Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Guláš, nebo rozvod! A jako bonus recept na koprovku

Tentokrát pro vás máme recept z nové kuchařky Jany Florentýny Zatloukalové. Vydala Hovory s řezníkem – Kuchařku pro dceru z masa a kostí.

Redakce Marianne | 18. 11. 2012

Pokud si občas nevíte rady s masem, ale rádi ho vaříte (nebo ho prostě uvařit nutně potřebujete), můžeme doporučit novou kuchařku Jany Zatloukalové. Sama se vdávala kuchařským uměním téměř nepolíbená, až její manželství dospělo do fáze: guláš, nebo rozvod. Pak musela podle svých slov vyrazit do řeznictví a vybrat NĚJAKÉ maso. Naštěstí potkala pana ŘEZNÍKA, muže, který své profesi rozumí, baví ho a zmateným zákaznicím s láskou a pochopením radí. V nové kuchařce najdete kromě receptů i jeho tipy a triky.

Poradí, jak vyzrát na mletá masa, nudličky, kostičky, plátky, rolády, omáčky, pečeně, nevykostěná masa a kosti, celá zvířata, syrové maso, bifteky, dušená, grilovaná, uzená masa nebo vnitřnosti, zvěřinu a klobásy.

Autorka_1

My jsme ochutnali koprovku. Klasika ze školní jídelny? Možná, ale když se umí udělat a dělá se poctivě, tak je báječná. Za recept tedy ručíme vlastními chuťovými buňkami a doufáme, že se vám povede tak, jako když jsem si ji dopřáli my.

 

Co budete potřebovat?

Ingredience vám vystačí na 4 porce.

  • 25 g másla
  • 25 g hladké mouky
  • 300 ml světlého hovězího vývaru z pomalu vařeného hovězího masa
  • 150 ml smetany ke šlehání (pro méně tučnou verzi použijte smetanu na vaření)
  • snítky kopru (množství podle chuti)
  • 3 lžíce bílého vinného octa
  • 2 lžičky cukru
  • sůl

kopr

 

Jak na to?

Máslo rozehřejte a zasypte moukou. Nechte zpěnit, a jakmile pěna zmizí, zalijte tuto světlou jíšku ve třech krocích studeným vývarem. Pořádně promíchejte a nechte půl hodiny pomalu vařit, sbírejte pěnu i nečistoty. Čekejte, až se jíška spojí s vývarem. Průběžně samozřejmě směs míchejte. Pokud máte strach ze žmolků, na závěr omáčku proceďte.

Zatímco se omáčka vaří, odměřte si do jiného kastrůlku ocet a prudce ho svařte asi na třetinu. Nezapomeňte před tím zapnout digestoř na plný výkon a dýchejte jen velmi opatrně. Dejte pozor, aby se vám ocet nevyvařil úplně, a odstavte.

Do omáčky přidejte smetanu, promíchejte a vše přelijte do kastrůlku s octem. Dochuťte cukrem a solí. Přidejte jemné nasekané snítky kopru, stonky vyhoďte. Ihned podávejte, aby kopr neztratil barvu a vůni.

Přejeme dobrou chuť.