rameny jedním a druhým směrem, vpřed a vzad. 

Tip 4: svěřte se do rukou odborníků. Choďte pravidelně na masáže a k fyzioterapeutovi. Ten stanoví přesnou diagnózu a pomůže vám po odborné stránce. 

Karpální tunel 

Syndrom s tímto spojený je v dnešní době velice častým zdravotním rizikem. Jedná se o podráždění nervu, který se nachází ze spodní strany zápěstí, takzvaný nervus medianus. Při nesprávném nastavení pracovních pomůcek (stůl-počítač-myš) je na zápěstí vyvíjen tlak, který způsobuje nedostatečné prokrvení této části ruky. Dejte si na to pozor, protože tento problém může přerůst v úplné ochrnutí zmíněného nervu.

Jaké jsou příznaky? Například brnění ruky, snížená citlivost konečků prstů, špatná jemná motorika, nemožnost manipulace s drobnými předměty, ztuhlost dlaně či snížení síly při stisku ruky.

Předejít tomu můžete i cviky pro svižné prsty:

joga

Cvik 1: rozpohybujte prsty – choďte s nimi takzvaně po stole, dělejte kroky palcem a ukazovákem. Přejděte stůl sem a tam. Pokračujte s ukazovákem a prostředníkem, prostředníkem s prsteníkem a nakonec prsteník s malíčkem. A snažte se roztahovat prsty od sebe co nejvíce. 

Cvik 2: posilujte prsty. Tlačte jednotlivé prsty proti palci tak, abyste byli schopní vnímat efekt provedení. Nebojte se přitlačit. Jakmile povolíte, vnímejte dozvuk vzniklého tlaku a zkuste porovnat, který z prstů je nejsilnější a nejslabší. Vystřídejte opět všechny prsty, na každé ruce zvlášť. 

Cvik 3: kupte si pomůcky na posílení dlaní nebo si představujte, že rukou vymačkáváte citrón. Roztáhněte všechny prsty a pomalu je svírejte v pěst.