Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Recepty nejen pro alergiky II: květákový krém s pestem


Krémové polévky zbožňujeme. Jsou vydatné, krásně jemné a dokážou nahradit i hlavní jídlo. Nejvíce nám chutnají ty zeleninové s krutony. Recept na jednu z nich jsme si pro vás připravili a opět je připravena z náhražky mléka.

Redakce Marianne | 3. 03. 2013

Co budeme potřebovat?

  • 500 g květáku
  • 700 ml sójového nápoje (například Alpro Natural)
  • 300 ml sójové náhražky smetany (například Alpro Cuisine)
  • 40 g sušených rajčat
  • 2 plátky toustového chleba
  • 1 menší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • olivový olej
  • muškátový oříšek
  • sůl

Jak na to?

Cibuli nakrájíme najemno a orestujeme ji dorůžova na olivovém oleji. Přidáme na růžičky rozebraný květák, krátce orestujeme a zalijeme náhražkami mléka a smetany. Osolíme a přidáme špetku muškátového oříšku. Po změknutí květáku směs rozmixujeme tyčovým mixérem, podle potřeby ji zahustíme jíškou připravenou z oleje a mouky a dobře povaříme. Krém můžete přecedit i přes jemné síto.

Toustový chléb nakrájíme na malé hranolky, které lehce pokapeme olivovým olejem a v troubě vyhřáté na 200 °C opražíme dozlatova. Ze sušených rajčat, 50 ml olivového oleje a rozdrceného česneku připravíme za pomoci tyčového mixéru rajčatové pesto, které i s krutonky podáváme společně s polévkou.