Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dům

Hospodářskou budovu postavenou na konci 19. století zrekonstruovali fascinujícím způsobem a stále evokuje tradiční stavení

Majitelé objekt koupili v době, kdy bylo po několika necitlivých rekonstrukcích, ve zcela nevyhovujícím technickém stavu. Přáli si vytvořit prostředí navazující na tradiční venkovská stavení, který majitelům nabídne maximální kontakt s okolní přírodou, dostatek soukromí a komfortní zázemí.

Terezie Benoni | 13. 03. 2023

V Jelenském údolí bylo na začátku 19. století postaveno cca 30 domů – usedlostí, které sloužily jako zázemí pro rodiny dřevařů.  Po II. světové válce byla většina obyvatel vysídlena. V padesátých letech byly okolní budovy srovnány se zemí. „Rekonstruovaný objekt, byl původní hospodářské stavení, pravděpodobně postavené na konci 19. století. Majitelé objekt koupili v době, kdy bylo po několika necitlivých rekonstrukcích, ve zcela nevyhovujícím technickém stavu. Přáli si vytvořit prostředí navazující na tradiční venkovská stavení, který majitelům nabídne maximální kontakt s okolní přírodou, dostatek soukromí a komfortní zázemí,“ popisují architektky Olga Frydecká a Šárka Martínková Špačková ze Studio Gens, které dostaly rekonstrukci na starosti. „Z původní stavby se dochovaly pouze obvodové stěny. Na obytnou část stavení navazuje dřívější chlév s klenbami a stodola, která zabírá téměř 1/3 půdorysu budovy. Obytné části domu jsou na cca 250 m2, ve třech podlažích. Zadáním majitelů bylo vytvořit prostředí navazující na tradiční venkovská stavení, který majitelům nabídne maximální kontakt s okolní přírodou, dostatek soukromí a komfortní zázemí. Rekonstrukce se zaměřila na citlivější řešení vnějšího pláště objektu, odpovídající požadavkům majitelů a kritériím výstavby v NP Šumava, a na úpravy půdorysných řešení obou podlaží.“

Galerie: Rekonstrukce domu v Jelenském údolí
Mohlo by se vám líbit

Statek určený k demolici opravili tak, že dnes každému vyrazí dech

Stáří budovy v bývalých Sudetech odborníci odhadují na 200-250 let. Současní majitelé se rozhodli do rozsáhlé rekonstrukce, jejímž cílem bylo obnovit tuto ojedinělou ukázku venkovské lidové architektury v její co možná nejvíce autentické podobě.
marianne.cz

Původní prvky byly zvýrazněny

„Došlo k očištění vnitřní dispozice, umožňující velkorysejší zázemí obývací části. Důraz byl kladen na výhledy do okolní krajiny, na propojení s exteriérem.  Dispoziční řešení hlavní obytné místnosti a ložnice, bylo podřízeno právě výhledům z oken.  Interiér atmosférou připomíná venkovský historický objekt.  Nová okna se sníženými okenními parapety, dostatečně prosvětlují místnosti, umožňují větší kontakt s venkovním terénem a svojí formou evokují tradiční stavení,“ vysvětlují architektky.  V přízemí a suterénu je použitá šedo-černá kamenná dlažba a na podlahy v ložnicích palubky v dekoru postaršeného dubu. Dveře a většina atypického nábytku je z dubového masivu. V centrální místnosti je navržen průhledový krb, obložený antracitovými kachlemi s cibulovým reliéfem. „Úprava dispozice hlavního obytného prostoru s nikou na lednice a spíží, umožnila vytvořit dostatek úložných prostorů pro kuchyňské zázemí. Nebylo pak nutné zatěžovat místnost objemnými kuchyňskými skříněmi, lednicí s mrazákem a skladem potravin. Obývací prostor tak působí vzdušně a velkoryse,“ pochvalují si. „Koupelny jsou zařízeny konzervativně s odkazem na historizující styl. Navržen je vyzděný sprchový kout, osově umístěná vana s výhledem do krajiny a atypické umyvadlové pulty s kamennou deskou. Sauna a ochlazovací káď se sprchou jsou v suterénu. Díky okolnímu svažitému terénu, je i v této části domu možný kontakt a výstup do okolní krajiny. V okolí domu a na zapraží je použítá stará žulová dlažba. Cílem návrhu bylo vytvoření interiéru, odrážejícího ducha venkovských obydlí s akcentem na výběr a kombinaci současných a původních materiálů. Zásadní byl kontakt s okolní přírodou, dále pak dostatek soukromí a komfortní zázemí, ve kterých mohou obyvatelé trávit čas v širším rodinném kruhu.“

Autor projektu: Studio Gens – ing. arch. Olga Frydecká, Šárka Martínková Špačková, www.studiogens.cz

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a interiérovými designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Mediálním partnerem soutěže je Marianne bydlení. Autoři interiérů realizovaných v roce 2022 budou oceněni 16. května 2023 v pražském Centru současného umění DOX.

Mohlo by se vám líbit

Devatenáctimetrový byteček je dobrým příkladem, jak je možné řešit nedostatek míst k bydlení ve větších městech

Život ve městě je rychlý a často chodíme domů jen přespat. Není proto potřeba mít na starosti velký prostor, ale stačí jen místo vhodné pro odpočinek s dostatečným soukromím. Jak může takový miniaturní byt vypadat?
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Dům
S důrazem na jednoduchost a funkčnost postavili domácí wellness

S důrazem na jednoduchost a funkčnost postavili domácí wellness

Dům
Z předchozích staveb a od rodinných příslušníků jim zbyl stavební materiál a svépomocí postavili dokonalé místo pro odpočinek

Z předchozích staveb a od rodinných příslušníků jim zbyl stavební materiál a svépomocí postavili dokonalé místo pro odpočinek

Dům
V Ostravě vyrostl mini domek z původně hospodářské budovy a je kouzelný

V Ostravě vyrostl mini domek z původně hospodářské budovy a je kouzelný

Dům
Mlýn ze 17. století na Vysočině majitelé proměnili v oázu klidu

Mlýn ze 17. století na Vysočině majitelé proměnili v oázu klidu