Přejít k hlavnímu obsahu
Dům

Kamenný domek zrekonstruovali a a přistavěli tak, aby sloužil rodině nejen během dovolené

Info ikona
Kamenný domek zrekonstruovali a a přistavěli tak, aby sloužil rodině nejen na dovolené

V odlehlé skotské vysočině dokončili architekti ze studia Loader Monteith Architects rozsáhlou rekonstrukci a přístavbu starého domku tak, aby se stal útočištěm pro rodinu a interiér byl v dokonalé harmonii s exteriérem.

Terezie Benoni | 16. 01. 2022

Zadání pro architekty ze studia Loader Monteith Architects znělo vcelku jednoduše. Majitelé toužili po teplém, pohodlném a světlem naplněném rodinném prostoru, kde bude exteriér v dokonalé harmonii s interiérem. Stávající chata byla velmi malá, od divoké skotské přírody ji dělily kamenné zdi a malá okna. Majitelé potřebovali víc prostoru, aby se do chaty vešla i širší rodina a hosté, místní zákony ale nedovolovaly, aby byla nově vzniklá stavba větší než původní půdorys. Kompromisem se tak stal dům se dvěma křídly. Nejprve architekti rozšířili kamennou chatu a přidali dřevěný obývací prostor s masivním prosklením, které rámuje panoramatický výhled na hory. Uprostřed domu se nachází kuchyně s ostrůvkem. V horní části staré chaty vznikla přístavba s vikýřem, kde jsou dvě ložnice, koupelna a pracovna v mezipatře.

V duchu udržitelnosti

Nové křídlo je opláštěné opalovaným dřevem a je sem situovaná vstupní hala, technická místnost, sklad, ložnice, pracovna a koupelna. Důležitým kritériem při stavbě domu byla materiálová i energetická udržitelnost. Základní stavebná materiály jako kámen, břidlice a dřevo pocházejí ze zdejší oblasti. Všechny použité materiály byly vybrané tak, aby se na konci své životnosti přirozeně biologicky rozložily. Přízemí vyhřívá podlahové topení, které je možné připojit na vzduchové tepelné čerpadlo. Matt Loader, ředitel společnosti Loader Monteith říká: „Jedná se o zvláštní dům na jedinečném místě, které vypovídá o kouzlu skotské krajiny. Tvrdě jsme pracovali na tom, abychom zajistili, že nově postavený dům bude absolutní v harmonii se svým okolím. Tento projekt byl nakonec o maximálním využití výhledů, takže jsme opatrně umístili okna a dveře, abychom dům otevřeli směrem k horám.“ Současní majitelé Ian a Patricia původně dům zamýšleli pouze jako prázdninové sídlo, nakonec si samotnou stavbu, i okolí zamilovali natolik, že se sem natrvalo přestěhovali.