Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Chroupejte lískové oříšky

Veverky vědí moc dobře, proč jedí oříšky. Jsou zdrojem energie, posilují nervy, chrání proti stresu, zlepšují paměť, fyzickou kondici, imunitu i mozkovou činnost. To všechno se před Vánocemi bude určitě hodit.

Redakce Marianne | 29. 11. 2012

Lískové oříšky obsahují hodně tuků (kolem 50–60 %), ale také bílkoviny (kolem 15 %). Právě díky tomu z nich získáme hodně energie. A nejen to. Jsou zdrojem vitaminů B, karotenů, vitaminu E i C, dále pak draslíku, vápníku, fosforu, hořčíku, železa, mědi, boru, manganu, zinku, chromu nebo selenu. Koktejl z těchto látek dokáže divy. Pokud jste často ve stresu, pomozte svému tělu alespoň tím, že si sem tam dopřejete hrstičku lískových oříšků. Dokonce prý dokážou zpomalit mentální stárnutí. A všichni jsme přesně tak staří, na kolik se cítíme mentálně, že?

Jistě, ne všichni oříšky mohou. Hodně lidí je na ně alergických a těm, kteří mají slabší žaludek, se hůře tráví. Chce to pořádně kousat nebo si je namlít. Nejezte nikdy velké množství naráz. Sem tam hrstička je akorát. Pokud si je vezmete s sebou například na hory, když vyrazíte na běžky nebo na sjezdovku, přidejte k nim i sušené ovoce. V takové kombinaci, kdy směs obsahuje i dostatek sacharidů, působí naprosto zázračně. Vyzkoušet můžete také náš recept na čokoládové pusinky s oříškovým krémem.

pusinky_s_kremem

Příprava vám bude trvat asi 30 minut a pečení pak asi 75 minut. Množství ingrediencí uvádíme asi pro 8 pusinek.

Co budete potřebovat?

  • 4 bílky
  • špetka soli
  • 220 g krupicového cukru
  • 100 g kvalitní čokolády na vaření, nastrouhané
  • nastrouhaná mléčná čokoláda na ozdobu

A na oříškový krém:

  • 75 g lískových oříšků, lehce opražených, zbavených slupky a najemno nakrájených
  • 300 ml 30% smetany, ušlehané

Jak na to?

Troubu zahřejte na 120 °C. Mezitím vyšlehejte bílky se špetkou soli do pěny. Pomalu přisypejte cukr a šlehejte dál, dokud nebude směs pevná a lesklá. Opatrně vmíchejte strouhanou čokoládu. Na plech s pečicím papírem udělejte 8 kopečků. Pečte asi 75 minut, až budou kopečky suché a křupavé. Nechte je vychladnout. Na řadě je krém. Je úplně jednoduchý, stačí do našlehané šlehačky přidat nakrájené oříšky. A máte prakticky hotovo. Teď už jen pusinky ozdobte oříškovým krémem a strouhanou čokoládou.

Další recepty najdete na Apetitonline.cz.

 

Oříšky se používají také při výrobě kosmetiky. Například společnost L’Occitane propojila verbenu, hrstku lískových oříšků a vanilku. Tak vznikla její řada Feuilles Magiques. Sadu této kosmetiky můžete vyhrát v naší dnešní soutěži.

Souvislející články

Zdraví

<span>Tajemství dlouhověkosti: Jak docílit pevného zdraví pomocí jídelníčku z modrých zón?</span>

Tajemství dlouhověkosti: Jak docílit pevného zdraví pomocí jídelníčku z modrých zón?

Zdraví

<span>Plavková sezóna se blíží: Jak posilovat břicho tak, aby se vám skutečně vytvarovalo dle vašich představ?</span>

Plavková sezóna se blíží: Jak posilovat břicho tak, aby se vám skutečně vytvarovalo dle vašich představ?

Zábava

<span>Čtyři dohody: Chcete mít větší radost ze života? Následujte tuto starověkou moudrost </span>

Čtyři dohody: Chcete mít větší radost ze života? Následujte tuto starověkou moudrost

Móda

<span>Nadčasové trenčkoty, zdobené korzety i vysoká krejčovina. Co nás nadchlo na MBPFW?</span>

Nadčasové trenčkoty, zdobené korzety i vysoká krejčovina. Co nás nadchlo na MBPFW?