Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Milujte své tělo! Značka: Nejen o Vánocích

Nedopusťte, aby vám výčitky z jídla zkazily letošní Vánoce.

S prvním upečeným druhem cukroví přicházejí i první výčitky. Obdobně je tomu u svařeného vína, perníkového latté, čokolády z adventního kalendáře nebo třeba bramborového salátu, kterého jste si dvakrát přidala. Ať už chceme, nebo ne, Vánoce s sebou přinášejí i mnoho skvělého jídla, a především sladkostí, které si po celý rok odpíráme. Pokud jste se přistihla, že pomalu ale jistě začínáte řešit, kolik kousků cukroví můžete sníst, a jestli si můžete vůbec dopřát smažený řízek, pak jste na cestě k tomu, abyste si letošní Vánoce zkazila!

Nenechte se výčitkami z nepříliš zdravého jídla pohltit, a raději se zaměřte na své tělo! Vždyť i to si zaslouží mít „svátek“.

  1. Všeho s mírou

Netvrdíme, že byste se během Vánoc měli přejídat a dopřávat si nadmíru nezdravého jídla. Zároveň je ale hloupost si myslet, že pár kousků cukroví se ihned podepíše na vaší hmotnosti. Zkuste k jídlu přistupovat podle pravidla – všeho s mírou. Určitě se nic nestane, když si dopřejte všechny dobroty, které vánoční čas nabízí, a stejně tak se nic nestane, když si den po Vánocích uvaříte lehčí oběd a vynecháte všechny sladkosti. Pokuste se o Vánocích stravovat intuitivně! Sami uvidíte, že tento krok bude mít výrazný vliv na vaši psychiku.

Mnoho odborníků také radí, abyste jídlu nepřisuzovali morální hodnotu. V praxi to znamená, že nebudete jídlo hodnotit jako dobré, nebo špatné.

  1. Váhu odneste do sklepa

Nedovolte, aby kus kovu určil, zda se ve svém těle cítíte dobře, nebo naopak špatně. Vždyť jediné, co váha umí, je zobrazil digitální číslo, které vůbec nemusí odpovídat realitě. Proto bude mnohem lepší, když váhu honem rychle uklidíte a ani v novém roce si na ni nevzpomenete. Vždyť všichni nutriční terapeuti i dietologové se shodují na tom, že váha je velmi orientační údaj. Pokud se mermomocí chcete nějakým způsobem „změřit“, pak využijte klasický metr, pomocí kterého si přeměřte tělesné partie.

Vánoce
  1. Štěstí není o velikosti šatů

Loňské šaty vás příliš obepínají? Sukně tlačí? A sob na vánočním svetru se roztáhl a vypadá jako těhotný? Chápeme, že podobná zjištění dokážou pěkně zamávat se sebevědomím, na druhou stranu je ale bizarní, aby vám velikost šatů zkazila vánoční chvíle. Berte to tak, že každé tělo má nárok se za rok změnit, a tak dopřejte tuto svobodu i svému tělu. Navíc jde o ideální příležitost k tomu, abyste si pořídili nový vánoční kousek, ve kterém budete hvězdou večera.

  1.  Sledujete pozitivní účty

Obzvláště před Vánoci máme plný Instagram modelek, které se fotí v miniaturním spodním prádle, případně v bikinách na pláži. I když jim jejich postavu přejeme, málokdo se dokáže přes fotku přenést a následně nestrávit celý den s myšlenkami typu: „Proč ona je tak štíhlá a já ne?“ Zkuste se preventivně těmto účtům vyhnout, a raději na svém Instagramu sledujte opravdové ženy, které možná nemají 90-60-90, ale rozhodně mají zdravý a sebevědomý přístup k životu.

  1. Neposlouchejte ostatní

S Vánoci jsou spojena všemožná setkání a rodinné obědy. Právě na nich se konverzace může rychle stočit ke zdravému stravování nebo k vaší postavě. Pokud někdo bude mít nejapné poznámky, neberte si je k tělu. Bohužel stále žijeme v době, které vládne nereálný obraz krásy, a pokud někdo tomuto obrazu sám podlehl, pak je nám ho líto. Dovolme ostatním, ať žijí v těle, které mají a stejně tak si nenechme nikým říkat, jak bychom měli vypadat my. Vždyť jsou mnohem důležitější témata než to, že jste od loňských Vánoc přibrala, nebo zhubla, dvě kila.

ČTĚTE TAKÉ: 

7 pravd a mýtů o zdravém životním stylu. Budete koukat

Související články

Životní styl

<span>Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?</span>

Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?

Životní styl

<span>Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?</span>

Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?

Životní styl

<span>Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život</span>

Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život

Životní styl

<span>Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?</span>

Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?