Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Byt

Dva vršovické byty rozdělili na modráka a žluťáka. Který si získá vaše srdce?

Z vršovického bytu se vyklubala dvojčata. Půdorys  architekti rozdělili na dva kutlochy, které se vzájemně podobají. Interiér každého z nich se odvíjí od textury původních omítek. „Modrák“ je celkově tmavší, hraje si s černými doplňky a kouřovým sklem. Jeho dvojče „žluťák“ naopak kombinuje jemnější a světlejší odstíny s průsvitným prosklením.

Terezie Benoni | 11. 09. 2023

Půdorys o velikosti 40 m2rozdělili architekti na dvě vzájemně se podobající garsonky. Autory jedinečného projektu jsou architekti Jakub Heidler a Tereza Komárková ze Studia Reaktor. Interiér každého z bytů se odvíjí od textury původních omítek. „Modrák“ je celkově tmavší, hraje si s černými doplňky a kouřovým sklem. Jeho dvojče „žluťák“ naopak kombinuje jemnější a světlejší odstíny s průsvitným prosklením. Skleněné příčky mezi kuchyní a koupelnou v obou prostorech propouští světlo do útrob půdorysu. Hmotově zde navazuje kuchyňská linka na koupelnový nábytek, vzniká zde optický klam zrcadlení dřezu, baterie a skříněk. Jedná se však o pomyslné rozdvojení odkazující se na rozdělení celku.

Galerie: Vršovická dvojčata
Mohlo by se vám líbit

Strach z covidu a budoucnosti je donutil k rekonstrukci domku v zahrádkářské kolonii

Dva roky práce a trápení, které rozhodně stály za to. Tak zpětně rekapitulují Ondra a Linda Váchovi dlouhou cestu, která vedla k vysněnému minidomku kousek od Kolína. Proč se do takového projektu pustili a jakým peripetiím museli čelit?
marianne.cz

Původní malby jako umělecké dílo

V polovině dispozice zůstala zachována stará oškrábaná výmalba. Drobné praskliny dodávají stěnám opravdovost, dokreslují prostor jako umělecké dílo. Na malbách přibyly jen lineární značky od elektrikáře pro osazení vypínačů, poznámky dělníků a tzv. vágrys, vodorovná linie ve výšce 1 m usnadňující přesné osazení všech vrstev rekonstrukce. Vestavěná patra z ocelových íček zvětšují využitelnou plochu. Zábradlí je vypletené nerezovými lanky, každý pokoj v odlišném dekoru odkazující se na secesní zábradlí činžovního domu. Spací kout byl vyštukován bez výmalby, hlazení omítky od řemeslníků se propisuje skrze průsvitný matný lak. Prostor zdobí původní štukatury, špaletová okna, dubové parkety či očištěné kazetové dveře rozříznuté nad 3. pantem, aby se vešly pod spací patro. Hlavní osvětlení zajišťuje svislý svazek zářivek připomínající lucernu. Svary, škrábance a viditelné tahy štětcem jsou v celém bytě vítány.

 

Mohlo by se vám líbit

Rekonstrukce bytu z přelomu 19. a 20. století v pražském Bubenči byla ušitá na míru mladému páru se dvěma šelmami

Inspirací pro proměnu pražského bytu byli společně s prostorem a místem samotným právě majitelé a jejich požadavky, životní styl a pocit z nich.   Původní prostor byl rozdělený na menší místnosti dle klasického dobového vzoru, a tak proběhlo několik dispozičních úprav.
marianne.cz

Zdroj informací: Studio Reaktor, linka.news

Zdroj článku

Související články

Byt
Bydlení snů v Praze: Měl tu stát fotbalový stadion, nyní se majitelé z jedenáctého patra kochají výhledem na Pražský hrad

Bydlení snů v Praze: Měl tu stát fotbalový stadion, nyní se majitelé z jedenáctého patra kochají výhledem na Pražský hrad

Byt
V bývalé pražské tiskárně vznikl byt, který působí jako dřevěná chatka

V bývalé pražské tiskárně vznikl byt, který působí jako dřevěná chatka

Byt
Původně tmavý a zbytečně členitý byt prošel zásadní proměnou: Odstranili dělící stěny, zrušili úzký obývací pokoj a jednu z ložnic

Původně tmavý a zbytečně členitý byt prošel zásadní proměnou: Odstranili dělící stěny, zrušili úzký obývací pokoj a jednu z ložnic

Byt
Ačkoli je byt v přízemí, jedná se o světlý a příjemný prostor

Ačkoli je byt v přízemí, jedná se o světlý a příjemný prostor