Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Byt

Dřív vlhký tmavý byt na Kampě byl zrekonstruovaný pro mladou slečnu a dnes hraje barvami

Přízemní pražský byt byl v původním stavu a zcela nevyhovoval po stránce technické ani estetické. Majitelé se nebáli výrazných barev, čímž otevřeli dveře k výraznému barevnému konceptu interiéru.

Terezie Benoni | 7. 09. 2023

Byt na pražské Kampě byl rekonstruován pro mladou slečnu studující v zahraničí. „Majitelé sami mají zkušenost ve svém vlastním domě s výraznými barvami a takzvaně se nebojí jít do výraznějších barevných akcentů. Tímto byly otevřené dveře k vytvoření výrazného barevného konceptu interiéru. Plánem byla optimalizace dispozic a s tím spojené stavební zásahy,“ popisuje autorka projektu Mirka Došlá ze Sellafurniture. „Byt se skládá ze dvou místností a malé koupelny. Hlavní místnost s výškou stropu 380 cm měla vybudované patro na spaní. První myšlenka v případě rákosového stropu vedla ke stržení a odhalení zajímavého trámového stropu, což se potvrdilo. Přínosem byly nejen přiznané krásné původní ošetřené trámy, ale především zvýšení světlé výšky stropu v patře o dodatečných 30 cm. Masivní dřevěná konstrukce na spaní nesla stopy nežádoucího odstínu dřeva díky oxidaci působením světla. Přetřením na bílý odstín došlo k výraznému odlehčení hutné hmoty spacího patra v hlavním prostoru a zároveň k pohledové unifikaci různých použitých materiálu a dřeva.“ Při rekonstrukci byly přiznány původní ošetřené trámy. Dobové fotografie z pražské Kampy šedesátých let a blízkého okolí tvoří v bytě obrazovou galerii mixovanou se soudobými snímky.

Galerie: Mini byt na pražské Kampě
Mohlo by se vám líbit

Bydlení pro dva umělce je vzdušné a inspirativní

Veliká okna, spousta světla, otevřené prostory. Netradiční byt slouží mladému uměleckému páru k práci i ke každodennímu životu.
marianne.cz

Problematické topení a vlhkost

„Byt byl vzhledem k umístění v přízemí domu výrazně vlhký a rozhodli jsme se k izolování vlhkosti podříznutím nejvíce exponovaných zdí,“ vysvětluje Mirka Došlá. V rámci zlepšení dispozic v hlavní místnosti se především přemístilo objemné topné těleso z původního umístění u hlavní zdi pod okno a vytvořil se prostor pro rozkladatelnou sedačku a komfortní jídelní stůl pod patrem na spaní. V části kuchyňské linky bylo zapotřebí vybudovat novou příčku mezi koupelnou a linkou a zároveň na skromném prostoru vybudovat zasunovací dveře. Nová kuchyňská linka s indukční varnou deskou respektuje styl původních špaletových oken. Propsání hexagonální dlažby z hlavní veřejné chodby domu do interiéru bytu byla již jen logická volba k nepravoúhlým stěnám. Hexagon byl využit na dlažbě a obkladu koupelny a kuchyně. Glamour styl pro mladou slečnu dotváří zlaté akcenty a dotek vzoru džungle na polštářích a lampě vytvořené na míru tohoto projektu.


Zdroj informací: Mirka Došlá, SELLAFURNITURE, www.sellafurniture.com, Interiér roku, interierroku.cz

 

Mohlo by se vám líbit

Herečka Nikol Leitgeb pro své děti vytvořila skutečnou džungli

Pokojíček, který vystihuje charakter dětí. To si pro své dva syny přála herečka Nikol Leitgeb. Jak se proměna interiéru zdařila?
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Byt
Fantastická proměna pražské garsonky sloužící k pronájmu: Za minimum nákladů se interiér zabarvil v duchu české trikolory

Fantastická proměna pražské garsonky sloužící k pronájmu: Za minimum nákladů se interiér zabarvil v duchu české trikolory

Byt
Pořídili ateliér slavných umělců a přetvořili ho na místo, kde chtějí s rodinou žít, tvořit i milovat

Pořídili ateliér slavných umělců a přetvořili ho na místo, kde chtějí s rodinou žít, tvořit i milovat

Byt
Dříve nebytové prostory v podkroví starého domu přestavěli na útulný domov pro mladou rodinu

Dříve nebytové prostory v podkroví starého domu přestavěli na útulný domov pro mladou rodinu

Byt
Zázrak v Praze: Byt v jednom z prvních funkcionalistických činžovních domů v Praze proměnili v dokonalé místo pro život

Zázrak v Praze: Byt v jednom z prvních funkcionalistických činžovních domů v Praze proměnili v dokonalé místo pro život