Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

3 zdravé a rychlé recepty na snídaně, když ráno nestíháte

Snídaně je základ dne. Neměli bychom ji vynechávat ani v případě, že ráno nevíme, kam dřív skočit a zkrátka se nestíháme najíst. Snídaně podle následujících receptů si můžete připravit večer nebo i několik dní dopředu. Ráno se tak nemusíte zdržovat jejich přípravou. Případně mohou posloužit i jako zdravá svačinka do práce, která se vždycky hodí.

Banánovo kokosová granola

granola

Není nic lepšího než domácí granola. V té kupované je často spousta nekvalitních surovin a hlavně přehršel cukru. Máme recept, kde není ani gram cukru, přesto je granola tak chutná, že jí budete chtít snídat každý den. Místo cukru je totiž oslazená banánem.

Ingredience

2 hrnky ovesných vloček

1 hrnek neslazených kokosových plátků/lupínků

½ hrnku dýňových semínek

½ hrnku skořice

špetka mořské soli

1 zralý banán

2 lžičky kokosového oleje (roztaveného)

Předehřejte si troubu na 160°C 

Ve velké míse smíchejte ovesné vločky, kokosové lupínky, dýňová semínka, skořici a sůl.

Přidejte rozmačkaný banán a roztavený kokosový olej. Pomocí lžíce promíchejte, aby se vše spojilo dohromady.

Na plech dejte pečící papír a na něj rovnoměrně rozetřete připravenou směs. Mírně ji udusejte a dejte plech do trouby.

Pečte 30 minut, přičemž po 15 minutách směs promíchejte, aby se nepřipálila a opekla ze všech stran. Ve chvíli, kdy granola získá zlatavou barvu, je čas ji vyndat.

Je důležité nechat ji pořádně vychladnout, uskladnit v uzavíratelné nádobě a sníst do 14 dnů.

Skořicové sušenky bez cukru

sušenky

Znáte to, ráno pospícháte do práce a nemáte čas na pořádnou snídani. Připravte si na začátku týdne tyto zdravé sušenky, které několik dní vydrží a vy si je tak ráno můžete v rychlosti sbalit s sebou do práce.

Ingredience

2 hrnky mandlové mouky

110 g másla

1 lžička vanilkového extraktu

1 lžička mleté skořice

1 lžička stévie či jiného sladidla dle chuti

Předehřejte troubu na 160°C. Plech vyložte pečícím papírem.

Všechny ingredience smíchejte v míse do hladkého těsta. Z těsta tvarujte kuličky a skládejte na plech. Z této várky jich bude přibližně 15 větších.

Vložte plech s kuličkami do trouby a nechte 5 minut péct.

Poté plech vyndejte a do každé kuličky vtiskněte vidličkou vzorek. Vraťte sušenky do trouby a nechte dopéci dalších 18 až 20 minut.

Nechte aspoň 5 minut chladnout a poté podávejte, popřípadě uschovejte na později.

Jablečná ovesná kaše

kaše

Tento recept je specifický tím, že se ovesné vločky s chia semínky nechají namočené v mandlovém mléku přes noc. Díky tomu má pak kaše hustou a krémovou konzistenci. Pokud ji uděláte do uzavíratelných skleniček, můžete si jí vzít s sebou jako svačinu.

Ingredience

1 a půl hrnku ovesných vloček

1 a půl hrnku neslazeného mandlového mléka

2 lžičky chia semínek

1 lžička medu nebo javorového sirupu

1 lžička skořice

½ lžičky vanilkového extraktu

½ hrnku vody

1 jablko (bez jader, nakrájené na kostičky)

1 hrnek nasekaných vlašských ořechů

V míse smíchejte ovesné vločky, mandlové mléko, chia semínka, skořici, vanilkový extrakt a vodu. Směs dostatečně promíchejte a vložte na noc do lednice.

Druhý den si připravte skleničky, ve kterých kaši budete servírovat. Šikovné jsou na příklad ty od jogurtu. Na dno každé skleničky dejte vrchovatou lžíci směsi s ovesnými vločkami. Na tuto vrstvu položte kostičky jablka a posypte ořechy. Tyto kroky opakujte dokud není sklenice plná.

Skladujte v lednici max. 4 dny.