Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dům

Aby postavili vysněný dům v Beskydech, museli vyvinout skutečně velké úsilí

Vytvořit delikátní přechod mezi socialistickou zástavbou a nedotčenou loukou nebylo snadné. Jednoduchý dům stojí na pomezí zástavby a krajiny a svým obyvatelům nabízí zázemí pro tvorbu a život.

Terezie Benoni | 21. 03. 2023

„Přemův pozemek vypadal jako pěkná mírumilovná louka pod lesem, ale klamala nás travou,“ popisují autoři projektu Tomáš Jalůvka, Tomáš Kašík a Lenka Jalůvková pracující pod hlavičkou architektonického studia ValArch ateliér. S rozpočtem sedmi milionů navrhli dům na pozemku, který leží na rozhraní třetí a čtvrté zóny CHKO Beskydy. „I přesto, že všude kolem je původní zástavba ze 70. let 20. století, museli jsme vyvinout veliké úsilí, abychom mohli tento dům postavit. Ani orientace pozemku nebyla úplně ideální, ale nic co bychom nezvládli,“ vysvětlují. „Proto jsme zvolili z každého prvku to nejlepší. Ze stávající výstavby urbanistické uspořádání, zejména uliční linii, z louky zase jemné křivky terénu. Louku natahujeme až na střechu ložnice a stíráme hranice mezi terénem a domem. Absence oplocení jen podporuje přirozené osazení domu do okolí.“

Galerie: Dům pro fotografa
Mohlo by se vám líbit

Kouzelný skandinávský domek ctí tradici švédského venkova

Je tomu už bezmála dvě stě let, co tento klasický domek stojí v menší osadě jižně od Stockholmu. Současní majitelé ho zrekonstruovali tak, aby zachovali maximum dobových prvků tradiční venkovské architektury.
marianne.cz

S loukou na střeše

Dispozice přízemí je jasně rozdělena na společnou vstupní část, která slouží pro potřeby rodiny a zároveň jako před-prostor fotografického ateliéru umístěného v podkroví. Hlavní obytný prostor je současně kuchyní, jídelnou a obývákem. Samostatné křídlo do zahrady je již přízemní s loukou na střeše. Ukrývá ložnici s koupelnou, která je společná pro celý dům. Podkroví je děleno na poloviny. Jedna část patří ateliéru s výstupem na zelenou střechu-louku, druhá je zcela v nadvládě dětí, které mají proskleným štítem výhled do valašských kopců. „Mini nádvoříčko, zahryznuté do louky, je ze západu kryté zelenou vlnou, z východu přirozeně splývá s terénem. Tady je hlavní oáza klidu a pohody celého domu, vlastně takový obyváček bez střechy. Ve vstupu je vytvořen záliv pro parkování, kterým vyrovnáváme první výškový rozdíl pozemku a vytváříme i jakýsi pocit soukromí tím, že polosoukromým před-prostorem oddělujeme část soukromou. Absence oplocení, branek a bran opět odkazuje na okolní louky a volně plynoucí valašskou krajinu,“ uzavírají autoři projektu.

Zdroj informací: ValArch ateliér

Mohlo by se vám líbit

Jak probíhala rekonstrukce ve 100 let starém pražském bytě?

Přeměna karlínského bytu zakladatele interiérového studia Hezkey Pavla se nesla v duchu řemeslné kvality, přírodních materiálů a doteku skutečného domova pro nového potomka.
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Dům
Historická perla Jizerských hor: Zrekonstruovaná chalupa s moderním vybavením a saunou

Historická perla Jizerských hor: Zrekonstruovaná chalupa s moderním vybavením a saunou

Dům
Neuvěřitelná přeměna: Jak se fara z 15. století stala luxusním domovem se sedmi ložnicemi

Neuvěřitelná přeměna: Jak se fara z 15. století stala luxusním domovem se sedmi ložnicemi

Dům
S důrazem na jednoduchost a funkčnost postavili domácí wellness

S důrazem na jednoduchost a funkčnost postavili domácí wellness

Dům
Z předchozích staveb a od rodinných příslušníků jim zbyl stavební materiál a svépomocí postavili dokonalé místo pro odpočinek

Z předchozích staveb a od rodinných příslušníků jim zbyl stavební materiál a svépomocí postavili dokonalé místo pro odpočinek