Svatomartinská hostina
apetitonline.cz
Sv. Martin nám přináší nejen předpověď o nadcházející zimě, ale také hody, které se nesmí obejít bez Svatomartinského vína a pečené husy. Tahle se dělala hodně dlouho, ale to čekání stálo za to!
Na přípravu budete potřebovat:
Na červené zelí:
Andrea Motlíková/inkitchenopen.blogspot.cz
Postup přípravy receptu:
Husu ráno, den před servírováním, osolíme a okmínujeme. Pořádně vmasírujeme do kůže a necháme ji v chladu do večera. Večer ve 23 hodin rozehřejeme troubu na 90C a vložíme do ní přiklopený pekáč s husou, kterou jsme podlili cca 300ml vody. Husu do pekáče vkládáme prsy nahoru. A celou noc se o ni nemusíme starat. Ráno cca v 8 hodin husu zkontrolujeme, znovu přiklopíme a zvýšíme teplotu na 180C. Občas přelijeme výpekem. V 11 hodin odklopíme, zvýšíme teplotu na 220C a dopečeme kůžičku dozlatova.
Zelí připravíme následujícím způsobem. Nejprve na másle orestujeme najemno nakrájenou cibuli, pak přisypeme cukr a necháme ho lehce s cibulí zkaramelizovat. Přidáme okapané zelí, podle potřeby trochu dosolíme a přidáme hřebíček. Podlijeme vínem nebo vodou a dusíme doměkka. Nakonec vmícháme 1-2PL brusinek. Provaříme. Já zelí nezahušťuji, nechám vyvařit tekutinu, ale kdo je zvyklý, zahustí.
Tyhle bramborové placky jsou jedním z tradičních jídel na svatomartinské tabuli. Jsou tak dobré, že je můžete jíst jen tak. My si je tentokrát dáme k té výborné huse.
inkitchenopen.blogspot.cz
Postup přípravy receptu:
Mouku smíchanou se solí rozprostřeme na pracovní plochu nebo vál a nastrouháme do ní najemno oloupané brambory. Důkladně prohněteme a vypracujeme váleček. Z něho odkrajujeme kousky a na dostatečně pomoučené ploše vyvalujeme postupně dotenka placky. Pečeme je na suché pánvi nebo pokud máte k dispozici plotýnku neboli tál, tak na ní. Každou placku potřeme rozpuštěným sádlem.
Dobrou chuť
Za recept děkujeme blogu "V Kuchyni vždy otevřeno".
Odebírejte náš NEWSLETTER
Děkujeme!
Budete získávat ty nejzajímavější nabídky a novinky
na e-mail
zavřít