Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dům

Místo staré chaty postavili nízkonákladový pasivní dům z obnovitelných materiálů

Příběh domu se začal psát dříve, než svět ohromila pandemie a Evropu začala tížit energetická krize. Byl to šestý smysl majitelů, který motivoval rodinu, aby si pořídila nízkonákladový dům obklopený krásnou zahradou? Nikoli, bylo to přirozený odpovědný přístup k životu a respekt k přírodě, kterou je třeba chránit. Principy použité při stavbě budou aktuální i poté, až překleneme aktuální tíživé problémy a všichni si připustíme klimatickou hrozbu, která klepe na dveře.

Terezie Benoni | 7. 02. 2023

V jižní části obce na okraji křivoklátských lesů se nachází rezidenční území, původně zastavěné rekreačními objekty. Jednu z chat na rovinatém pozemku nahradil návrh pasivního domu. Půdorys se blíží tvaru čtvrtkruhu vymezenému zdmi z pohledových betonových tvárnic, zaoblená stěna a stropy jsou dřevěné. Dům se rozevírá jihozápadním směrem, do vzrostlé zahrady. Celoprosklená fasáda sestává z oken v antracitových rámech, která stíní žaluzie v trojskle. Přesahující stropní trámy tvoří krytý ochoz, na spodní úroveň navazuje terasa. Kontrast betonových a dřevěných konstrukcí se bohatě uplatňuje rovněž v interiéru. Přízemí patří obývacímu pokoji s kuchyní a jídelnou, otevřené schodiště vede do patra se čtyřmi ložnicemi. Podél betonových stěn jsou situovány koupelny a další technické a skladovací prostory. „Světlo a teplo, země a v neposlední řadě voda. Zadání nebo lépe životní styl prochází každým detailem domu,“ popisují autoři projektu z ateliéru Stempel & Tesar architekti. „Dům se otevírá slunečním paprskům jako vějíř. Nasává energii a snaží se s ní hospodárně nakládat. Díky tvaru dopadají do interiéru první i poslední paprsky slunce. Stejně jako přijímat slunce, umí se dům i bránit nepříjemnému přehřátí díky přetažené střeše a horizontální cloně, která chrání okna před letními poledními paprsky a v patře slouží i jako balkon. Kromě pragmatického tvaru a pasivnímu stínění pomáhají tepelnému komfortu v letních dnech i žaluzie, které jsou vestavěné do trojskel a díky kvalitnímu provedení a moderním technologiím mají srovnatelnou účinnost jako žaluzie venkovní.“

Galerie: Dům, který se otevírá slunci

Hospodaření s vodou i teplem

Hlavní konstrukce stavby je z obnovitelného materiálu – dřeva. Trámová konstrukce respektuje tvar domu a odhaluje konstrukční principy doslova do posledního detailu, včetně ocelových spojů a táhel, která dotvářejí charakter interiéru i exteriéru. Mezi trámy je pak vestavěn nábytek tak, že jednotlivé pokoje evokují kajuty. Pro udržitelný přístup je ale důležité dbát i na trvanlivost a životnost. Proto z návětrných stran chrání dům stěny s betonových tvárnic. Sendvičová stěna s tepelnou izolací pomáhá i přirozené akumulaci tepla a tím i stabilitě domu. Veškeré technické zázemí a koupelny jsou soustředěny právě u těchto pevných a stabilních stěn a tvoří jakousi vyrovnávací zónu mezi jižní a severní stranou. Teplo domova ocení majitelé přirozeně v zimě, kdy díky tepelným ziskům ze slunce snižují náklady na vytápění. Soběstačnosti pomáhají i krbová kamna v srdci stavby s výměníkem tepla. Kolem krbu se vine schodiště k ložnicím, které jsou v patře nad obývacím pokojem. Hospodaření s vodou je viditelné na první pohled. Koupací jezírko optimalizuje využívání dešťové vody a vody na zálivku je dostatek i v během sucha i díky vlastní kořenové čistírně. „Zadržení povrchové vody v zahradě příjemně ovlivňuje klima i v bezprostřední blízkosti stavby. Z pozemku neodochází do kanalizace žádné odpadní vody. Veškerá voda je využita a minimálně dvakrát přinese užitek. Stejně tak hospodaří v domě i s odpadním vzduchem, který díky rekuperaci ohřívá čerstvý vzduch zvenčí v zimních měsících. Majitelé se nastěhovali do domu, ještě před tím, než byla stavba dotažená do posledního detailu. Postupně zabydlovali nejen dům, ale i zahradu. Ta skrývá třeba zakopaný systémový sklep z recyklovaného plastu a pro sklad zahradních potřeb a kol slouží použité lodní kontejnery. Dům žije vlastním nenáročným životem a postupně srůstá se zahradou,“ uzavírají architekti.

O studiu:

prof. Ing. arch. Ján Stempel (1959) doc.
Ing. arch. Jan Jakub Tesař, Ph.D. (1981)

Ján Stempel, absolvent Fakulty architektury Technické Univerzity v Budapešti, začal svoji praxi dnes již v legendárním ateliéru SIAL. Vítězný soutěžní návrh a následná realizace československého pavilonu expo v Seville ve Španělsku se stává podmětem vzniku kanceláře A.D.N.S. V roce 2004 ukončuje Ján Stempel dlouholeté partnerství ve firmě a v praxi pokračuje samostatně. Od roku 2006 působí jako vedoucí ateliéru na fakultě architektury ČVUT v Praze V roce 2008 zakládá studio Stempel Tesař architekti společně s Janem Jakubem Tesařem, který studoval na prestižní univerzitě v Delftu v Nizozemí a fakultě architektury ČVUT v Praze. Během pobytu v Nizozemí pracoval v renomované kanceláři Jeanne Dekkers architektur.

 

Zdroj článku

Související články

Dům
S důrazem na jednoduchost a funkčnost postavili domácí wellness

S důrazem na jednoduchost a funkčnost postavili domácí wellness

Dům
Z předchozích staveb a od rodinných příslušníků jim zbyl stavební materiál a svépomocí postavili dokonalé místo pro odpočinek

Z předchozích staveb a od rodinných příslušníků jim zbyl stavební materiál a svépomocí postavili dokonalé místo pro odpočinek

Dům
V Ostravě vyrostl mini domek z původně hospodářské budovy a je kouzelný

V Ostravě vyrostl mini domek z původně hospodářské budovy a je kouzelný

Dům
Mlýn ze 17. století na Vysočině majitelé proměnili v oázu klidu

Mlýn ze 17. století na Vysočině majitelé proměnili v oázu klidu