Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Byt

Půdní byt s černým boxem je radikální rekonstrukcí pražské půdní vestavby z 90. let

Na půdě bytového domu ze 30. let v pražské Libni byl v 90. letech vestavěný mezonetový byt. Nabízel více užitné plochy a pokojů, než majitel potřeboval, ale chyběla v něm radost z půdního prostoru. Tu dostali za úkol najít Komon architekti.

Terezie Benoni | 9. 10. 2023

„Využili jsme hlavní kvality podkroví, jeho výšku. Obývacího pokoj s velkou knihovnou otevíráme přes dvě podlaží. Do těžiště prostoru vkládáme černý box, srdce bytu, které skrývá provozní zázemí, slouží jako schodiště s lávkou do patra a vpouští světlo do jinak tmavé předsíně. Zjednodušili jsme tím původní dispozici bez nutnosti velkých stavebních úprav,“ popisují svůj návrh projektu Komon architekti. V libeňském bytě je ve spodní úrovni jeho společenská část. Obývací pokoj a kuchyně s ostrovem tvoří jeden otevřený prostor. Mezi nosné sloupy uprostřed dispozice jsme umístili promítací plátno. Kuchyně s ostrovem má úložné prostory skryté v černém boxu, která je z černé olejované dubové dýhy. Patro bytu je soukromé. Ložnice a koupelna jsou přes otevřený obytný prostor spojené černou lávkou. Z ložnice je francouzskými okny výstup na střešní terasu.

Galerie: Rekonstrukce pražského podkroví
Mohlo by se vám líbit

Jak probíhala rekonstrukce ve 100 let starém pražském bytě?

Přeměna karlínského bytu zakladatele interiérového studia Hezkey Pavla se nesla v duchu řemeslné kvality, přírodních materiálů a doteku skutečného domova pro nového potomka.
marianne.cz

Náklady na rekonstrukci bytu museli nečekaně snížit

„Materiály redukujeme na olejovanou dýhu černého boxu, dubovou lamelovou podlahu a teracový obklad kuchyně a koupelen. Ostatní nábytek je v bílém odstínu stejně jako malba stěn. Dřevěný krov i ocelovou konstrukci sloupů v obývacím pokoji odhalujeme v původní syrové podobě. Strohé linky osvětlení podtrhují geometrii prostoru a nechávají vyniknout skleněným lustrům v otevřeném prostoru,“ vysvětlují autoři projektu.  „V závěru realizace došlo ke změnám v osobním životě investora a s tím přišel požadavek na snížení nákladů. V dílčích detailech jsme hledali úsporná řešení tak, aby nenarušila dojem z celku. Odvážnou koncepci návrhu se podařilo zachovat.“

O studiu

Studio Komon architekti založili Lucie Roubalová a Martin Gaberle v roce 2017. „Jsme partneři a spolužáci z FA ČVUT. S architekty Bořkem Peškou a Janou Drtinovou jsme tvoříme tým, a to nám umožňuje věnovat se projektům autorsky a s péčí. Navrhujeme rozmanité projekty od detailně provedených interiérů přes průmyslovou halu po veřejný park. I když jde o různá měřítka, způsob naší práce je stejný. S citem i racionální úvahou hledáme jednoduchá řešení. Jednoduchá ve smyslu jednoho ducha, jednoty, kdy vše se vším souvisí a působí skromně kultivovaným a klidným dojmem. Důležitější než velikost nebo atraktivita zakázky je pro nás spolupráce s investorem. Nasloucháme požadavkům a respektujeme možnosti. Od investora naopak očekáváme respekt k našemu návrhu. Naším cílem je radost z výsledku. Proto spolupracujeme na projektech od první skici do dokončení posledního detailu.“

 

Mohlo by se vám líbit

Kouzelný skandinávský domek ctí tradici švédského venkova

Je tomu už bezmála dvě stě let, co tento klasický domek stojí v menší osadě jižně od Stockholmu. Současní majitelé ho zrekonstruovali tak, aby zachovali maximum dobových prvků tradiční venkovské architektury.
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Byt
Fantastická proměna pražské garsonky sloužící k pronájmu: Za minimum nákladů se interiér zabarvil v duchu české trikolory

Fantastická proměna pražské garsonky sloužící k pronájmu: Za minimum nákladů se interiér zabarvil v duchu české trikolory

Byt
Pořídili ateliér slavných umělců a přetvořili ho na místo, kde chtějí s rodinou žít, tvořit i milovat

Pořídili ateliér slavných umělců a přetvořili ho na místo, kde chtějí s rodinou žít, tvořit i milovat

Byt
Dříve nebytové prostory v podkroví starého domu přestavěli na útulný domov pro mladou rodinu

Dříve nebytové prostory v podkroví starého domu přestavěli na útulný domov pro mladou rodinu

Byt
Zázrak v Praze: Byt v jednom z prvních funkcionalistických činžovních domů v Praze proměnili v dokonalé místo pro život

Zázrak v Praze: Byt v jednom z prvních funkcionalistických činžovních domů v Praze proměnili v dokonalé místo pro život