Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dům

Zlínský rodinný dům je zcela otevřený do okolní krajiny a nechybí mu ani zelená střecha

Hlavní ideou při stavbě domu bylo jeho dokonalé propojení se zahradou i městem. Výhledy se tak stávají absolutní součástí interiéru a dům jakoby vrůstá do svahu.

Terezie Benoni | 29. 01. 2023

Dům ve Zlíně navrhl architekt Petr Janda pod hlavičkou svého studia petrjanda/brainwork. V bývalé zahrádkářské kolonii vyrostl dům, který poskytuje výhled do údolí a má evokovat dojem klasických solitérních vil. „Dům je navržen jako kompaktní solitérní objem na čtvercovém půdorysu s pootočením dispozice uvnitř pláště, kdy vnějšek osově respektuje vrstevnicovou logiku okolních domů, zatímco vnitřek se přitáčí k městu ve směru hranic pozemku. Kompozice domu je tvořena do svahu zapuštěným soklem spodního podlaží a na něm nasazeným hranolem hlavního obytného podlaží. Výsledná figura domu tak z jižní strany působí jako jednopodlažní,“ popisuje autor projektu. Soklové podlaží je zapuštěno v terénu a vymezeno vjezdovou stěnou garáží skosenou ve směru kolmo k podélné ose interiéru. Zatravněná zelená střecha vrací pozemku chybějící plochu zahrady odebranou půdorysem domu a je doplněna celoproskleným střešním ateliérem. Hlavní obytný prostor domu je v horním podlaží a je možné jej prohlédnout napříč ze zahrady k městu skrze centrální společenskou zónu. Rotace dispozice umožňuje rozmístění obytných místností po obvodě tak, že si udržují svou vlastní intimitu a výhledovou logiku. „Strategie vrůstání do svahu a splynutí s charakterem zahrady je použita u řešení sklípku, bazénu s grottou i příjezdové plochy a oplocení s vjezdovou bránou a popelnicovým boxem. Zahrada plynule obtéká dům a vytváří skryté pobytové zálivy chráněné před pohledy zvnějšku a umožňující panoramatické výhledy na město.“

Galerie: Dům ve Zlíně
Mohlo by se vám líbit

Nahlédněte do milovaného domu herečky Elizabeth Taylor

Je tomu deset let, co zemřela jedna z největších hvězd stříbrného plátna minulého století. Dnes máte zřejmě poslední možnost nahlédnout do interiéru domu, který milovala, než ho známý developer srovná se zemí.
marianne.cz

Maximálně ekologický

 Celý dům má řízenou ventilaci s rekuperací kombinovanou s podlahovým vytápěním napojeným na tepelné čerpadlo se dvěma zemními vrty umístěnými pod základovou deskou domu a letním reverzním chodem použitým k chlazení. Vytápění a chlazení je nízkoteplotní a neznatelné při doteku na povrchu podlah, kombinované rozvedení s vlastní regulací vytápí stěny v koupelnách před ručníkovými madly a ocelové sloupky v zimní zahradě. Vnější nádech vzduchotechniky je vyveden pomocí zemního registru do prostoru v sousedství sklípku, což díky vedení v nezámrzné hloubce umožňuje teplotní úpravu vzduchu již před vlastní rekuperací. Rozvody ventilace jsou ze strojovny vedeny pod stropem garáže a v konstrukcích podlah k vyústění výdechů do plenumboxů s distribucí neznatelnými štěrbinami v linii doběhu podlah k velkoplošnému zasklení. Zpětná cirkulace probíhá skrze nasávání ve stropech koupelen a štěrbinami mezi stropem a obkladem. Střešní ateliér je možno vzhledem k jeho maximálnímu prosklení stínit pomocí screenových rolet a lokálně dochladit jednotkou skrytou ve schodu na terasu. Bazénová technologie s filtrací je umístěna uvnitř domu a využívá samospádný sběr vody z bazénových žlabů a její následné zpětné přečerpání. Zahrada je zavlažována rozvedením spádové podpovrchové vody a z vrtané studny a rezervoáru skrytého v prostoru nad zahradní grottou.

Mohlo by se vám líbit

Navštivte s námi ikonický dům z filmu Láska nebeská

Modrý dům v londýnské čtvrti Notting Hill si zahrál domov postavy, kterou ztvárnila Keira Knightley ve filmu Láska nebeská a my vás exkluzivně zveme na návštěvu jeho interiéru.
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Dům
Z předchozích staveb a od rodinných příslušníků jim zbyl stavební materiál a svépomocí postavili dokonalé místo pro odpočinek

Z předchozích staveb a od rodinných příslušníků jim zbyl stavební materiál a svépomocí postavili dokonalé místo pro odpočinek

Dům
V Ostravě vyrostl mini domek z původně hospodářské budovy a je kouzelný

V Ostravě vyrostl mini domek z původně hospodářské budovy a je kouzelný

Dům
Mlýn ze 17. století na Vysočině majitelé proměnili v oázu klidu

Mlýn ze 17. století na Vysočině majitelé proměnili v oázu klidu

Dům
Zdědil dům po předcích ve Vysokém Mýtě a poklady z půdy znovu oprášil a použil v rekonstruovaném interiéru

Zdědil dům po předcích ve Vysokém Mýtě a poklady z půdy znovu oprášil a použil v rekonstruovaném interiéru