Přejít k hlavnímu obsahu
Byt

Moderní bydlení pod stoletým trámovým stropem

Info ikona
Malý jednopokojový byt se nachází v jednom z deseti domů bratislavské kolonie Zehnhaus, která byla v roce 1902 postavena pro zaměstnance železnice. 

Malý jednopokojový byt se nachází v jednom z deseti domů bratislavské kolonie Zehnhaus, která byla v roce 1902 postavena pro zaměstnance železnice. Právě zde se nachází zrekonstruovaný "jednoizbák".

Terezie Benoni | 3. 05. 2022

Domy se čtvercovým půdorysem a typickou cihlovou fasádou, uspořádané po obou stranách úzké Palárikově ulice jsou zapsány v rejstříku Památkového úřadu jako Národní kulturní památky. Jedno patro sdílejí typicky čtyři byty - jeden větší dvoupokojový a tři menší jednopokojové. „Byt s nezaměnitelnou atmosférou, v bratislavských Zehnhausoch na Palárikově ulici, jsme tvořili s radostí a respektem. Odkrýt původní dřevěný strop byl náš sen, ale zároveň i trochu loterie. Jeho krásu jsme dali do kontrastu s odhalenou cihlou, doplnili neutrálními barvami a snažili jsme se ekologicky přistupovat k původnímu i novému nábytku,“ popisují autoři projektu.

Důležité funkční zóny

Jednopokojový byt neprošel dispozičními změnami, největší stavební úpravou bylo odhalení zmíněného stropu, který prostor krásně provzdušnil a dodal mu dobovou atmosféru. „Při malometrážních bytech je velmi důležité vytvořit jasné funkční zóny. Prostorný pokoj nám umožnil navrhnout zdravou spací část, která je oddělena od denní části knihovnou, je prosvětlená a větraná. Knihovna se v rohu mění na vestavěný šatník, který vytváří dostatek úložného prostoru,“ vyvětluje Ing. arch. Jana Tartaľová. V pokoji kromě repasované sedačky, komody zůstalo místo na jídelní stůl. Dostatek úložného prostoru na boty a věšení šatstva se podařilo vytvořit i ve vstupní části bytu. Celá tato část při vstupu je úzká, a aby nepůsobila jako tunel, opticky ji rozšiřují zrcadla na dveřích skříněk. V chodbové části je zabudován i kotel a pračka. V minimalistické kuchyni jsou použité původní spodní skříňky, které byly doplněny kovovými policemi. Kuchyňský kout od vstupní chodby odděluje panel s lamelovou výplní. Koupelna se sprchovým koutem a WC je malá, vybourání okenního otvoru do větrací šachty však zajistilo její přímé větrání. Na stěnách byl použit keramický obklad s terrazzo vzorem.
 

Zdroj informací: Ing. arch. Jana Tartaľová, Ing. arch. Michal Tartaľ, Ing. arch. Soňa Králiková