Přejít k hlavnímu obsahu
Jídlo

Velikonoční ptáčci

Nebojte se pustit děti k vaření. Ptáčci jsou tradiční křesťanský motiv, který se objevoval vždy v době Velikonoc, neboť je symbolem zrození. Ptáčci jsou z kynutého těsta a opravdu krásně vám ozdobí velikonoční stůl.

Redakce Marianne | 24. 03. 2013

Doba přípravy této delikatesy je 30 minut. S dalšími 45 minutami musíte počítat na vykynutí těsta. Jeden plech ptáčků upečete zhruba za 1 hodinu a 20 minut. Ingredience jsou rozpočítané na 25 kusů.

Co budeme potřebovat?

  • 20 g čerstvého droždí

  • 500 g hladké mouky + na poprášení

  • 70 g krupicového cukru

  • 250 ml vlažného mléka

  • špetka soli

  • 100 g másla, rozpuštěného

  • 2 žloutky + 1 žloutek na potření

  • rozinky nebo koření či semínka na očička


Jak na to?

Droždí, lžíci mouky, lžíci cukru a trochu mléka smícháme v misce a necháme vzejít kvásek. Ke zbytku mouky přilijeme zchladlé máslo, sůl, dva žloutky a vzešlý kvásek. Prohněteme a vypracujeme měkké, nelepivé těsto.
Těsto dáme do mísy, lehce ho poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi 45 minut kynout na dvojnásobný objem. Pak vyklopíme na lehce pomoučněný vál a propracujeme.
Vytvoříme ptáčky (viz návod níže), poté je klademe na plech vyložený papírem na pečení do čtyř řad po čtyřech kusech. Potřeme je rozšlehaným žloutkem a pečeme asi 20 minut v troubě vyhřáté na 150 °C.

Jak na ptáčky?
Z těsta oddělíme kousky větší, než je vlašský ořech, a dlaní z nich uválíme asi 1 až 2 cm silný a asi 15 až 20 cm dlouhý váleček. Na válečku uvážeme uzlík. Jeden konec vytvarujeme jako zobáček a nastřihneme ho nůžkami. Nakonec do hlavičky vmáčkneme dvě rozinky jako očka.

Druhý konec uzlíku podle potřeby můžeme zkrátit, prstem ho zploštíme a nožem několikrát nařízneme, čímž vznikne ocásek. Ptáčky poskládáme na plech vyložený papírem na pečení a opatrně je potřeme rozšlehaným žloutkem. Dáme je péct.

Pár užitečných tipů

  • Pokud se vám zdá výroba ptáčků příliš pracná, zapracujte do těsta rozinky (ale klidně je můžete vynechat) a tvarujte jen malé bochánky. Následný postup je stejný.

  • Pro kontrolu propečení obětujte jednoho ptáčka a rozlomte ho.

  • Ptáčky můžete ještě vylepšit! Rozkrojte je a potřete třeba máslem s medem či marmeládou, povidly nebo krémem z mascarpone či ricotty a vanilky.

Další recepty naleznete na www.apetitonline.cz.

Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Zábava
5 důvodů, proč si přečíst lednovou Marianne

5 důvodů, proč si přečíst lednovou Marianne

Zábava
Kvíz: Znáte hlavní města asijských států? Otestujte se v zeměpisném kvízu

Kvíz: Znáte hlavní města asijských států? Otestujte se v zeměpisném kvízu

Dům
Na místě staré stodoly stojí nový dům: Moderní bydlení s původním kouzlem

Na místě staré stodoly stojí nový dům: Moderní bydlení s původním kouzlem

Životní styl
Jak důležitý je milostný život ve vztahu? Víme, jak často se mu ideálně věnovat

Jak důležitý je milostný život ve vztahu? Víme, jak často se mu ideálně věnovat

×
  • Marianne
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE + SKINPERFECT PRIMER + DIGI VERZE ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE + SKINPERFECT PRIMER + DIGI VERZE ZDARMA
  • Předplatit