Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Tři hrdinky, které rozvířily mediální vody během koronavirové krize

Jak dnes žijí mikrobioložka Soňa Peková, imunoložka Blanka Říhová a lékařka Martina Vašáková?

Karolína Peřinová | 11. 07. 2020

Autorka: Lenka Klicperová

Jedno mají tyhle dámy společné – vášeň ke své práci, která je pohlcuje i naplňuje. A pak jsou také odvážné a dokážou si stát za svým. A dokázaly se postavit i proti mocným této země. Stály za svými lidmi, vyšly na veřejnost s odvážnými názory nebo sžíravou kritikou. Nebýt vývoje v posledních měsících, zůstaly by ve svých laboratořích nebo nemocnicích a bádaly bez přítomnosti kamer nebo fotoaparátů novinářů. Doba koronavirová ale všem třem přinesla do života mnoho nového. Soňu Pekovou chtěl ministr zdravotnictví veřejně osočit z chybné manipulace s testy. Doktorka Peková si to ale líbit nenechala a ministr musel couvnout. Vědkyně přišla také s odvážnou myšlenou o uměle pozměněné části koronaviru. Blanka Říhová je ikona české imunologie, oboru, o kterém určitě uslyšíme mnohem víc než doposud. Když ministr Vojtěch oznámil s velkou pompou investici do české vakcíny, zkušená vědkyně se zděsila a hlasitě zaprotestovala proti nesmyslnému utrácení peněz. Martina Vašáková je zase profesorkou a vede pneumologickou kliniku v Thomayerově nemocnici. Když se začaly množit útoky, že v nemocnici personál roznášel nákazu, postavila se rázně za svoje zaměstnance, a přitom zkritizovala i rozsah protikoronavirových opatření.
Tři ženy, tři výjimečné příběhy.

SOŇA PEKOVÁ

Mikrobioložka

Tak tohle tedy ne!

V laboratoři Tilia v Pcherech mne vítá drobná žena s jiskrou v oku. „Máte ráda čokoládu?“ a už přede mnou stojí bonboniéra. „Když byly hektické doby a v jednom kuse jsme testovali, byla jsem živá některé dny jenom na čokoládě,“ směje se. Má za sebou také velmi náročné období, kdy si musela svou existenci doslova vybojovat, hrozilo uzavření laboratoře. Ministr zdravotnictví ji v počátcích pandemie obvinil, že špatně manipulovala s odebranými vzorky. Vymyslela snazší a levnější způsob testování a státní moc před ní nakonec musela couvnout. Mikrobioložka Soňa Peková se tak pro mnoho lidí stala symbolem odvahy a nekompromisnosti, schopnosti stát si za svým, i když proti ní šli mocní. A má odvahu stát si i za svou teorií, že část genomu koronaviru je laboratorně upravená, že tedy virus není čistě přírodní. Ačkoli se většina vědců stále staví proti této teorii...

...CELÝ ČLÁNEK NAJDETE V ZÁŘIJOVÉM ČÍSLE S KUPONY NA DNY MARIANNE. Nyní si ho můžete objednat až domů do schránky s POŠTOVNÝM ZDARMA. Objednávejte zde.

Titulka

Související články

Životní styl

<span>Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?</span>

Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?

Životní styl

<span>Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?</span>

Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?

Životní styl

<span>Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život</span>

Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život

Životní styl

<span>Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?</span>

Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?