Přejít k hlavnímu obsahu
Byt

Kvůli nedostatku financí svůj byt rekonstruují krok za krokem, přesto je jejich domov útulný a pohodlný

Info ikona
Fredric Boukari, se svolením Historiska Hem

Nejdřív na řadu přišla nová okna a podlahy, pak kuchyň a koupelna. Na závěr se rozhodli nově vymalovat a dnes už se dá říct, že jejich bytu nic nechybí.

Terezie Benoni | 4. 08. 2022

Bytový dům nedaleko centra Stockholmu byl postavený už v letech 1904-1905, kdy ho navrhla architektonická kancelář Dorph & Höög pro developera Wiktora Hagberga. V tě době byli Victor Dorph a Anders Höög pravděpodobně nejplodnějšími stockholmskými architekty, a právě jejich domy pomohly utvářet celkové vyznění švédského hlavního města a jsou vynikajícím příkladem secesní architektury z počátku 20. století. Budovy jsou v klasifikační mapě kulturní historie města zařazeny do zelené kategorie, což znamená, že mají zvláštní historickou, kulturní, ekologickou nebo uměleckou hodnotu. V jednom z nich se nachází menší byt, do jehož interiéru se dnes podíváme. Přestože prošel během dlouhých dekád různými opravami, podařilo se zachovat jeho dobovou atmosféru. Ukázkou této citlivosti jsou například nová okna, která nijak nenarušují charakter staré budovy.

Úložné prostory v suterénu

Dvoupokojový byt je rozdělený na hlavní obytný prostor a oddělenou ložnici. Před sedmi lety majitelé zařídili novou kuchyň a koupelnu, před dvěma lety zrenovovali stěny a podlahy. Byty mají k dispozici sklad v suterénu, a tak mohou majitelé sezónní věci a sportovní potřeby ukládat tam. Další větší úložné prostory jsou situované ke vchodovým dveřím a v ložnici. Aby interiér působil alespoň opticky větším dojmem, byly stěny a kuchyňská linka vybrané ve světlých tónech. Dominantou obývacího pokoje je žlutá pohovka, kterou je možné rozložit na dvoulůžko. Ložnice je malá útulná místnost, kam se tak akorát vešla postel a noční stolek.

Zdroj informací: Historiska Hem, historiskahem.se