Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Pod nadvládou hormonů

Info ikona
Hormony

Ovlivňují naši chuť k jídlu, na sex i výkyvy nálad. A je toho daleko víc. Hormony nás ovládají doslova na každém kroku a ne vždy je máme plně pod kontrolou. Co se stane, když se hormony zblázní a dělají, co je napadne?

Eva Kadavá | 29. 03. 2020

Je jich několik desítek a většina z nich toho má v lidském těle na starosti více. Některé jsou notoricky známé, jako třeba oxytocin či endorfin, jiné stojí spíše v pozadí. Dohromady však tvoří koktejl, který je pro člověka životně důležitý, a to i když se poměry jednotlivých „ingrediencí“ věkem liší.

Hormony jsou látky, které mají na starosti fungování řady orgánů a účastní se také všech metabolických dějů. Přeneseně bychom je mohli nazvat posly důležitých informací, které následně vyvolávají změny v celém organismu. Většinu hormonů produkují žlázy s vnitřní sekrecí, zbylé se pak tvoří přímo v krvi nebo v orgánech. Celý tento systém bývá obvykle skvěle sladěný. Když něco zaskřípe, poznáte to záhy.

Od samého začátku

Naše tělo je koktejlem hormonů takřka od samého začátku, tedy již v době, kdy si plod spokojeně hoví v děloze matky. Už u embrya se tvoří tkáně, ze kterých se vyvinou různé orgánové systémy. Přibližně v pátém měsíci těhotenství je ve vaječnících děvčátka uložena zásoba všech vaječných buněk, které bude mít coby žena v k dispozici. A může jich být až pět milionů. Se začátkem puberty a pod vlivem pohlavních hormonů se pak vaječné buňky mění ve vajíčka. Pokud během těhotenství dojde k poškození plodu jedovatou látkou nebo infekcí, může se to projevit v podobě poruchy menstruace a neschopnosti otěhotnět až o několik desítek let později. Další nápor hormonů přichází po porodu, kdy je z podvěsku mozkového vylučován, hlavně během spánku, růstový hormon somatotropin. Proto je tak důležité, aby malé děti, především kojenci, hodně spaly. To samé ostatně platí i pro děti v období růstových skoků.

Puberta versus dospívání

Další silný atak hormonů přichází s pubertou. Znáte to určitě nejen z chování vašich ratolestí. Oči v sloup, odmlouvání, ale i melancholie, záchvaty smutku a hlavně fyzické změny. Zakulacování v bocích, rostoucí prsa, ochlupení a nástup menstruace. Obvykle přichází tento proces mezi 10. a 12. rokem života, jak ale ukazují studie z poslední doby, stále častěji se tato hranice posouvá spíše směrem dolů, a to hlavně u dívek.

Jednoho dne přijde rozkaz gonadotropním hormonům, že nastal čas na růst váčků s vajíčky. Současně se ke slovu dostávají také estrogeny, progesteron a androgeny. Dříve či později se pak dostaví první menstruace, která odstartuje období plodnosti. Svou roli zřejmě hraje i váha dívky, zlomová bývá hranice kolem 45 kilogramů. Proto v okamžiku, kdy dívka onemocní například anorexií a váha klesne, menstruace se nezřídka vytrácí.

Pohlavní hormony však ovlivňují daleko více pochodů v těle. Podílejí se na...

...CELÝ ČLÁNEK NAJDETE V DUBNOVÉ MARIANNE.

Aktuální číslo Marianne si nyní můžete objednat až domu do schránky s POŠTOVNÝM ZDARMA! Nemusíte se tak obávat, že kvůli aktuální situaci o nové číslo přijdete! Objednávejte zde https://marianne.predplatsi.cz/nabidka.

A co dalšího v něm najdete? Nahlédnout do něj můžete ve videu.