Přejít k hlavnímu obsahu
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Inspirace

Jak se žije na lodi

Info ikona
Jak se žije na lodi

Od konce devatenáctého století brázdila řeku Gävlean a současný majitel ji před deseti lety přestavěl na rodinné bydlení s rozsáhlou galerií. Jak se žije v plovoucím domě?

Promotion
Terezie Benoni | 16. 12. 2021

Gävle, dříve také Geffle, je švédské město ležící v provincii Gävleborgs län, při ústí řeky Gävlean do moře v Botnickém zálivu. Právě zde byla v roce 1898 postavená loď zvaná Egil. Odhadovaná plocha lodi je přibližně 345 metrů čtverečních rozdělených do tří palub.Současný majitel koupil loď v roce 2009 a během let ji přestavěl do současné podoby s maximálním pohodlím. O teplo se na lodi stará vzduchové teplení čerpadlo, elektrický kotel a kamna na dřevo. V přístavu je loď napojena na obecní kanalizaci. Pitná voda se skladuje ve dvou velkých nádržích a její zásoby se doplňují přes městský požární hydrant. V obytné části je moderní kuchyně, prostorná jídelna, pracovna a koupelna, ložnice s vlastní koupelnou, velká galerie, technické místnosti a toaleta pro hosty. Na lodi mohou majitelé využít hned několik venkovních teras. Velkolepá je především galerie o ploše 120 metrů čtverečních, kterou osvěcuje veliké střešní okno.

Podlahové vytápění a dokonalá kuchyně

Jestli očekáváte nějaké provizorní bydlení s mini kajutami a improvizovanou kuchyní, budete zaskočeni. Když se pod vámi zrovna lehce nepohupuje, nepoznáte, že se nacházíte na lodi, a ne v rodinném domě. Jídelna se spoustou oken, s kamny na dřevo a pohodlnými křesílky připomíná elegantní secesní byty. Masivní borovicová podlaha ukrývá podlahové topení. Kuchyň je zcela moderní a dokonale vybavená. Po točitém schodišti vejdete do ložnice s mnoha okny, kamny a vstupem na terasu. Šatna je zkombinovaná s koupelnou. Dolní paluba je využívaná jako umělecká galerie. Působivá místnost s proskleným stropem je zařízená útulně a nechybí posezení s dalšími kamny na dřevo. Příjemné posezení je situované také na horní palubu, kde se dá sedět i v chladnějších měsících díky tomu, že také sem majitelé instalovali další kamna.

 

Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion