Přejít k hlavnímu obsahu
Dům

Pro příležitostné přespání rodiny si na zahradě postavili nízkonákladovou dřevostavbu

Info ikona
Pro příležitostné přespání rodiny si na zahradě postavili nízkonákladovou dřevostavbu

Celoročně obývaná stavba má dřevěný interiér kombinovaný s černou barvou. Dvoupodlažní domek je umístěný v koruně vzrostlého jilmu. Detaily jako mlynářské schody do spacího patra nebo dvířka v zábradlí pro lepší sledování televize podtrhují dokonalost interiéru.

Terezie Benoni | 4. 08. 2022

„Majitelé si přáli postavit výměnek na zahradě, který by sloužil jako příležitostní bydlení pro některého člena velké rodiny. Požadavek byl - nízkonákladová dřevostavba s balkonem a jednoduchým a útulným interiérem,“ vysvětluje autor projektu Martin Poldauf, zakladatel architektonického ateliéru Prajaga. „Domek na ocelové konstrukci je umístěn vedle vzrostlého jilmu, v jeho korunách. Dřevostavba je postavena systémem two by four, obložena modřínovými palubkami. V interiéru jsou použity velkoplošné smrkové biodesky. Zařizovací předměty v kuchyni a koupelně, otopné tělesa, světla a nábytek jsou v černé barvě. Objekt je celoročně obyvatelný.“

Multifunkční záležitost

Do přízemí je situované hygienické zázemí, které slouží jak pro dřevostavbu, tak zároveň jako pohotovostní toaleta pro zahradu. Zařizovací předměty byli vybrány v černé barvě, jako kontrast ke smrkovému obkladu. Terasa v přízemí, která je vedle koupelny, je celoročně využívaná pro cvičení jógy. V patře je balkón, který je přístupný venkovním schodištěm. Z balkónu se vstupuje do místnosti (14,5 m²) s kuchyňskou linkou, jídelním stolem a rozkládací pohovkou. Mlynářskými schody je přístupné patro (7,3 m²) na spaní. V zábradlí patra jsou otvíratelná dvířka pro lepší sledování TV, která je umístěná nad vstupním portálem. Pod schody je vestavěná skříň.

Zdroj informací: Martin Poldauf, PRAJAGA, www.prajaga.cz, Interiér roku (interierroku.cz)