Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Virtuální trikolora, online debaty i koncerty! Oslavte 17. listopad z pohodlí domova

Vyměňte zimní kabát za pyžamo, klíče za notebook a Václavské náměstí za vlastní obývák, a zavzpomínejte na události 17. listopadu 1989 z pohodlí domova. Přinášíme vám přehled nejzajímavějších akcí, které se na Den boje za svobodu a demokracii odehrají v online prostoru.

Už po jednatřicáté si připomínáme události listopadu 1989, které vedly ke vzniku svobodného a demokratického Československa. V letošním roce sice oslavy proběhnou v netradičním online hávu, avšak o to propracovanější a zajímavější budou. Nechte se unášet virtuální Národní třídou, poslechněte si z rádia legendární píseň Modlitba pro Martu nebo odlehčete atmosféru zhlédnutím výstavy Opráski sčeskí historje 89+-.

Korzo Národní

Akce Korzo Národní, za kterou stojí spolek Díky, že můžem tvořený dvěma desítkami studentů a mladých lidí, se v letošním roce přesune z Národní třídy do online prostoru a představí více než bohatý program. Připněte si virtuální trikoloru pomocí nového instagramového filtru a vydejte se po online mapě Národní třídy.

U Voršilské ulice na vás čeká výstava Opráski sčeskí historje či Střípky revoluce, o kousek dál si přes IGTV můžete “zavolat” se čtyřmi úspěšnými českými slamery, u Divadelní ulice si poslechněte streamované debaty o dezinformacích s českými médii a v neposlední řadě se přesuňte do Obýváku Václava Havla, kde na vás čekají zajímaví hosté.  

Mohlo by se vám líbit

Velmi osobní vzpomínka na listopad 1989

marianne.cz

Symbolickou tečku za celým online dnem udělá Aneta Langerová, která v 17:11 zazpívá z balkonu Národního divadla legendární píseň Modlitba pro Martu. Živě můžete stream sledovat na České televizi, Nově, Primě a na Instagramu Korzo Národní. V ten samý moment se také radiovým éterem rozline originální Modlitba od Marty Kubišové.

Koncert pro budoucnost

V rámci Festivalu svobody se každoročně koná také Koncert pro budoucnost. V letošním roce byste ozvučené pódium na Václavském náměstí jenom sotva našli, přesto se organizátoři rozhodli, že vám kulturní zážitek zprostředkují alespoň online přenosem. Těšit se můžete na slova ekonomky Danuše Nerudové, Petra Smejkala nebo Jarmily Balážové. Chybět nebude ani hudební vystoupení The Plastic People of the Universe, Ondřeje Gregora Brzobohatého, Jiřího Schmitzera, Tomáše Kluse či Ewy Farne. Online program startuje v 16:30 a potrvá do 21:30 hodin.

Info ikona
Sametová revoluce

Ceny Paměti národa

Pokud nemáte program na večer, pak si na České televizi nebo Českém rozhlase pusťte udílení Cen Paměti národa, které pořádá obecně prospěšná společnost Post Bellum. Mezi laureáty jsou váleční veteráni, političtí vězni, odbojáři, přeživší holocaustu, perzekvovaní spisovatelé, skauti, příslušníci církví a mnoho dalších. Živý přenos začíná ve 20:00.

Brněnský sedmnáctý!

Koronavirus nepřekazil plány ani Brnu, a tak se v online prostoru odehraje také akce Brněnský sedmnáctý! „Oslava svobody, demokracie a také odvahy našich předchůdců tentokrát proběhne převážně online, ale o to více zveme nejen brněnské studenty a veřejnost, aby se k nám 17. listopadu přidali z nejrůznějších míst republiky,“ píší pořadatelé na oficiálním Facebooku. Na programu jsou například debaty s pamětníky či streamované koncerty.  

Mohlo by se vám líbit

Lucie Bílková: Proč dnes mladí slaví revoluci, kterou nezažili?

marianne.cz

Související články

Životní styl

<span>Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?</span>

Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?

Životní styl

<span>Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?</span>

Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?

Životní styl

<span>Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život</span>

Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život

Životní styl

<span>Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?</span>

Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?