Přejít k hlavnímu obsahu
Promotion
Promotion
Promotion
Dům

Kvůli omezenému prostoru má tento rodinný dům zahradu v centru budovy

Info ikona
Kvůli omezenému prostoru má tento rodinný dům zahradu v centru budovy

Zahrada nebo raději větší dům? Před takovým rozhodnutím stáli majitelé pozemku v centru města, kde měli k dispozici pouhých 200 metrů čtverečních. Architekti při s šalamounským řešením a zahrada se stala součástí domu.

Promotion
Promotion
Terezie Benoni | 8. 07. 2021

V indickém městě Hyderabad dostali architekti z ateliéru Studio Spacefiction nelehký úkol. Na malém pozemku měli navrhnout pohodlný dům pro velkou rodinu a zahrada se měla stát jeho součástí. Důležité bylo také myslet na přirozené klima domu a pokusit se odstínit okolní rozpálené město. Všechny technické místnosti tak byly situované na jih, aby vytvořily tepelný nárazník. Díky centrální zahradě je v domě neustále příjemné klima.

Dokonalé mikroklima

Jídelní prostor orientovaný do centra domu je prosklený a posuvnými dveřmi je možné vejít do zelené oázy. Dvě ložnice v patře spojené betonovým mostkem jsou také orientované směrem do centrální zahrady, a tak i zde jsou neustále příjemné podmínky pro odpočinek. Centrální plocha domu je kryta žlutým ocelovým pláštěm s preformovanými otvory tak, aby do domu proudilo dostatek světla aly bylo zachované maximální soukromí. Díky těmto dokonalým podmínkám se džungli v centru domu dokonale daří. Nechybí zde nádrž s vodou, která neustále cirkuluje. Ve spodní části je nádrž prosklená, aby také skrz vodu proudilo denní světlo do suterénu, kde je kromě garáže také herna a úložné prostory. Na terase domu se našlo místo také pro pokoj pro hosty. Stropy byly ponechané v surovém betonovém vzhledu, zatímco podlahy jsou buď ze žlutého nebo bílého leštěného betonu, nebo je zdobí ručně vyráběné dlaždice.

Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion