Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dům

Dům, který nelze nemilovat! Zvenčí nenápadnou stavbu zrekonstruovali ojedinělým způsobem

Info ikona
Zvenčí nenápadný domek zrekonstruovali ojedinělým způsobem

Už k samotnému výběru domku si majitel pozval své kamarády architekty, aby mu potvrdili správnost rozhodnutí. Už tehdy je učarovala místní atmosféra a záhy se shodli také na vzhledu, který by chtěli starému domu vtisknout.

Terezie Benoni | 10. 06. 2023

„Majitel vybíral podle dostupnosti veřejné dopravy, hledal také klid a místo, kde by mohl tvořit. Neměl jsem velká očekávání, nebyly to hory, ale překvapivě údolí. Čekal tu na nás jednoduchý dům s přístavbou do zahrady,“ popisují prvotní dojmy architekti Jana Benková a Juraj Benko. „Zvenku působí dům nenápadně a tuto nenápadnost jsme zachovali. Fasádu jsme řešili minimálně - brizolit je pouze opatřen jemným nátěrem. Stejně tak je zachovaná i střešní konstrukce. Vzhledem k tomu, že ateliér využívají studenti a přátelé, nemohli jsme odolat otevření části střechy v centrálním prostoru a začleněním nově vzniklého prostoru do obytné části. Zbytek konstrukce byl standardně zateplen. Tvar střechy jsme zachovali, změnila se pouze střešní krytina.“

Galerie: Ateliér pro režiséra
Mohlo by se vám líbit

Šetrná a citlivá rekonstrukce

Rekonstrukce byla prováděna velmi šetrně – co se dalo recyklovat nebo zachovat, zůstalo na domě. „Režisérův dům/ateliér měl pojmout dostatečný počet lidí (10-12) - semknutou filmovou rodinu při společné tvorbě. Měli jsme za úkol vytvořit filmový základní tábor v domáckém prostředí. Proto jsme navrhli velký stůl, kamna s odpočívadlem, schody na palandu, kuchyň. Patrová postel je přímo nad kamny a stolem, nahoře pod střechou. Nad pohovkou a na ní se přehrávají filmy, za ní je výklenek pro spaní v pokoji pro hosty,“ popisují autoři projektu. Interiér je v kontaktu se zahradou, výhled rámuje praktická pergola. Pokoj majitele je za rohem v přístavbě. Ta byla v ošuntělém, polorozpadlém stavu s děravou střechou. Kvůli napjatému rozpočtu bylo potřeba řadu atypických prvků zredukovat na základní interiérové konstrukce.

Autor: www.benkobenko.sk | Jana Benková, Juraj Benko

Zdroj článku