Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Móda

VINTAGE: oblečení s duší

Zatímco před deseti lety byli lidé nakupující v secondhandu považováni za mimoně, dnes se módní blogerky, návrháři a slavné modelky chlubí na Instagramu osobitými úlovky z druhé ruky. Kousky staré desítky let totiž stále fungují.

Co původně působilo jako z nouze ctnost, se vyprofilovalo do velkého módního fenoménu. Vintage neboli historické a originální oblečení staré minimálně jednu generaci baví čím dál větší skupinu lidí. Ta hledá alternativu v módním průmyslu, který chrlí statisíce kusů oblečení podle současných trendů. 

Starší modely s aktuálními kombinuje třeba módní stylistka Alexa Chung, moderátorka a módní návrhářka Nicole Richie nebo herečka Chloë Sevigny. Velkou fanynkou vintage módy je i Tereza Schmoranz, která svou vášeň přetavila do podoby módního festivalu Prague Vintage Fair. „Módu miluju, ovšem ne z pozice tvůrce nebo teoretika, ale z pozice požitkářské a marnivé ženské. Už  v dětství mi učarovala možnost nosit původní oblečení po někom, kdo žil v době, kdy já ještě nebyla na světě. Dnes mě na vintage oděvech baví především to, že jich je kolem nás pořád dost, i to, že si je v rozumné míře mohu dopřát i na rodičovské dovolené,“ říká Tereza. 

Výhody vintage módy nejsou jen v originalitě, ale i v uvědomělém nakupování. Většinou jde o oblečení, které bylo vyrobeno ručně či v malých sériích, a tím, že je z druhé ruky, napomáhá ekologii, je šetrné k životnímu prostředí. Oblečení, které se šilo před padesáti až sto lety, je navíc z kvalitních materiálů a i samotné zpracování je bravurní a vydrží, v některých případech může jít o hand made šité oděvy z krejčovského salonu. To všechno jsou atributy, které rychlá móda z řetězců nikdy nebude mít. 

Milovníci vintage módy oceňují nejen to, že si vyberou jedinečný a originální kus, a tak se jim nestane, že by na ulici potkali někoho stejně oblečeného, ale baví je i faktor, který v sobě sebehezčí nová věc nemá. Vintage oblečení má v sobě kus historie, příběh a charakter. 

Nákupy s překvapením

I samotné nákupy vintage oděvů jsou dost osobité. Většinou to nefunguje jako v konfekci, kdy stačí specifikovat své přání a vyrazit do obchodů. Nákupy probíhají spíše náhodně, musí se hledat, pátrat, zkoušet nebo se zamilovat na první pohled. Kvalitní vintage oblečení můžete najít v secondhandech i za pár korun, já sama třeba takhle před pěti lety našla černý kabát Max Mara za 350 Kč v jednou malém sekáči v Jablonci nad Nisou. Většinou hledám po hmatu, osahávám rukávy, které visí ze štendru, a jakmile mi nějaký materiál zarezonuje v ruce, dívám se dál: jak daný kousek vypadá, jestli je obnošený, jakou má značku… Nemusí jít o věhlasné jméno, ale spíš o zachovalost a čistotu. Dříve nebyl problém najít za pár stovek i legendární kabát Burberry, ale poslední dobou je výběr v secondhandech už částečně omezený. Proto se vyplatí spíš vyrazit na tematické akce, jako je Prague Vintage Fair (předvánoční prodejní festival proběhne 29. listopadu) nebo do specializovaných butiků, kde máte zaručený předvýběr, někdy můžete zapátrat na internetu (na eBayi či na našem Aukru) nebo v zahraničí. Takový Londýn, Paříž nebo Berlín patří mezi mekky vintage módy. V Londýně se vyplatí zajít do okolí Camden Lock Marketu, v Berlíně je zase všeobecně oblíbená síť vintage obchodů Made in Berlin, v pařížském Didier Ludot můžete klidně objevit i kabelku Hermès. 

Nevíme, co vyhazujeme

Tereza Schmoranz nezavrhuje ani bleší trhy, vyráží tam především proto, aby oblečení s duší zachránila před zkázou. „Zrovna dnes jsem narazila na paraple z 19. století, bohužel nenávratně poškozené. Od majitele jsem se pak dozvěděla, že nedávno vyvezl čtyři skříně šatů do sběrného dvora a nechal si jen kožichy. Mým cílem je, aby si lidé uvědomili, co ničí. ‚To je škoda, já bych je od vás všechny koupila,‘ říkala jsem tomu nebožákovi zoufale. ‚Jenže to jste jediná,‘ povídá on. To je malá tragédie! S týmem kolem Prague Vintage Fair se nyní snažíme získat grant, abychom tyto oděvy s historickou hodnotou mohli pomoci zachránit pro další generace. Chtěli bychom vytvořit depozitář a založit české muzeum módy,“ říká Tereza. 

Jak vintage nosit

Výhoda vintage módy je v tom, že je nadčasová, nepodléhá žádným módním úletům. Vintage umí přežít svou dobu. A pokud se vám podaří najít opravdu kvalitní kus oděvu, bude pak splňovat i atributy investice, jde totiž o kousky, které nestárnou. Navíc mohou být cenově dostupnější než nové věci ve stejné kvalitě. 

Ne vše, co najdete v secondhandech, je vintage. Podobné označení si zaslouží jen věci výjimečné kvality a zpracování. Jde o luxusní a vzácné artefakty, kterých je určité množství. Pak si můžete vybrat, jestli je vám bližší spíš elegantní móda třicátých let, romantická secese, nebo ženské padesátky… K tomu, abyste se i v roce 2014 mohla oblékat do retromódy, je nutný jen určitý jemnocit. Výsledek by neměl působit tak, že jste zamrzla v čase, vybrakovala skříň po babičce nebo že se zrovna chystáte na karneval. Neoblékejte se proto do vintage od hlavy až k patě, ale raději si zvolte jeden výrazný nadčasový kousek, který zkombinujete s novými věcmi, právě kontext se současností určující. 

Laxní vztah k módě

Zážitek Terezy Schmoranz s pánem, který nekompromisně vyházel módní poklady, dokazuje, že většina lidí má k odívání stále dost laxní vztah. Věcí s přidanou hodnotou se zbavujeme, abychom si mohli nakoupit levné šunty z tržnic. „V módě tolik nejde o posedlost zjevem, svou osobnost bychom měli vnímat jako celek. Pokud si vážíte sama sebe, do hadrů se přece nenavléknete, o tom to je,“ tvrdí Tereza Schmoranz, která na vintage oceňuje nadčasovost, trvanlivost a nápaditost. Sama na sobě si často ověřuje, jak móda na ostatní funguje. „V některých modelech si mě lidé fotí. Asi největší úspěch měly šaty ze třicátých let z kovových nití z Alma Antik, koupila jsem je se slevou za 1200 Kč. Mají jen jedinou nevýhodu. Nedovolí mi přibrat ani deko.“