Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dům

Z domu v nouzové dělnické kolonii se stal rodinný jednopodlažní dům se sedlovou střechou

Dům pochází ze 30. let minulého století a byl postaven jako jeden z provizorních domků v nouzové dělnické kolonii na dně zavřeného lomu. Snahou navrhované úpravy bylo celou dispozici vyčistit, objekt stavebně oddělit od okolních domů a navýšit užitnou plochu objektu. Zároveň bylo také třeba přinést do interiéru co nejvíce přirozeného světla.

Terezie Benoni | 10. 08. 2023

Stávající rodinný jednopodlažní dům se sedlovou střechou s plechovou krytinou byl doslova prorostlý s okolními domy. Pochází z 30. let 20. století a byl postaven jako jeden z mnoha provizorních domků v nouzové dělnické kolonii na dně zavřeného lomu. Částečnou rekonstrukcí prošel začátkem 90. let 20. století, kdy byly upraveny otvory ve zdivu a dostal do nich plastová okna, plechovou střechu a nový kotel. Dispoziční řešení domu je důsledkem letitého zastavování uliček mezi domy, bylo zcela chaotické a neodpovídalo dnešním potřebám. Každá místnost měla podlahu v jiné výšce, výšky místností byly, sem tam se v domě objevovala vlhkost a s tím spojená plíseň. S tím vším se rozhodli bojovat architekti Radim Horák a Hana Horáková, kteří se rozhodli celou dispozici vyčistit, objekt stavebně oddělit od domů okolních a navýšit užitnou plochu objektu. Zároveň přinést do interiéru co nejvíce přirozeného světla.

Galerie: Dům v bývalé dělnické kolonii
Mohlo by se vám líbit

Zvenčí zcela nenápadná chatka šokuje svým neuvěřitelným interiérem

Dvě chatičky v Posázaví jejich majitelé pojmenovali trefně Hygge a Lykke. Skandinávské pojmy vyjadřující pohodlí a cestu ke šťastnějšímu životu s interiérem obou dřevostaveb dokonale souzní. Na první pohled si možná budete myslet, že vkročíte do klasické chatky, už po otevření dveří ale zjistíte, že na vás čeká zcela odlišný zážitek.
marianne.cz

Kouzlení s dispozicemi

Dispozičně došlo v návrhu k posunutí vstupu do domu do nové přístavby, na vstup navazuje chodba, kterou lze projít domem do dvora, hned za dveřmi při vstupu je navržen technický kout, na druhé straně je za posuvnými dveřmi navržena malá lichoběžníková pracovna. Před dveřmi do dvora chodba zatáčí podél krytého venkovního sezení a míří do původního objektu, podél ní je navržena knihovna, v které jsou umístěny dveře na samostatné wc a do koupelny, která je uvnitř prosvětlena střešním světlíkem. V části pod sedlovou střechou je umístěn obývací pokoj s jídelním stolem a kuchyňský kout, z kterého lze vejít do malé šatny a po schodišti vystoupat do ložnice. Z obývacího pokoje jsou navrženy dveře do části s bývalými přístavky, místo kterých je nyní navržen jeden pokoj, sloužící dětem. Pokoj navazuje na malé vnitřní atrium sevřené mezi okolními domy. Atrium osvětluje přes sedací okno i hlavní obytný prostor.

Hlína, beton i překližka

V interiéru je použitá kombinace různých přírodních materiálů. Nová přístavba má na podlaze ve hmotě probarvenou dlažbu, stará část pak třívrstvou dřevěnou dubovou lamelu. Celým domem prochází přírodní březová překližka (nábytky, obklad vstupu, dveře, podhled obývacího pokoje a ložnice), lokálně překližka probarvená (modrá – odpočinkový kout obývacího pokoje, růžová – kuchyň). Stěny koupelny, wc a plochy nad kuchyňskou linkou jsou navrženy z marockého štuku. Štít a vždy jedna stěna v dětském pokoji, pracovně a ložnici je navržena jako černá hliněná s řezankovým zlatavým vsypem. Stropy jsou pohledové železobetonové s otiskem dřevěných desek. Zbytek stěn je „klasicky omítnutý“ a opatřen bílým nátěrem. V kuchyni je jedna stěna pojata jako „chytrá“ – magnetická a popisovatelná.
 

Zdroj informací: Ing. arch. Radim Horák a Ing. arch. Hana Horáková, KAMKAB!NET, www.kamkabi.net, Interiér roku (www.interierroku.cz), archiweb.cz

Mohlo by se vám líbit

Manžel dům opravil, ona ho s láskou zařídila

Do rekonstrukce dvoupatrového domku se odhodlaně pustili před čtyřmi lety. Nejdůležitějším nástrojem se nakonec stal štětec a kýbl s bílou barvou.
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Dům
Z kamenné zříceniny vznikla tadiční selská chata

Z kamenné zříceniny vznikla tadiční selská chata

Dům
Typický slovenský dům ve tvaru kostky v původním neutěšeném stavu s hospodářským dvorem proměnili v bydlení pro mladou rodinu

Typický slovenský dům ve tvaru kostky v původním neutěšeném stavu s hospodářským dvorem proměnili v bydlení pro mladou rodinu

Dům
Vilu postavili holýma rukama: Podařilo se jim vytvořit dokonalé místo pro odpočinek a relaxaci

Vilu postavili holýma rukama: Podařilo se jim vytvořit dokonalé místo pro odpočinek a relaxaci

Dům
Návrat nadčasové elegance: Architekti navrhli rodině dům, který nadchne všechny generace

Návrat nadčasové elegance: Architekti navrhli rodině dům, který nadchne všechny generace