Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Škola s nálepkou utopie! Děti meditují, pěstují zeleninu a učí se byznysu

Info ikona

Zatímco české děti zítra čeká návrat do školních lavic, děti newyorské školy WeGrow pošupajdí do prostor, které ani zdálky nepřipomínají školní třídu.

Už dlouho se mluví o tom, že náš školní systém nereaguje na rychlé tempo doby. Zatímco se žáci a studenti učí nazpaměť historická data a poučky z fyziky, unikají jim souvislosti, a především ztrácí chuť k dalšímu studiu, natož sebestudiu. Toho si byla vědoma i Rebekah Neumann, majitelka firmy WeWork. "Nemohli jsme pro svou dceru najít školu, která by podporovala její růst, vnitřního ducha i její mysl," řekla pro Fast Company. Podle Rebekah jsou všechny děti přirozenými podnikateli a humanisty. Problém ale nastává ve chvíli, kdy děti vstoupí do klasické školy a jejich přístup ke světu je rozdrcen vzdělávacím systémem. A tak se Rebekah se svým manželem rozhodla, že otevřou vlastní školu, kterou postaví na základech systému montessory.

WeGrow
Interiér školy WeGrow působí futuristicky. Zdroj: archinect.com

Ráno meditace, odpoledne práce na farmě

Ve školních osnovách WeGrow se tedy prolíná nejen montessory přístup, ale také filozofie New Age a kapitalismus Silicon Valley, a to vše v prostředí, které ani z dálky nepřipomíná školní třídu. Žáci a učitelé, kteří fungují spíše jako mentoři, společně kooperují v prosvětleném prostoru plném odstínů zelené, dřevěných „stromových“ domečků a osvětlení, jehož tvar odkazuje k mrakům. V těchto speciálních třídách probíhá vyučování, které je postaveno na šesti základních pilířích – mysl, tělo, duše, umění, uvědomělá tvorba a příroda.

WeGrow
Zdroj: cnn.com

Na začátku dne čeká na žáky ranní hudební část, po které následuje pětadvacetiminutová meditace. Zbytek dopoledne žáci stráví učením hebrejštiny, mandarínštiny či základy robotiky a strojírenství. Zároveň probíhá výuka klasických předmětů, jako je třeba matematika. Na rozdíl od klasických škol, v WeGrow si zakládají na interdisciplinárním přístupu. Po vegetariánském obědě přichází volný čas na čtení a začínají také dvě hodiny umění. „Cílem našich osnov je pomoci studentům identifikovat své superschopnosti a zjistit, jak je použít, aby pomohli ostatním,“ říká Rebekah Neumann pro New York Post. Starší žáci jsou navíc součástí speciálního programu, ve kterém jsou spárováni se zaměstnanci WeWork, a společně dělají něco, co oba zajímá. "Máme jednoho studenta, který má rád projektový management, a tak spolupracuje s naším event týmem ve WeWork." řekla Sung-Ae Yang, vedoucí výuky."

Zároveň žáci jezdí jeden den v týdnu na farmu, kde se učí pěstovat rostliny a zeleninu. Vypěstované plodiny si žáci přivezou do školy a následně trénují své podnikatelské a matematické dovednosti tím, že zeleninu a ovoce prodávají členům WeWork. Výtěžek následně věnují vybrané charitě.

škola
Zdroj: arch2o.com

Kvalita není zadarmo

Pokud je vám přístup WeGrow sympatický, pak vás pravděpodobně nebude sympatické školné. To činí 38 000 dolarů pro tříleté a čtyřleté děti a 48 000 dolarů pro děti ve věku od pěti do jedenácti let. Rozhodně se tedy nejedná o nic levného a dostupného.