Přejít k hlavnímu obsahu
Promotion
Promotion
Promotion
Byt

Bratislavský loft osvěžujícím způsobem zdůrazňuje surovou estetiku

Info ikona
Bratislavský loft osvěžujícím způsobem zdůrazňuje surovou estetiku

Sedací schody, terasa s výhledem na Karpaty a surové stavební materiály, které kontrastují s dřevěnými prvky. Takový je originálně řešený loft, který odráží charakter průmyslového místa i osobnost majitele.

Promotion
Promotion
Terezie Benoni | 6. 07. 2021

Dvoupodlažní loft v průmyslovém objektu Mlynica je neobvyklým obytným prostorem. Za jeho vzhledem stojí architekti Juraj Hubinský a studio Kuklica x Smerek Architekti. Samotný objekt Mlynica se nachází v poměrně vzdáleném brownfieldu v Bratislavě. Dispozice podkroví je svisle orientována s užitnou podlahovou plochou 73 m². Vstup vede do spodního patra podkroví, kde se nachází šatna, koupelna, toaleta a ložnice. Schodiště vede do nejvyšší úrovně s obývacím pokojem spojeným s jídelnou. Z obývacího pokoje je přístupná terasa s výhledem na Karpaty. Surové stavební materiály jsou v kontrastu s vloženými dřevěnými a kovovými prvky s obnaženými obvody na povrchu stěn. Obálka podkroví, jeho stěny, strop a podlahy jsou vyrobeny z hrubě litého betonu. Na spodní úrovni podkroví je vestavěná skříň s integrovanými dveřmi vedoucími do sanitárních cel, které společně s dveřmi skříně vytvářejí hladký celozrcadlový povrch.

Ocel i laciná překližka

Umyvadlo s ocelovými nohami je umístěno před zrcadlovým boxem a je od postele odděleno černou ocelovou tyčí na šaty zavěšenou na stropě. Závěsy na oblečení jsou stejné délky jako výška místnosti, které lze použít k oddělení ložnice od zbytku podkroví. „Schodiště se zábradlím vloženým mezi úrovně podkroví je jemné, černé a vyrobené z oceli. Zvýšené horní patro je spojeno se sedacími schody z bílé překližky a je v kontrastu s černou kuchyňskou překližkovou krabicí, černým jídelním stolem a černými židlemi,“ popisují autoři projektu. Pohovka obývacím pokoji v horním patře je osamělý, plně polstrovaný kus potažený nábytku šedou čalounickou látkou. Podkroví je osvětleno výraznými závěsnými lustry visícími nad postelí a jídelním stolem. V kombinaci se zapuštěným technickým osvětlením linky a reflektory vytváří zajímavě světelné efekty. „Projekt loftového interiéru byl osamělým a osvěžujícím úkolem zdůrazňujícím surovou estetiku a odrážející charakter průmyslového místa a objektu i osobnost klienta,“ chválí si architekti.

Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion