Přejít k hlavnímu obsahu
Inspirace

Čtyřčlenná rodina v třicetimetrovém bytě? Architekti jim navrhli interiér na míru

Info ikona
Poprat se s malým prostorem na pražském Žižkově nebylo snadné. Jako ideální řešení se ukázal multifunkční nábytek na míru, který skrývá nejedno překvapení.

Poprat se s malým prostorem na pražském Žižkově nebylo snadné. Jako ideální řešení se ukázal multifunkční nábytek na míru, který skrývá nejedno překvapení.

Terezie Benoni | 18. 08. 2022

Zadáním projektu bylo vytvořit interiér na míru do minimálního bytu tak, aby se zde komfortně zabydlela čtyřčlenná rodina. Byt svým vlastníkům nemá sloužit jako bydlení trvalé, nýbrž víkendové. „Byt vznikl rozdělením původně větší jednotky, teď má necelých 37 metrů čtverečních. Na této rozloze developer navrhl dispozici 2+kk, což by znamenalo, že by se byt prakticky nedal zařídit a že obyvatelům by bylo souzeno pohybovat se v úzkých koridorech mezi nábytkem,“ vysvětlují situaci autoři projektu z ateliéru ORA (originální regionální architektura). „Investoři nás oslovili ještě v procesu výstavby a díky tomu jsme měli možnost do dispozice zasáhnout. Smazali jsme všechny nepotřebné příčky a vytvořili garsonku. Oddělaná zůstala jen koupelna. Do centra nové dispozice jsme umístili prostor. Obdélníkový prostor, se stolem a židlemi uprostřed. Posuneme-li však stůl a židle stohujeme na sebe, vzniká nám prostor dostatečně velký, aby se jeden mohl protáhnout. Tím jsme se vyvarovali pocitu stísněnosti. Možnost protažení těla jako měrná jednotka stísněnosti.“

Inspirace středověkem

Spaní dětí je situováno do patrového boxu. Spodní postel v nice přes den slouží jako gauč. Vrchní postel je skryta za dvířky. Box je obložený dubovými latěmi, které postupně přecházejí i na stěnu oddělující koupelnu, která se díky tomu jeví také jako součást vestavěného nábytku. Díky dveřím, které dosahují až ke stropu na svou přítomnost neupozorňuje. „Z prostoru bylo třeba vyčlenit místo pro usínání. Inspirujeme se ve středověkých skříňových postelích. Postel rodičů je vsunutá mezi dva regály, což ji zajišťuje soukromí a zároveň umožňuje využít maximum prostoru pro skladování. Pakliže si chce spáč rozšířit obzor, nebo osvobodit své dlouhé končetiny, vyklopí si dvířka u nohou.“ Celý byt je pojednaný v jednotném materiálu – dubovém masivu a dýze. Různá moření pak naznačuje jednotlivé zóny – světlá kuchyně jako metafora rána, transparentní lak ke dni a tmavé moření k noci.

Zdroj informací: ORA (originální regionální architektura), www.o-r-a.cz