Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Inspirace

Kancelářské budovy v Novém Boru představují architekturu hodnou 21. století

Info ikona
Kancelářské budovy v Novém Boru představují architekturu hodnou 21. století

Dvě tradiční budovy z počátku 19. století byly doplněny dalšími dvěma podobně velkými a tvarovanými abstraktními černobílými objemy, aby vytvořily harmonický a funkční celek.

Terezie Benoni | 1. 01. 2023

Firma Lasvit se sídlem v Novém Boru potřebovala rozšířit stávající budovy. Oslovili proto architekty ze studia OV-A, kteří pod vedením architektů Štěpána Valoucha, Jiřího Opočenského a Davida Balajky vytvořili návrh obnovy a doplnění areálu. Jejich cílem bylo vytvořit harmonickou kompozici a jednotný celek. Dva stávající památkově chráněné domy byly doplněny o dva nové, které vycházejí z proporcí typických v místě. „Tvar domů je abstrahován do jednoduché formy obdélného půdorysu zastřešeného valbovou střechou. Dvůr obklopený původními stavbami i soudobou architekturou se stává chráněnou „rajskou“ zahradou pro odpočinek i práci. Nový skleněný dům nahradil zděný krček, který dříve propojoval historické stavby. Dům je středem sídla firmy, je kavárnou i jednacím prostorem. Je uvnitř obklopen policemi, které slouží jako knihovna a sklad vzorků, skleněných prvků. Skleněné elementy v policích jsou prozářeny denním světlem, po setmění jsou podsvíceny a září ven. Plášť i střecha jsou pokryty skleněnými šablonami, které byly vyvinuty ve spolupráci s Lasvitem. Vycházejí z proporce a kladení břidlicových desek užívaných na štítech a střechách v regionu, textura skleněné šablony vychází z lomu plátů břidlice,“ popisují autoři projektu.

 

Galerie: Sídlo firmy Lasvit v Novém Boru
Mohlo by se vám líbit

Hlína, břidlice a sklo

Dva historické, památkově chráněné domy č.p. 170 a 171 byly renovovány, očištěny od nevhodných zásahů z 80. let a adaptovány pro kancelářský provoz firmy. Zateplení z vnější strany bylo odstraněno, na obvodovou zeď byla nahozena hliněná omítka. Napadené trámy byly vyměněny za nové. „Podkrovní prostory jsme ponechali pokud možno volné. Podlaha na terénu stojí nově na provětrávaných tvarovkách, v patře byly osazeny suché skladby na novodobé násypy, které zajišťují prostor pro vedení sítí i zlepšení akustiky. V zadní části pozemku je kolmo k ulici umístěn černý dům. Skrývá třípodlažní prostor otevřený do krovu, doplněný o jeřábovou dráhu. Střecha i plášť jsou z černých cementových šablon. Třináct metrů vysoký prostor je určený k prezentaci nově vyvíjených artefaktů.“ První z nových budov, zdánlivě složená celá z průsvitného skla, slouží v přízemí jako kancelářská kavárna s archivem vzorků návrhů o patro výše. Tento velký, dobře osvětlený obdélníkový prostor s neobvyklým konkávním kupolovým stropem s mřížkovým vzorem lze v uzavřeném prostoru využít také jako konferenční místnost. Druhá budova pokrytá černými plechy, které připomínají tradiční obklady z břidlicových plátů používaných na střechách v celém regionu, poskytuje čtyřpatrový prostor částečně skrytý pod zemí a slouží k testování a prezentaci plnohodnotných produktů – lustrů a světelné sochy o hmotnosti až 5 tun.

 

Zdroj článku
Mohlo by se vám líbit