Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dům

Dřív tmavý domek přestavěli a střechu mu zlámali tak, že je dnes zalitý světlem

Info ikona
Dřív tmavý domek přestavěli a střechu mu zlámali tak, že je dnes zalitý světlem

Na úzkém pozemku mezi dvěma sousedy byl vmáčknutý domek, který zcela postrádal denní světlo a jeho interiér byl tmavý a smutný. Po rozsáhlé rekonstrukci je dnes doslova zalitý světlem a je zdrojem dobré nálady.

Terezie Benoni | 4. 07. 2023

„Vymysleli jsme deset různých zlomů na střeše, abychom do úzkého přízemního domu přivedli denní světlo,“ popisují autoři projektu z australského ateliéru Timmins + Whyte Architect, kteří se snažili především o to, aby nově vzniklá nijak nedominovala okolí, neubrala prostor sousedům z obou stran, a zároveň zachovali původní terasu s příjemným posezením. Okna a dveře zvolili dřevěné a stali se tak dominantou stavby, kterou příjemným způsobem zútulňují. 

Galerie: Dům se zlámanou střechou
Mohlo by se vám líbit

Šetří vodu i energii

Hlavní společný prostor se nachází v přízemí a otevírá se do zahrady. V části, kam je situovaný obývací pokoj je ponechaný otevřený krov a pokoj má tak úctyhodnou výšku stropu. Kuchyně a jídelna na tuto část přirozeně navazuje. Ačkoli jsou pozemky velmi malé a domy jsou na sebe doslova nalepené, mají zdejší obyvatelé dostatek soukromí. Vděčí za to správně umístěným okenním otvorům. V přízemí je kromě společných prostor také pokoj pro hosty, pracovna a prádelna s koupelnou. V patře jsou pak další dvě ložnice – jedna pro rodiče a druhá pro jejich dospívající dceru. „Dům využívá pasivní chlazení a větrání, aby se minimalizovalo používání klimatizace a umělého světla. I po nějakém čase bydlení si majitelé na jeho fungování nemohou stěžovat a jsou spokojení,“ pochvalují si architekti. Majitelé domu také investovali do solárních panelů a nádrží na vodu, které slouží k zavlažování zahrady. Otevíratelná střešní okna nad schodištěm odvádějí v létě horký vzduch ven a horní ložnice v zimě těží z tepla stoupajícího z přízemí.

Mohlo by se vám líbit

Zdroj informací: Timmins + Whyte Architects, Arch Daily (archdaily.com)

Zdroj článku