Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Byt

Život tříčlenné rodiny z Bratislavy se odehrává na 45 čtverečních metrech, kterým dominuje plechová stěna

Info ikona
Život tříčlenné rodiny z Bratislavy se odehrává na 45 čtverečních metrech, kterým dominuje plechová stěna

Pro manažera Andreje a školitelku Kristinu s jejich malým Jakubem byla finální podoba bytu překvapením. S architekty společně probrali své požadavky na funkční uspořádání a jinak jim nechali volnou ruku. Přáli si mít samostatnou ložnici, dostatek úložného prostoru a komfortní hygienické zázemí.

Terezie Benoni | 25. 12. 2023

Domy v okolí novoměstské ulice Pri starej prachárni bývaly součástí dělnické čtvrti, která zažívala největší rozkvět mezi dvacátými a šedesátými léty minulého století. Stavělo se zde většinou z plných pálených cihel a typickým znakem bytů byly dřevěné trámové stropy. Charakter zástavby s komunitními vnitrobloky a vzrostlými stromy se uchoval dodnes a bydlení v téhle části Bratislavy je vyhlášené jako mimořádně příjemné a klidné. Nicméně byt Andreje a Kristiny působil tmavě a stísněně, v jediné místnosti byla kuchyň, obývák i místo na spaní s rozkládacím gaučem. „Řekli jsme si, že vytvoříme především poctivý startovací byt pro mladý pár s miminkem. Chtěli jsme využít to, co v bytě už bylo: odkrýt dřevěný strop a cihlové zdi a zachovat mimořádnou loftovou atmosféru, kterou nešlo ignorovat,“ vypráví architekt Polakovič, na jehož ateliér se investoři obrátili. Plná stěna by v malém bytě působila příliš těžkopádně a opticky by ubírala cenné metry. Originální řešení mělo svůj vývoj: „V průběhu realizace jsme polyethylenový závěs alternovali, vzorkovali a nakonec nás přesvědčila čirá verze. Krásně hraje s prostorem bez ztráty jeho dimenze a zároveň nabízí průhled do svého barevného obsahu. Nařasení navíc mírně odráží dopadající světlo a interiéru dodává příjemný výraz,“ říká architektka Barbara Rek.

Galerie: Poctivě a s lehkostí
Mohlo by se vám líbit

Řešením malého prostoru je multifunkční stěna

Zrušením masy skříní za vstupními dveřmi se prostor zvětšil a otevřel a mírným přeuspořádáním funkčních zón vznikl z jednopokojového bytu dvoupokojový se samostatnou ložnicí. Ta je od hlavního obytného prostoru oddělena vloženou multifunkční stěnou, která slouží jako úložná část předsíně, kuchyňská linka, policová stěna a průchod do ložnice a na toaletu. Na protější straně místnosti architekti instalovali obyčejný kuchyňský regálový systém, netradičně však se závěsem z čirého polyethylenu, který lze flexibilně a snadno zatáhnout. „Známe se s majiteli dobře, jsme přátelé, takže jsme věděli, že trochu odvážnější hru s prostorem a materiály určitě ocení: tím, že vidí dovnitř, mají hned přehled o zásobách a průhlednost zároveň zjemňuje industriální vzhled bytu, dodává mu prvek křehkosti a ženskosti. To nikdy není na škodu,“ říká Štefan Polakovič.

Autoři projektu:

LUKÁŠ KORDÍK, BARBARA REK - GUTGUT

Známý bratislavský ateliér vedou zkušení architekti Štefan Polakovič a Lukáš Kordík, na tomto projektu s nimi pracovala i Barbara Rek. Ateliér se věnuje hlavně rekonstrukcím a konverzím industriálních objektů, včetně návrhů budov a urbanistického plánování. Mezi nejznámější práce studia patří rekonstrukce chat u Seneckých jezer nebo konverze Mlynice v Bratislavě. GutGut spoluorganizuje festival DAAD (Dni architektúry a dizajnu), je laureátem ceny ARCH a několikanásobným držitelem Ceny za architekturu CE-ZA-AR.

TEXT: MIRKA VERNEROVÁ | FOTO: LUBOŠ DOBÓCZI

Mohlo by se vám líbit
Zdroj článku