Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Byt

Kuchyňský sen: Jak proměnili pražský byt v jedinečnou oázu pohody

Interiér v novém bytovém domě na pražském Barrandově potřeboval především vyřešit spojený prostor kuchyně s obývákem a zároveň vymyslet dostatek nových úložných prostor v celém bytě. Rovněž navrhnout podobu ložnice, předsíně, pracovny a obytné terasy.

Terezie Benoni | 1. 05. 2024

„Jelikož se jedná o koncepci interiéru v již hotovém nově postaveném domu, snažily jsme se zaměřit především na vestavný nábytek na míru a zvolit vhodné vybavení, které tomuto místu dodá funkční řád a ucelenou podobu, která se bude odrážet napříč celým prostorem,“ popisují autorky projektu z ateliéru ANNY architects. „Ústředním tématem se pro nás stala kuchyně spojená s obývákem a jídelnou. Zvolily jsme variantu kuchyně vedoucí přes celou jednu stěnu obývacího pokoje v kombinaci s ostrůvkem, který navýší pracovní plochu, bude sloužit jako alternativní místo pro posezení a zároveň bude pomyslně oddělovat kuchyňskou část od té obývací. Ostrůvek má kromě praktické funkce i tu reprezentativní, měl by v celém prostoru sloužit jako šperk. Zvolily bychom proto k jeho akcentaci buď vyvzorkované leskle bílé keramické obklady anebo v rámci druhé varianty obložení z umělého kamene ve světle šedo-bílém dekoru terazza či mramoru. Nad ostrůvek umisťujeme designové osvětlení ve zlatém provedení a doplňujeme ho barovými židlemi značky Mutto.“

 

Galerie: Nově zařízený byt na Barrandově

Čtěte také: Jednopokojovému bytu vládnou pokojovky a zhola nic mu nechybí

Neumíte si představit, že může být jednopokojový byt pohodlný a stylový? My pro vás jeden takový našli a rozhodně je v mnohém inspirativní.

Jasně rozdělené zóny

Obývací pokoj je rozdělený na dvě části, a to na jídelní a odpočinkovou. V odpočinkové zóně je umístěný gauč a pohodlné křeslo s podnožkou z kůže a konferenčními stolky. Tato část je pomyslně předělena od té jídelní knihovnou, která supluje funkci konzolového stolku, a zároveň nabízí místo k ukládání knih, které nebylo snadné umístit vzhledem k tomu, že se v celém prostoru rozpíná spousta oken a není zde tolik holých stěn. „Na obývací pokoj navazuje velká terasa, kterou bychom doporučili vybavit venkovní zahradní pohovkou a zahradním nábytkem v podobě jídelního stolu a židlí značky EGOE. Celý prostor by byl orámován dřevěnými, černě mořenými truhlíky vyhotovenými na míru s vloženou geotextilií, které by byli trvale osázený okrasnými trávami, které nevyžadují velkou údržbu a byli by vhodné vzhledem k orientaci terasy na jiho-východ. Rovněž by bylo dobré zvolit vhodnou formu zastínění, a to buď v podobě sofistikovanější kotvené kovové konstrukce do fasády anebo levnější alternativou ve formě ocelových lanek a stínících venkovních látek. Do ložnice a pracovny navrhujeme jednoduché klasické vestavné skříně, které by se v druhé projektové fázi specifikovaly v rámci vnitřního uspořádání ku potřebám investora. Doplňujeme je pruhem sloužícím jako knihovna, do které je zároveň možné uložit různé pořadače, krabice či drobnější dekorace. Materiálově navrhujeme použít bílé lamino v kombinaci s dubovou dýhou.“

 

Čtěte také: V malém bytě v Praze se schovává velké překvapení: Kuchyně, která byla kdysi ztracená v rohu, se stala centrem domova

Tak tohle byla velká výzva. Kuchyň, kde se otočíte na pětníku, ztracená v rohu za polopříčkami. Ale i s malým prostorem se dají dělat velké věci a má smysl je vymazlit. Dokazuje to proměna, kterou si vzalo na starost designérka Radka.
Zdroj článku

Související články

Byt
Bydlení snů v Praze: Měl tu stát fotbalový stadion, nyní se majitelé z jedenáctého patra kochají výhledem na Pražský hrad

Bydlení snů v Praze: Měl tu stát fotbalový stadion, nyní se majitelé z jedenáctého patra kochají výhledem na Pražský hrad

Byt
Původně tmavý a zbytečně členitý byt prošel zásadní proměnou: Odstranili dělící stěny, zrušili úzký obývací pokoj a jednu z ložnic

Původně tmavý a zbytečně členitý byt prošel zásadní proměnou: Odstranili dělící stěny, zrušili úzký obývací pokoj a jednu z ložnic

Byt
V bývalé pražské tiskárně vznikl byt, který působí jako dřevěná chatka

V bývalé pražské tiskárně vznikl byt, který působí jako dřevěná chatka

Byt
Ačkoli je byt v přízemí, jedná se o světlý a příjemný prostor

Ačkoli je byt v přízemí, jedná se o světlý a příjemný prostor