Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Guláš, nebo rozvod! A jako bonus recept na koprovku

Tentokrát pro vás máme recept z nové kuchařky Jany Florentýny Zatloukalové. Vydala Hovory s řezníkem – Kuchařku pro dceru z masa a kostí.

Redakce Marianne | 18. 11. 2012

Pokud si občas nevíte rady s masem, ale rádi ho vaříte (nebo ho prostě uvařit nutně potřebujete), můžeme doporučit novou kuchařku Jany Zatloukalové. Sama se vdávala kuchařským uměním téměř nepolíbená, až její manželství dospělo do fáze: guláš, nebo rozvod. Pak musela podle svých slov vyrazit do řeznictví a vybrat NĚJAKÉ maso. Naštěstí potkala pana ŘEZNÍKA, muže, který své profesi rozumí, baví ho a zmateným zákaznicím s láskou a pochopením radí. V nové kuchařce najdete kromě receptů i jeho tipy a triky.

Poradí, jak vyzrát na mletá masa, nudličky, kostičky, plátky, rolády, omáčky, pečeně, nevykostěná masa a kosti, celá zvířata, syrové maso, bifteky, dušená, grilovaná, uzená masa nebo vnitřnosti, zvěřinu a klobásy.

Autorka_1

My jsme ochutnali koprovku. Klasika ze školní jídelny? Možná, ale když se umí udělat a dělá se poctivě, tak je báječná. Za recept tedy ručíme vlastními chuťovými buňkami a doufáme, že se vám povede tak, jako když jsem si ji dopřáli my.

 

Co budete potřebovat?

Ingredience vám vystačí na 4 porce.

  • 25 g másla
  • 25 g hladké mouky
  • 300 ml světlého hovězího vývaru z pomalu vařeného hovězího masa
  • 150 ml smetany ke šlehání (pro méně tučnou verzi použijte smetanu na vaření)
  • snítky kopru (množství podle chuti)
  • 3 lžíce bílého vinného octa
  • 2 lžičky cukru
  • sůl

kopr

 

Jak na to?

Máslo rozehřejte a zasypte moukou. Nechte zpěnit, a jakmile pěna zmizí, zalijte tuto světlou jíšku ve třech krocích studeným vývarem. Pořádně promíchejte a nechte půl hodiny pomalu vařit, sbírejte pěnu i nečistoty. Čekejte, až se jíška spojí s vývarem. Průběžně samozřejmě směs míchejte. Pokud máte strach ze žmolků, na závěr omáčku proceďte.

Zatímco se omáčka vaří, odměřte si do jiného kastrůlku ocet a prudce ho svařte asi na třetinu. Nezapomeňte před tím zapnout digestoř na plný výkon a dýchejte jen velmi opatrně. Dejte pozor, aby se vám ocet nevyvařil úplně, a odstavte.

Do omáčky přidejte smetanu, promíchejte a vše přelijte do kastrůlku s octem. Dochuťte cukrem a solí. Přidejte jemné nasekané snítky kopru, stonky vyhoďte. Ihned podávejte, aby kopr neztratil barvu a vůni.

Přejeme dobrou chuť.

Marianne je i na socialních sítích: Rozhovory s osobnostmi

Související články

Dům
V proluce mezi garážemi vznikl malý rodinný dům

V proluce mezi garážemi vznikl malý rodinný dům

Krása
Jak zvýraznit rty? Začněte používat produkt, na který nedaly dopustit už naše babičky

Jak zvýraznit rty? Začněte používat produkt, na který nedaly dopustit už naše babičky

Móda
Brat Summer: Módní trend léta 2024, který z ošklivé barvy udělal absolutní hit

Brat Summer: Módní trend léta 2024, který z ošklivé barvy udělal absolutní hit

Móda
Kontroverzní provensálský styl je hitem léta 2024: Jak ho nosit? Vsaďte na jeden téměř zapomenutý vzor

Kontroverzní provensálský styl je hitem léta 2024: Jak ho nosit? Vsaďte na jeden téměř zapomenutý vzor