Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Nudí vás klasická jóga? Vyzkoušejte jógu smíchu!

Už vás nebaví pozice stromu, shrbeného psa nebo lotosového květu? Máme pro vás něco zábavnějšího. Jóga smíchu vás zaručeně pobaví, a navíc poznáte, jak neuvěřitelně pozitivní účinky má smích pro vaše tělo i mysl.

Redakce Marianne | 28. 01. 2014


Napadá vás, že do smíchu vám poslední dobou moc není, takže zrovna jóga smíchu nejspíš nebude pro vás? Přesně naopak!

Fake it till you make it

Jóga smíchu pracuje na základě studie, že lidské tělo nedokáže rozpoznat rozdíl mezi spontánním a uměle vyvolaným smíchem. Výsledný efekt pro lidské zdraví je v obou případech stejný. Tento fakt jako první využil indický lékař Dr. Madan Kataria. Založil Klub smíchu a vymyslel řadu technik a cvičení, které vycházejí právě z předstíraného smíchu. Vtip je v tom, že jakmile cvičení začnete provádět, tak se nejspíš zasmějete sama sobě, ale hlavně své tělo navodíte, i když zprvu uměle, na ‚smějící se‘ režim. „Tím, že je smích nepodmíněný, tedy bez důvodu, obchází naše intelektuální procesy, kterými jsme obvykle zatížení a které jsou obvykle ‚brzdou‘ přirozeného smíchu. Smích nás také vede k prožívání přítomnosti, zážitku ‚teď a tady‘,“ říká český smícholog Petr Fridrich.

Zdravější, krásnější a šťastnější

„Určitě něco očistného v člověku při strašné srandě probíhá,“ trefně poznamenal slavný český komik Jan Werich. A měl pravdu. Při smíchu dochází k výrazným tělesným i psychickým změnám, což využívá řada lékařů při léčbě svých pacientů. Primář Psychiatrické léčebny Bohnice a zakladatel jógy smíchu u nás Karel Nešpor ve své knížce Léčivá moc smíchu píše: „Když se smějete, zvýší se vám tep, a prokrví se vám tak pokožka. Dochází také ke snížení stresového hormonu, k produkci endorfinu a k posilování imunitního systému. Kromě pocitu libosti vede smích i ke zmírnění hněvu, úzkosti a depresí, zvyšuje se vám vaše sebedůvěra, jste tvořivější a lépe zvládáte řešit problémy.“

Stále vám ještě není do smíchu a vědecké poznatky vás nepřesvědčily? Vyzkoušejte si tedy některá cvičení na vlastní kůži!

laughter_yoga_legs

Cvičení smíchu

Jóga smíchu kombinuje předstíraný smích s technikami jógy pranayama, která má základ v dechovém cvičení. Všechna cvičení ale vyžadují vaši spontánnost, hravost a lehký nadhled. Nejprve si například stoupněte před zrcadlo a uvolněte obličej. Zatněte čelisti, koutky úst stáhněte dolů, nadzdvihněte obočí a oči zeširoka otevřete. Chvíli takto setrvejte a uvědomte si, jaké pocity ve vás výraz vyvolává. Cvičení zbytečně dlouho neprodlužujte, abyste ze sebe nakonec nedostala strach.

Jestli máte chuť na něco živějšího, tak si lehněte na záda, přitáhněte stehna k trupu a pokrčte ruce v loktech. Nohama i rukama vykonávejte pohyby jako při jízdě na kole. Do rytmu šlapání vyslovujte ve zrychlujícím se tempu slabiky „ha, ha, ha – ho, ho, ho – he, he, he – hi, hi, hi“. Pořád se nesmějete? Podle Dr. Nešpora můžete vyzkoušet Buddhův úsměv, vnitřní úsměv, řvoucího lva či veselého bobra. Inspiraci můžete načerpat z videí, kde sám předvádí jednotlivá cvičení. Bavit se u nich budete stoprocentně.

http://www.youtube.com/watch?v=aVMu8nN8rTk

http://www.youtube.com/watch?v=bHeYS-dmXVE